CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 27, 2011

hati yang berombak

yaa.... itu dia.... tuan punya blog baru reti nak tengok cerita Ombak Rindu. yeah.. sila percaya. di saat semua rakyat jelata berbangga semedang dah pergi tengok ombak rindu, aku terkedek2 nak siapkan denture patient/assignment (ohh shoot!!! assignment dr wai!!) dan segala bagai aktivit sebagai seorang pelajar. baru tadi pergi tengok dgn amal, elia n kayna.

so, my personal comments? ehmmm... ok lah. not to the extend yg boleh buat aku rasa nak pergi tengok lagi dan lagi dan lagi. aku expect cerita tu akan jadi lebih sedih tapi tak rupanya. ke sebab aku ni mmg dilahirkan dgn hati kering, aku pun tak tau.

and as usual, i prefer the novel, not the movie. tak de scene hariz demam (my most fav scene) yang mana masa tu menggambarkan betapa kacaknya hariz. betapa izzah dah jatuh sayang pada hariz. but then nevermind. osman ali nak mcm tu, apa mau buat kan? terima je lah.. dia director... aku cuma rakyat jelata penyumbang hasil kutipan cerita tuh..

aku masih tak faham macam mana lelaki macho seperti aaron aziz tu boleh nangis bawak watak hariz sedangkan aku seorang wanita yg mmg secara amnya mmg terkenal sbg makhluk ciptaan Tuhan yg cepat menangis, susah gila nak nangis. mungkin lepas ni boleh belajar nangis dari dia. hemm...

tengah member aku weeping org lain dlm panggung duk teresak2 hariz ngan izzah melepas rindu kat rumah mak jah ngan pak dollah, aku pulak sibuk ckp kat kayna ngan elia "wehh, tudung dia cantik dowh!!"

part izzah balik kampung sebab hariz kawen dgn mila, aku sibuk dgn baju dan tudung izzah yg cantik. tengah izzah sedih kena beli dek hariz, aku sibuk geram kat anak kucing tepi jalan (si comel) yg mmg serious comel gila!!!

seriously izzati, you need to reevaluate your brain function before its too late; damage beyond repair.

sepanjang filem tu, aku tercari2 mana part watak yg menyebut frasa dibawah:


"redha itu ikhlas. pasrah itu menyerah"

(err, betul ke aku quote nih?)
finally last skali baru tau sape yg ckp. mila emylia rupanya..


sepanjang malam aku berfikir. sepanjang perjalanan dari ECM ke UIA... 10 minit perjalanan terasa panjang. tiba-tiba aku rasa lemas dalam kereta amal. tiba-tiba semua kenangan mcm tayangan filem dalam kepala aku. kenapa sekarang? kenapa harini? kenapa malam ni?

redha kah aku? ikhlas kah aku? pasrah kah aku? dan apa aku cukup bersedia untuk menyerah?

aku rasa setakat ni jawapan aku adalah tidak. definitto!! kan dah kata, jgn pernah kau sentuh perempuan walaupun hatinya wahai makhluk2 pembawa kromosom Y.

okeyh.. nak sambung main game. esok class at 9. heaven beybeh!!!








"silence is a girl's loudest cry. you know she's really hurt when she starts ignoring you." hemm.... nice one. anybody knows who wrote this?

Friday, December 23, 2011

no surgery please


6 months ago, i was diagnosed with URTI. the doc said there was a white spot at my throat. i dont know what happened back then i didnt asked her the exact area and i didnt even checked the white spot after getting back from the clinic. i was given amoxicillin.

3 weeks ago, i was diagnosed with URTI-again. i was given amoxicillin-again. i had a white spot that cant be scrape off at my left tonsil. and, it was swollen-again. recurrent?? i have no idea!

until now, the white spot remains in its position. other area of the tonsil shows sign of new white spots developing far back down, towards the esophagus.

burning sensation upon swallowing, ear ache, headache, and sometimes i felt like there's something stuck in my throat.

3-4 days ago, there was pus coming out from the tonsil.

damn i hate this.

im going to kuantan specialist hsptl tomorrow morning around 10am. hope everything is fine. hope they will give me 2nd line antibiotic. hope there is no need for any surgical treatment. hope its not something contagious.

doakan sy xde pape. paling penting xnk tonsillectomy!!









ohh dear God, please save me!!

Tuesday, December 20, 2011

someone somewhere



tadi ade session OS lagi (sigh). kali ni aku xbuat extraction pun. just tolong cik DJ kita yg mana patient dia xjd nak extract pun. instead kena buat direct pulp capping sebab pulp chamber tuh ter expose sket, pinpoint je n klu nak buat RCT (root canal treatment) susah nk buat sebab akar gigi tuh bengkang bengkok mcm jalan genting. ok itu sngt tipu.

lepas habis semua procedure pulp capping yg dibuat oleh akk senior final year kak josyi sekalu buddyku terchenta, aku nagn DJ kemas2 brg2 tampalan tadi.. duk tengah syok tu tetiba DJ tanya aku satu soalan cepu cemas...........

aku rasa elok klu aku skip part soalan ape dia tnya aku tuh. biarlah aku ngan dia je yg tau.

serious terngiang2 lg soalan tu kat telinga aku. soalan yg buat aku berfikir jauh mendalam sampai lupa habis beg aku tertinggal kat almari luar klinik. sampai ostel je baru teringat xbawak balik beg, kena lah call cik Zety untuk mntk tlg bwk balik beg dgn botol air.


