CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, May 20, 2012

tahap KECEWA yang membunuh



pertama sekali aku nak ingatkan kandungan post ni mungkin akan menyinggung perasaan beberapa pihak. justeru, kalau rasa nak ber-touching2 sila berambus keluar dari sini. aku tak perlukan comment2 hantu puaka tak bernama yang juga tak berotak waras..



aku betul2 pelik dengan segolongan manusia yang berkobar-kobar mengajak kepada kebaikan yang mana tahap semangat dia tu kalah tahap kucing aku excited mintak ikan rebus dari kami sekeluarga. ya, mengajak org membuat kebaikan tu mmg la baik, bagus, dan mmg dituntut dalam agama kita, tapi der, kalau tak kena pada caranya, xboleh jugak.

serious kau bikin aku bingung. kejap kau keluar hadis tu, hadis ni, dalil tu, dalil ni kat FB kau. tapi kejap lagi kau duk mengutuk2 cara orang ni bergaul/berpakaian/berfikiran. kau kutuk jugak cara org lain buat program. wehh brader, tak yah nak kutuk2 sangat la, kalau kau rasa dia buat salah, pegi la tegur elok2. tunjuk kat dia mcm mana yang betul.

lets say kita bagi analogi dia mcm ni, ade sorang budak baca buku terbalik. kau jumpa budak tu baca buku terbalik, kau lagi nk maki budak tu, bukan kau nk tegur dia, ajar dia cara baca buku yang betul. kalau kau asyik duk maki, kutuk2 budak tu, kau tak tegur dia n tunjuk dia cara baca yang betul, sampai kiamat budak tu xreti baca buku dgn betul. ade faham brader? faham analogi yang aku cuba buat tu? ke tak reti bahasa sastera?

okey, aku mungkin tak tau ape yang kau rasa bila kau xboleh keluar asrama, jalan ostel kena block sebab ade penganjur satu program guna jalan depan ostel kau buat jadi litar drift. kau tgh nak final, study kau terganggu. program yang bising dan tak Islamic bagai. kira semua mmg tak kena lah pada pandangan kau. sebab kau sorang je dlm dunia ni yang betul. kau nak buat memorandum bagai. kau mengutuk2 dalam laman muka buku kau, terus menyemak dekat dinding muka buku aku. terus spoil pagi ahad yang tenang aku. terima kasih brader.

encik brader, encik brader tau tak memorandum tu menatang ape? ke main reti sebut je? brader tau tak mcm mn nak buat memorandum tu? jgn main sedap tangan menaip je, cuba belajar sikit ape tu memorandum sebenarnya.

memorandum tu dibuat kalau kita nak membantah akan sesuatu perkara, kita ambik sign sekumpulan manusia yang bersetuju dengan apa yang kita perjuangkan jika dan hanya jika (kan aku dah keluar jurus bahasa matematik tambahan tingkatan 5) lain-lain cara atau pendekatan menemui jalan buntu. hah, time tu lah baru kau dah keluarkan 10juta memorandum pun boleh. kalau takat benda baru jadi, sejam lepas tu kau kutip sign orang, bagi kepada pihak berkenaan, memang kau kena gelak je lah. kesian kau. silap haribulan memorandum kau tu kena sumbat dalam tong sampah je.

cara lain yang lebih bijak dan professional yang menggambarkan kematangan seorang mahasiswa yang belajar di UIAM bersepah-sepah lagi ada. golongan serupa kau ni lah yang merosak nama baik mahasiswa, yang mana bertindak mengikut perasaan/nafsu. boleh je kau tulis surat elok2, cakap elok2 kat pihak berkenaan tentang ape yang kau tak puas hati dengan cara dgn bahasa yang sesuai. aku takut kau pegi maki hamun pulak orang tu, lagi rosak imej mahasiswa. mana tak nya org panggil mahasewel, bukan mahasiswa.

apabila seorang brader lain yang aku boleh kata dia ni jenis berfikir sebelum buat, pergi cakap elok2 mengadu dekat pihak berkenaan tentang masalah yang sama kau alami tu, baru lah pihak berkenaan faham situasi penduduk hostel yang sama dengan hostel kau. kan ke senang mcm tu? tak de la nak ber-memorandum sana sini, terpekik terlolong sana sini, maki hamun sana-sini. senang cerita, pihak pelajar senang, pihak pengurusan pun senang. its a win-win situation.

brader, memorandum kau mana? dah siap kutip sign orang? ke dah selamat masuk tong sampah?

aku memang simpati dengan kau. Tuhan bagi akal, masuk U lagi, belajar benda bagus, background sekolah yang bagus, Islamic background yg bagus, mantap, tapi masuk bab berfikir, kau jadi tak waras. kau letak nafsu/perasaan kat depan. gila emo kau brader. sabar lah wehh. sabar tu kan separuh dari iman. sorry lah, aku xreti nak bagi dalil/hadis lain. yang aku boleh terfikir skrg, tu je.. aku punya Islamic background tak mantap macam kau. aku x hafal Quran, aku punya tajwid mmg tunggang-langgang, tapi at least kalau aku nak buat something tu, aku fikir dulu baik buruk nya.

ini baru sorang manusia macam kau yang aku kenal. ntah bersepah lagi kat luar sana. sedih aku dgn org yang macam ni. sila lah berubah. untuk kebaikan kau dan manusia sejagat jugak.. aku memang kecewa tahap membunuh dengan kau..

seriously wehh, berfikiran mengikut logik susah sangat ke? bukan kena membina tembok besar keliling malaysia pun kalau nak berfikir logik.








tiba2 smlm pukul 3 pagi dapat MMS. ade orang guna nickname aku buat main DoTA. haha.. menang 2 game plak tu. ni wajib mintak royalty nih. paling kurang kena belanja mkn kat Lila Wadi =P

3 other fingers talking:

aZReEn said...

helo brader..kiki

Hanih Borhan said...

'Farah Azmi' on Dota? Hahaha... Ajak dia datang Kuantan dulu... :)

Farah Azmi said...

dede- yo bronita!!

anep- aku nk heret dia mai Kuantan boleh x? hehe..

Post a Comment