aku terfikir, aku ni nampak mcm mmg dah xfikir pasal dia ke?


sekali dengar lagu Jason Reeves-Someone Somewhere (kalau nak tau lagu tuh mcm mn, cari sendiri) kat lappy. hemmm... no comment.



someone is waiting
someone who understands exactly how you feel
exactly how you feel
someone is dreaming
someone is hoping just that this will be the day
that this will be the day

that you take your eyes off the ground out of the blue
and see that someone is looking right back at you

maybe that's someone is me




baru pulang dari hospital. belajar mcm mn nak buat physical examination CVS dari Shahmi n Abd Rahman (mantop). still there's a lot to learn. hell a lot more to learn! perut lapar, kepala sakit, hati sakit. pegi 7E beli slurpee dgn beli burger jual kt depan 7E tuh. sekarang mahu mkn burger dan sambung baca To The Lighthouse dan tido. malam semua!






maybe that's someone is you..... =)

Monday, December 19, 2011

aku, darah, jarum, dan MOS

dengar ini semua rakyat jelata!!!!

di sini ada satu perkhabaran fresh from the oven!! cerita baek punya!

tadi pagi jam 10am aku ade sesi oral surgery. kalau takat baru budak third year nih, cabut gigi atau bahasa omputihnye tooth extraction atau bahasa scientific nya exodontia je lah yg mampu kitaorg semua buat.

maka lepas berhari2 aku xde patient, filzri panggil sorg patient scaling aku, hencik K, bukan dato' k ye. harap maklum, untuk buat tooth extraction sebab gigi geraham besar atas belah kiri dia tuh berlobang teruk sngt. xdpt diselamatkan. plus dia pun ngadu sakit.

maka lepas history taking, intra-oral, extra-oral examination, x-ray OPG dan segala bagai, aku mulakan dengan sapu ubat bius untk bg kebas kat tempat nak cucuk jarum bius. hell yeah aku bg injection kat patient beb!! makhluk penakut kat jarum injection nk kasi injection kat patient. mmg sah2 cuak time tuh tp muka mestilah habis cover macho depan patient beb!!

then comes separation of the tooth from the periodontal ligaments. kemudian ambil tooth forceps dan grasp gigi tu. yg buccal boleh masuk smpai akar, tp palatally (bahagian dekat lelangit) xboleh cecah akar gigi. aku try jugak, pusing2 gigi tp mmg xboleh. crown gigi tuh pecah. xboleh jadi. kena panggil prof nazih!

maka prof nazih dipanggil ke dental chair. yeah, dia pun xboleh nak grasp. solution? separation of the tooth by using bur. potong gigi kepada 3 bahagian ikut bilangan akar, then cuba gerakkan satu2 kot boleh keluar. dah potong 3 xboleh jugak!!


"the tooth is ankylosed. we will need to open flap, and remove the bone surgically." kata prof nazih. deng!!! MOS man!!!!


maka sister mastura keluarkan segala brg2 untuk MOS (minor oral surgery. lupa plak nk bgtau mksud dia.) scalpel dikeluarkan dan gusi patient hencek K ditoreh dan di kopek keluar memisahkan antara gusi dan tulang. maka nampak lah tulang patient. serious xtipu punya. dgn darah yg bnyk. bluerghhhhh.......

kau gila bedah!!! aku yg mmg ngeri dgn perkara sebegitu tetiba depan mata terang2 nampak tulang patient. darah toksah kata bergelen2 aku suck guna suction (saliva ejector). gauze pekat berdarah berkeping2. then comes the bur n handpiece (drill yg dentist duk guna nak korek2 gigi korg tuh). sebagai assiatant kepada Prof Nazih, aku kena basahkan tmpt yg dia nak drill tu dgn distilled water dan sedut darah patient.

bila distilled water bertemu angin dari handpiece dan darah dari mulut patient, maka bersemburlah darah bercampur air ke muka aku, muka Prof Nazih, dan beep patient. PERGHHHHH!!!!!!

ok so throughout the surgery mmg bnyk darah keluar. tapi gigi tuh xmau keluar. dia lekat kt tulang patient, tu yg susah nak keluar. pusing2 mcm mn pun xboleh nak gerak. kalau aku cerita kat korg the whole process ade yg xlalu nk mkn nasik barang seminggu. baik aku skip few chapter of the whole story.

setelah berhempas pulas selama lebih kurang 2 jam, akhirnya keluar jugak gigi tuh. 3 jahitan diberikan. perghhh!!!! selama nih asal patient lain kena sutured aku org first akan lari. skrg kau nak lari mana, bnda ade depan mata, siap tolong Prof retract pipi patient lagi. siap lap darah patient lagi. yg keluar mcm span yg dipulas. serious smpai skrg aku xpercaya aku buat semua tuh.

siapa nak percaya kalau budak yg nangis masa kena inject boleh assist MOS? siapa nak percaya kalau budak yg dulu xsanggup nak tengok org lain extract a mobile tooth, terus lari jauh2, tetiba boleh tatap darah berkoyan dan tulang patient? siapa percaya kalau budak yg sama, kalau dulu bau segumpal gauze berdarah pun dah nak loya pening kepala bagai, tetiba habis terpercik darah kat muka, tudung dan goggle tapi relax la pulak. siapa nak percaya kalau ckp dulu budak yg asal nampak jarum suture terus lari xsanggup tengok, skrg tengok sndri org jahit mulut patient depan mata.

conclusion: aku sang penakut jarum dan darah berjaya berdepan dengan ketakutan aku tuh pada hari ini! yeah!! lepas ni pergi tengok lagi extraction lain dan jgn lari2 dah.






cerita kedua kita harinih pasal aku dan filzri my boy issue dentures pertama kami kat patient prostho first kitaorg untuk sharing case. proses lama selama kira2 2 bulan yg membuahkan hasil yg sangat2 lumayan!!

the dentures are very retentive and stable compared to the old ones, regardless the extreme resorption of mandibular alveolar bone. patient suka!! esthetic pun dia suka. nampak muda sikit. hahahha.. boleh kunyah, bercakap pun boleh. xde la denture tuh gerak2 sana sini.

Dr Ammar was satisfied with our work. and for that, we were excited beyond words. well, filzri xtau lah tp aku ye!! hahahaha...

baeklah, dah tak mau bebel panjang lagi. nanti ade org meluat. harini nak senyum sampai molar!! ngeh3... i love this kinda Mondays. it motivates me to meet Tuesdays. haha.. jom sambung baca Virginia Woolf!!










sakit tengkuk dow jadi assistant xcukup inci ni!! =P

Friday, December 16, 2011

Nose bleeder #2





manyak suka sama ini lagu wooooo...



"ku tak ingin waktu henti tanpamu......"




esok ade Comic Fiesta kat KLCC. beria budak kecik tu nak pegi. tapi apa mau buat... mama xgi kl weekend ni. sebab klu pegi aku xde. klu nk gi next week time christmas. time tuh aku dah balik.

weekend nih ade bakti siswa kat taman impian. mlm pulak ade class bedside teaching kat sepital. nice!!! weekend yg xserupa weekend. "sape kate budak dentistry xde life?" kata cik DJ. ni lah kitaorg!!












its raining outside... and inside...............

Sunday, December 11, 2011

stop bugging me!






i decide what i wanna do
who i wanna be with


get the hell out of my life. maybe you should start to find something else to do. tolongla stop boleh tak? tolong jgn jaga tepi kain orang.

aku nak jadi ape, aku nak buat ape, aku nak suka sape, aku nak dgn sape tu semua hak aku. buat report polis kang baru tau, atas kesalahan mencabuli hak asasi manusia. (ade ke kesalahan tuh?)











seriously woman. you are driving me crazy.

Saturday, December 10, 2011

me so FRIGGIN HAPPY man!!!! #2

greetings loved ones!!

yesterday after oral patho lab, around 4 something mcm tuh i went down to prosthetic lab to see Dr Ammar, again, to take his pictures to be included together with my article about his article. and also to take the caption for all the fractography study photos he gave me last wednesday.

maka duduk dlm lab tuh, ambik2 gmbr bagai, thnx tu cik diyaizzati kita sebab sudi ambikkan gambar kami berdua, org2 lain semua pndg dgn penuh curious. dr ammar said, "ok now everybody is curious, what are we doing."


ok yg ni xberlakon, yg ni betul2 take note ape dia ckp...

masa duk tgh ambik2 gmbr tuh fon vibrate. ignore dulu. sat gi lah check.

honestly aku xsuka kotak kat bawah tuh. huduh betul jadinya gambar. anyways, after i got all the things i need, and Dr Ammar was tired, freaking tired after such a long and hectic week (poor him) he wanted to go back home and enjoy his weekends.

i checked my phone, it was a text from nazriq.


"salaam farah. When will ur prof's xxx thing be patented? dah discuss kat nst n uia ppl, we want this to be the front page as soon as it is patented"


whoa!!! front page??? SERIOUSLY???

so i dashed to the plaster room to find Dr Ammar and asked him the thing nazriq asked me.

too bad it takes years (two years) for a single discovery/invention to be on official documentation, black n white, saying that, "yeah, you made this n this.. now u can tell the whole world bout your invention"

kiranya, kalau betul nak buat cerita pasal research Dr Ammar tuh on front page, kena tunggu new material that he is currently working on dpt official recognition dulu baru boleh publish. sebab takut nanti ade org curi idea dia, tu lah matlamat utama kenapa kena tunggu. dan kalau betul nak tunggu, aku rasa kena tunggu lg 2 cycle JOC (journalism on campus) under NST baru boleh buat jadi front page.

and so i explained that to nazriq. and then they continue their discussion about the article. finally last night nazriq told me that....


"im goin to double check on ur other article. btw michael LOVES what u did with the research thing =) "


whoaa!!! u lifted me up to the cloud 11 again!! my 'meryl strepp' liked my work!! sape tak hepi beb?? ok again im going to say this, "der, editor dari NST beb, NST tuhhh like my work!!"

and so i asked nazriq did michael say something bout the need to interview more n more researches from kuantan campus? and he replied


"yea! its to the piont where we're going to introduce a new section just for this for the next issue onwards! but the xxx one is special-its frontpage worthy, michael wants to know abt the patenting thing nnt"


another WHOAA!!

nice one michael! skrg semua bakal mengetahui ape kajian2 terbaru yg dibuat oleh lecturer2 kat uia. thnx for the idea u gave me during my visit to NST! jadi kemungkinan selepas ini warga2 UIA-ians dlm The Torch insya-Allah akan ade satu section untuk kita tau research baru, who knows korg dpt inspiration untuk smbung research tuh kan?

btw, i know its freaking late to post bout this, but hell who cares. dah alang2 aku nak cerita pasal The Torch nih, baik cerita je. dibawah merupakan keratan akhbar The Torch yang memuatkan artikel saya. weee.....

ade lagi satu tapi gmbr xcntik. nevermind.

next monday ade NST Young Writer Award 2011. nak pergi....

KENAPA BUAT HARI ISNIN????????

xpe2, class dan clinic itu lebih penting dari award ni. betul kan kawan-kawan? hihi.. but then jealous lah mereka2 boleh pergi, saya tak boleh pergi.... sobs sobs... xde live stream ke award tuh?

ok peeps. need to stop here. catch u later! bye!











i know who i am, i know who he is, and i know who she is. chill, will ya?

Wednesday, December 7, 2011

iwrath #2

for all the things that happened today and the day before.........



dbufrfw8fhy-w8rICYGCR76GFWFNJBUDVGTFR9U3R-FWICPASMCSKDJVBERGYV8EVG8CBWDIJCBIYXBQhbecybvuybvg8ehfbnsjdh vbyfrg7wfyh398rujeofijigyu56vgervyb eyg97yty69d7quhsyvycbuycvbervuih4fgvjwocinkjcbkncsp[i=4-fi-tu97firuncjshcv utfewfgeiuhweiufhufcvwyfgw oficnebpqvbyf wefgy2 efubWEPFBYGR9[3F7VB






FUHH PUAS!!

not in a good mood. back off!!








officially, from now on, you are none of my business anymore.

bila bila bila???

lepas class GM kat jln hospital campus, aku ke library.. nak cari buku utnuk buat assignment endodontic instruments Dr Wai kena hantar jumaat nih. dah alang2 nak cari buku tuh, buat terus lah sikit2.. masuk dlm carrel room tingkat 2 menghadap KOD baru yg ntah abad brape baru boleh masuk...


a building that makes you go oh-la-laaa....


sikit punya awesome bgunan tp xdpt2 lg masuk. xtau prob ape kt dlm tuh. wiring? dental chair? tapi dari jauh ni aku nampak ade org buat keje kat dlm tuh. bawak tangga..

ohh cepat lah siapkan bgunan kami tuh. tak sabar nak lari2 dari hujung ke hujung. lepas ni bley main kejar2 dn patient pedo. yeee haww!!

ok back to work! chop chop chop!! (berangan masuk masterchef =P )










URTI again, pharyngitis.. =(

Monday, December 5, 2011

seasonal flu



you know you are sick (fever, flu, n cough) when.....

  1. you have a non-stop running nose. rasa nak cabut idung, gantung tempat lain, kau nak berair, hah berair kat situ sorang2.
  2. blocked sinus
  3. you have a bunch of tissue paper by your side wherever you go.
  4. your head feels like its going to explode any moment.
  5. you cant swallow coz its freaking painful
  6. all of a sudden, you lost your appetite (even ade goreng pisang, mee goreng mamak depan mata)
  7. your mouth feels wierd.
  8. every move you made, your joints feels like a broken hinge
  9. any single touch to your skin, even if it is your sweater, feels like a thousand needle pricking into the skin, deep to the bone.
  10. your submandibular lymp node will be palpable and tender on palpation.
  11. your tonsils will be inflammed
  12. you dont want to do anything, but to lay down on your bed, curled up in your blanky and read a book.
  13. suara lu serak-serak basah mcm penyanyi rock woooo!!! hoyeahhhhh!!! rock steady!!
  14. mata yang merah dan kuyu saje... mcm zombie dah aku rasa..



i have all the above. kau ade?
been fighting since thursday. harini dah cecah threshold. tadi nampak white dot on the left tonsil. esok ptg wajib pergi clinic. will have to skip oral surgery clinic session tomorrow.

lagi 2 articles xsiap lagi. deng!! bila nak siapkan nih? dgn assignment lg menanti jumaat nih. oii idung. sudah2 lah tu kuar mucus nye!! tak reti penat ke?











nk tnya mizah boleh x hantar lusa article tuh, agak2 dia bg tak?

Thursday, November 24, 2011

suddenly everything WENT WRONG



"This is life. There will come a day when everything is all about you. Next day nothing for you, everything is miserable"-Dr Ammar A Mustafa





and i couldn't agree more.



were you hurt? coz i'm in pain too. someone please make me cry, i don't mind. i need a good cry.














stop this crappy shit asap man!! can't take it anymore. grrrr...

midnight RANT

its a rant. i repeat, a R-A-N-T. so bear with me. will ya?



  • night clinic session had just started. serupa mcm xde makna pun.. pagi sampai petang duduk kat KOD siapkan denture, mlm2 duk kat KOD lagi.. konon org kata clinic mlm siang2 boleh relax. relax tok hang. serupa je. asal mlm pakai tunic, bebudak lain pandang pelik. balik dari clinic lapar. makan.. pastu gemuk. dush dush!!
  • dah dua malam makan burger. smlm lagi extreme. ice-cream ngan burger. stress masa filzri buat tooth extraction. bukan stress dgn procedure tu, stress dgn org2 yg tgk. sabar je lah aku. filzri tgh kalut, boleh pulak gelakkan dia. aku debik sekor2 kang baru tau.
  • tetiba lepas filzri buat extraction smlm aku rasa mcm OS tu best. rasa mcm excited pulak nak cabut gigi org. serious!! i know it sounded ridiculous but seriously, i found OS interesting!! but not as interesting as DPH and prostho lah beb!! mane boleh lawan dua tuh..
  • nak makan sushi. banyak banyak sangat sangat. tak kira nak jugak!! sape belikan untuk aku mmg aku syg dia sepenuh hati!! cehh, ayat xnak kalah.
  • untuk The Torch issue 4, ade bnyk sngt benda kena tulis. so far ade 3. tak tau la sempat ke tak. first article sata, next kena cover cerita pasal IPT Futsal Tournament Final Round from this 25th to 5th December. nak mintak jadual bro fadzlan of sports unit iium kuantan didnt pick up the phone nor reply the text. xtau ke aku ade bnyk lg benda lain nak buat????? akhir sekali cerita pasal research Dr Ammar. hopefully sempat tulis semuanya.. hopefully ade yg bakal dimasukkan dlm the torch.
  • bangun pagi je bukak tingkap, nmpk ni......




lawa tak lawa tak????? cantik kn???

warna langit yg cantik. subhanallah....
  • mimpi pelik dah kelakar mlm tadi. aku kena paksa kawen!!!! gila talak ke ape??? sebab kena paksa kawen?? pengantin pompuan ilang, tp preparation semua ade. korg ingt aku ni pengantin tangkap muat ke?? main aci redah je kawen org tu org ni?? bangun pagi je blurr kejap. tetiba betul aku kena paksa kawen, tak ke naya?? ya ampun.. mintak dijauhkan lah...
  • masih tergantung. tapi sepertinya he made himself clear already. hemm... tak tau lah nak komen mcm mn.. serious ckp. sabar je lah sorang2.. benda dah jadi.. nak buat mcm mn.. redha je lah kau mmg dilahirkan mcm ni.. yg tak faham tu senyap sudah. gi manin jauh2.
  • suka ape yg Abd Rahman tulis kat page batch aku kat fb. something that sounds like this: jgn kau sentuh perempuan walaupun hatinya. SERIOUS! (ok aku xtau brape bnyk kali aku duk ulang serious. lantak ahh.. kisah ape aku) kalau korg xyakin korg (lelaki2 di luar sana) takkan sakitkan hati milik kaum Hawa nih, jgn nak gatal2 nak buat kitaorg fall for u guys. impact dia lebih besar berbanding impact meteor jatuh ke muka bumi.
  • tengah gila lagu The One That Got Away-Katy Perry... especially chorus dan bahagian nih...
its time to face the music
i'm no longer your muse

dan juga ini...

all these money can't buy me a time machine
can't replace you with a million rings
i should have told u how much u mean to me
cause now i pay the price


ok so in a whole mmg suka gila lagu tuh skrg. the lyric, the music, the video clip. EVERYTHING.


  • i miss you. the old you. the old us. i hate the new you. the new us. its ugly. i hate it from the bottom of my heart. and i hate the fact that i keep on thinking about our past. asal ehh memory kita ni xmcm memory computer. delete format je ilang terus. kan senang mcm tu.
  • dah pukul 0150. pegi tido lah izzati oii!!! ape mende lg yg kau nak meracau dlm blog nih?? (banyak.. bnyk sngt.. tp agak mengantuk so i have to stop)



perhaps i should put it as midnight RANT #1 on the title. but then nevermind. lain kali kalau nak merepek lagi aku tambah je #2 kat belakang.. ranting sebab xcukup forum nak cerita2 kat org. xpuas cerita.. letak la kat blog. what to do.. i talk a lot. God knows how talkative i am. tapi depan doc bisu!! dush dush!!!!

nak kawen nanti kena cari org yg sanggup tadah telinga dgr aku cerita mcm2 benda hari2. tak nak respon pun xpe asal dengar. tak paksa pun nak suruh bg opinion bagai.. tapi paksa dengar je. kikikiki......

enough. go to sleep. u have class tomorrow at 0800 izzati. go to bed. NOW.










i can make it through the rain even without umbrella. i'll get fever n cold but i'll bear with it and be strong and stand up once again..

Sunday, November 20, 2011

you just DON'T ALWAYS GET what you want

well hello there!!

seperti post sebelumnya, jumaat dan sabtu lepas (semalam) aku ke KL, saje2 nak jumpa kwn2 di uia gombak. misi lain antaranya nak cari dunkin donut yg mmg dah lama mengidam dari dulu.. and also burger king. lama wooo tak melantak bendalah2 nih..

if u ever asking me how was the trip, i would rather say: not as i expected. nak tau ape jadi? meh sini aku cerita satu persatu..


**************

lepas je dari habis paper prostho pagi tu aku terus balik bilik, kemas barang dan bilik sebab tak kemas lagi. sementara felly n k.faex tengah nak exam, aku duduk kat bilik main game sambil tunggu diaorg habis exam. lepas habis kemas tu aku main game tetiba dpt msg..

belle!!-kwn aku dari gombak

ade beberapa sesi balas membalas msg tapi end up aku xdpt jumpa dia sebab tetiba dia ade keje kena buat last mins. plan asal, jumpa dia kat gombak the moment aku sampai gombak ptg tu. ok fine, jadi petang tu aku dah tak de sape nak jumpa. aiman ade seminar, afif kena jaga exam, kaled kena pergi masjid jamek ambik baju melayu, n other ppl pun ade mcm2 hal lain. fine.

then dpt msg lagi. this time from nazriq. tanya aku jadi ke tak nak dtg office NST untuk meeting. lepas fikir2 ptg tu aku xde nak jumpa sesape, aku ckp kt dia aku jadi pegi office NST. ya, aku pegi office NST.

penyudahnya dari plan asal nak gerak kul 12, drag ke 12 lebih dekat nak pukul 1 sebab diaorg (felly n k.faex) ade meeting plak pas exam. fine.

kalau dah gerak dlm kul 1 tu sampai kl dlm kul 3 lebih. sampai je kat tol gombak, aku msg nazriq tnya dia kot klu aku xsempat dtg, klu aku lambat mcm mn? and he asked "how late?". aku ckp aku baru nak gerak ke terminal putra lrt gombak. dia ckp sempat je sampai. diaorg balik paling awl pun kul 5.30 mcm tu.. huhu tau je sempat, lega sket aku..

and so i took the train to bangsar. sampai kat bangsar, berbekalkan map yg nazriq email kat aku mlm jumaat haritu, aku pergi cari office NST, jalan kaki ade la dlm 5-7 minit jugak. dalam pukul 4.05 tuh nazriq msg "where r u now?" kot lah tetiba aku hilang kena cekup dek mamat ntah mane2 kat bangsar tuh, naya kena jwb dgn mak aku. maka aku reply "walking to the office. i can see the orange building!!"

berjalan kehadapan lagi dan masuk simpang ke kanan aku teruskan perjalanan. ikut map nazriq bagi yg ade dlm kepala otak aku, it should be somewhere here.. warung melayu... warung cina.... office paper cina.... where the hell is NST?? tetiba aku tak nampak mane pegi bangunan oren. jgn kata aku sesat!!

jalan ke depan lagi aku nampak bangunan warna grey/silver. di depan bangunan ade sorang mamat pakai jeans dgn shirt stripes warna purple, pakai cermin mata, tinggi. nazriq!! phewww... lega aku. ingatkan dah sesat tadi.

"you are on time! i told them you'll be arriving around 4.15 but you managed to be here at 4.10!! and another thing, you find your way to NST!! some people get lost, even they've been here few times." bebel nazriq. aku duk termengah2 penat.

"ohh really? thank God. i thought the building is orange in colour. how come it changes to grey? i thought i was lost just now.." kami melangkah masuk ke office NST

"haha.. so you will be introducing yourself to everyone. are you ready?"

"do i have to??? i'm nervous! my hands are shaking! dari dlm lrt lagi." and so kami dah sampai ke bahagian Education NST yg bertanggungjawab untuk projek Journalism On Campus ni..

"ohh, here comes Mr Balan." kata nazriq. nice, mula2 dtg je terus jumpa salah sorang bos diaorg. and so i greeted him, then he invited me to join the meeting. masuk je bilik meeting tu, aku nampak bersusun laptop atas meja. semua tengah sibuk dul alter layout sana sini supaya semua muat dlm satu page tuh gambar, captions, text... and so i was introduced by nazriq. and then here come Michael. well mmg time tu mengeletar jugak la aku. Michael dah mintak mane article sata aku. then aku ckp aku baru habis exam, xsempat nak pergi buat research semua. Mr Balan pulak duk kata sata paling best kat Rompin, originated from Terengganu bla bla bla... ok tetiba aku rasa mcm kena bom. tetiba mcm xnk buat pasal sata. deng!!!

kalau aku nak cerita sampia habis ape jadi masa aku kat NST tuh, mmg takkan habis. tapi overall i had fun. i had so much fun. and and and........!!! masa dah nak balik tu, sebelum masuk lif, jumpa dgn Mary. Bigger boss. even Mr Balan call her boss. nazriq told me that i'm lucky that i met her. susah nak jumpa Mary, even diaorg yg selalu pergi NST pun jarang jumpa dia, tetiba aku dpt jumpa dia. Mary is A VERY NICE LADY. sangat baik. dia bukan mcm Meryl Strepp dlm the Devil Wears Prada.


pulang ke uia, aku naik dgn faysal, nazriq dan hawa. tapi nazriq had to go to pj so faysal dropped him at bangsar lrt station. sepanjang perjalanan pulang ke uia gombak aku dan hawa dan faysal berborak2.. diaorg semua sibuk tnya pasal course aku,dentistry. how scary that is, menggelikan dan segala bagai.. dan betapa aku xde cuti panjang xmcm diaorg.. bla bla bla.... it was fun. walaupun cuma bercakap pasal hal masing2 dlm kete sepanjang perjalanan dari bangsar ke gombak, tapi best.

sampai kat gombak faysal hantar aku ke bilik emy, ex-roomate aku masa aku kat pj dulu. dan aku pun duduk je lah kat bilik dia, doing nothing sebab dia nak exam, dinner pun tak, lapar gila nak mati sebab dari pagi tak makan. serious lapar tak tipu punya. nak ajak emy mkn, dia jenis xdinner n dia pun nak exam. ajak aiman, dia ade class, ajak afif dia nk study esok exam, nak ajak Dan dia kena hantar roomate dia balik rumah.... maka aku layankan aje lah keroncong perut aku nihh...

esoknya (sabtu) aku bangun nak ajak org pergi breakfast. tapi haram sorg pun xnk pegi. sedih gila babengs dowh. serious tak tipu punya. maka aku pun tunggu emy nak pergi exam dalm kul 1030 tu gerak. aku ready terus beg aku in case lepas dia exam nak terus gerak, senang beg dah ready.

sementara tunggu emy habis exam dan afif habis exam dlm kul 12, aku pergi ke kedai buku kat azman hashim complex. saje nak cari buku. nak pergi library tak tau jalan.. lama jugak aku duduk dlm kedai buku tu. belek buka sana sini.. usha pen sana sini.. last2 aku beli satu buku..

To The Lighthouse-Virginia Woolf.. aku lupa nak ambik gambar. nanti bila aku dah habis baca, aku buat book review ehh. yg best pasal buku ni, dia murah. rm15. mane nak cari dowh!! semua english novel dia rm15. gila. serious gila. serious klu aku kat gombak, atau kedai buku tu ade kat kuantan, dah lama aku borong buku every month.

and so sementara aku duk kat azman hasim complex tunggu afif habis exam, dia ajak aku lunch, aku baca buku yg aku baru beli. duk tengah baca tu tetiba ade makhluk tegur aku.

"rajin gila baca buku..."


AFIF!!! my long lost schoolmate dari darjah 3!!! hoboii jumpa jugak aku dengan kau akhirnya!!


'senang je aku nak cari kau kat sini. kau buat ape kat sini, kat sini mane ade org lepak dowh." afif ckp.. ohh ye ke?? mano den tau!!

maka kami gerak ke cafe di HS, makan. aku cari nasik!! lapar dari pagi jumaat tak makan!! afif tak makan, dia cuma minum je. tapi ayat dia paling best...



afif: aku nak tanya kau something..
aku: hem ape dia??
afif: kau makan banyak, tapi kurus kecik jugak. mcm mn ehh? (nak tersedak aku yg time tu tengah minum air)
aku: kurus kau kata?? kau tak tau aku ade invisible fat!! haha...
afif: kau jgn, aku dah bayang perut kau boroi!!!!!
aku: haha.. ngek!! xde la smpai mcm tu. bnyk sngt ke aku mkn? ni standard la aku mkn..
afif: bnyk la tu. aku mkn pun kurang dari kau. tengok nasik kau, banyak gila. kau tak ambik kuah ke??
aku: aku ambik sup je. xambik kari atau gulai. mcm ni la lauk aku hari2.. (sambil merujuk kepada ayam goreng bahagian dada yg mmg menjadi fav aku dan sayur selonggok kat tepi pinggan)
afif: asal tak ambik??
aku: tak mau. takut pedas. aku xboleh mkn pedas. tak tahan. nnti sakit perut.



dan seperti aku katakan, kalau aku nak cerita semua benda, mmg tak kan habis.. lepas je mkn tu afif bawak aku pergi masjid, tengok org jual2 tudung dan baju, dan juga atas permintaan aku, dia bawak aku ke library. super besar!!!! kalah kuantan punya!! paling best masuk section law. journal2 dia cover depan buat dari kulit beb!!! classic gila!! then nampak abg2 kakak2 loyar pakai balck n white tgh discuss. fuyooo.. awesome man!!

kalau dah kaki buku pergi masuk library dgn makhluk yg mmg payah nak jumpa bayang kat library dan kata "membaca membuang masa" sah sah la kejap je aku masuk library tu. kesian pulak kat afif kena layan gian aku kat library. lepas tu aku kembali ke HS tunggu Emy kat situ. bila dia dah habis exam aku jumpa aiman dan wawa kat bilik aiman. kejap je sebab dia pun nak balik dah..

dalam pukul 2 mcm tu aku pun blah dari uia gombak, ke Sogo, jumpa uncle sebab nak ambik tiket balik kuantan kul 4.30pm. dalam hati nak nangis sebab tak dapat spend masa dgn ramai org.

sepertimana lebatnya hujan yg turun membasahi bumi KL petang aku balik tu, mcm tu punya banyak lah air mata yg aku harap aku boleh keluarkan untuk express kesedihan aku.



duduk dlm bas, seat sebelah aku kosong.. syok je layan emosi sorg2.. kalau dapat nangis lagi best. lantak la org depan/blakang aku nak ckp ape. malangnya, usahkan setitik yg nak keluar, bertakung pun tidak. mmg harapan lah nak meraung dlm bas tu nangis tersedu sedan.

the only thing that made me happy throughout the trip was meeting up with NST bosses n other Torchians. tu saje. kalaulah Kuantan-Gombak ni dekat takat sejam je paling lama perjalanan, sumpah aku pergi meeting diaorg selalu. they are very warm n friendly n funny. reminds me of LAC people masa kat PJ dulu.

aku xckp aku xhappy jumpa kwn2 aku.. aku cuma sedih sebab xdpt spend quality time dgn diaorg sebab semua pun exam. pastu salahkan aku dtg time diaorg exam. mane lah aku tau time tu korg nak exam lah, ade keje lain lah, urusan lain lah. kalau aku tau korg semua sibuk, aku pun xde nak kacau korg. reti.

fine, ckp aku dtg time tak betul. malas dah nk dtg gombak jumpa korg baru tau.


malas nak tambah sakit jiwa ckp pasal org yg x reti nak appreciate what we have been through for them. overall, misi untuk mendapatkan name tag berhasil. still xdpt dunkin donut n burger king. lain kali lah.. dtg KL, tapi xmau bgtau diaorg aku dtg KL. nnti satgi ade pulak yg ckp aku dtg time tak betul lagi.

The Torch:Reporter.... buat lah journo.. kan lagi coolio!!



so yeah.. tu lah dia cerita pasal trip weekend aku yg tak berapa nak best. i know. how irony, i didnt plan to join the NST meeting, yet they are the one that lighten me up throughout the trip smpailah aku balik kuantan semula. manusia2 yg aku nak jumpa tak pulak mcm tu, well except afif. tak habis2 dgn idea gila nak bela semut. ape dah hilang kewarasan?? nak sngt bela semut marilah ke ostel aku. bnyk!!

alright. harus tido skrg. esok (skrg kul 1.31am, kira pagi nanti lah) ade visit from IIUM Educare. jumpa bebudak comel kecik2 dan melayan kerenah mereka dtg KOD. kids!! one thing bout them, they always made me happy disebalik kenakalan mereka semua.

till next time. good night all.











dan aku masih keliru. masih juga seperti dahulu.

Thursday, November 17, 2011

me so FRIGGIN EXCITED man!!



esok paper last, prostho. lepas tu MERDEKAA!!!!!!!


dan.............

tak sabar nak pergi gombak!!



nak jumpa emy, aiman, wawa, afif, bell, encik daniel azere.... weeeee.......

tapi tetiba smlm nazriq ajak pergi office NST bila dpt tau aku nak gi gombak (aku bgtau dia sebab ingt nak jumpa, nak ambik name tag untuk co-respondent kuantan yg lain dah alang2 aku pergi gombak), untuk join final production process third issue the torch... rare opportunity tu beb!! selalu kalau dah final touch-up dgn NST akan dihadiri oleh orang-orang penting dalam The Torch (head setiap division) and also mentors and boss from NST.. bila lagi wehh nak dpt peluang tengok mcm mn flow production newspaper, behind the scene.. dah tu jumpa boss2 dari NST pulak tu.

serious aku rasa mcm aku nak pergi. pakat je lah dah berjanji dgn org nak lepak sesama, plus klu ikut diaorg pergi office NST, discussion laaaaaamaaaaaaa sngt. silap haribulan smpai malam. dah tu bila nye aku nak jumpa member2 aku?? ye dak? xpe lah.. this time i'll pass. next time lah. hopefully there will be a next time.

okey shouldnt waste my precious studying time. ohh uia gombak, wait for meeee!!!!!










smlm tgk video clip Katy Perry-The One That Got Away. SEDIHHHH!!!!! waaaaaaa............

Friday, November 11, 2011

Bo Bedroom Sanctuary - Lagu




dah lama nak cari lagu ni. baru jumpa.. jatuh cinta pendengaran pertama.......


hariku
harus dipenuhi dengan kehadiran mu
sayangku
fikiranku
hanya dipenuhi dengan senyumanmu
ouh..

alangkah indah
jika dirimu sentiasa disisiku
sayangku
berikan ku
hanya satu
hanya satu
lagu

hariku
harus dipenuhi dengan kemajnaanmu
sinarku
fikiranku
hanya dipenuhi dengan suaramu
divaku




jom dengar sambil study untk exam minggu depan!! yosh!!











dpt invitation untuk pegi Young Writers Award. 12th Dec. hopefully dr. bo bg pegi... nak pegi sangat1000x!!!

Wednesday, November 9, 2011

dah xde modal sangat ke????



hey woman! do you really, like REALLY have to make it OBVIOUS that you like him in PUBLIC, on his FACEBOOK WALL?

like............ SERIOUSLY?





maka amal berkata: gila murah perempuan tuh!! amek kau!!


berbolu betul aku dengan perangai kau. kerana nila setitik, rosak susu sebelanga












wire bending, exam.. hectic. pening.

Monday, November 7, 2011

bijak susah, kurang bijak pun susah

kau faham ke tidak ape aku cakap ni?


guys with brain are irresistible.


does that means i am sexayyyyy? look into my eyess.......


no no no.... not that nerd. you'll end up looking like a doofus. oopsss!!

i like smart guys, but not to the extent which i have to Google to whatever the words/thing he's talking about.

i mean, come on dude!! there are many other simpler ways to describe whatever the thing you would like to talk about.

i dont invent Wikipedia.

hey you, be mine? =p






*post setelah 'kena' dengan someone. ade je simpler words untuk bgtau benda tu. saje je.. tau la hebat english, aku tak. jealous much. grrrr....











need a time machine. but you will always be YOU.... -sigh-

Sunday, November 6, 2011

azam dan TEKAD

rumah jiran depan rumah kat kampung


nanti kalau aku dah keje, duit dah ade nanti, aku nak repair rumah atuk aku kat kampung, so that everytime raya aku boleh raya kat kampung, xde beraya kat kuantan. sesungguhnya raya kat kuantan atau di bandar sungguh bosan sekali. SERIOUS CAKAP. kepada penghuni bandar, no offense.

meh sini aku nak bagitau korg ape yg korg hilang/tak rasa kalau korg raya kat bandar...

  • perjalanan jauh balik kampung yg sangat best.
journey balik kampung la yg paling syok skali. jalan menikmati permandangan kiri kanan jalan... lagi pulak kalau naik bas, teringat zaman ulang-alik kl-kuantan dolu2 mcm2 jenis manusia jumpa. nak thrill lagi? berbuka puasa dlm kereta. jadi co-pilot kena sedia food untuk driver berbuka (selalunya mama, cuma raya puasa dulu mama suruh drive balik lanchang sebab dia xlarat nak drive). ape ingat senang ke jadi co-pilot? kena make sure driver tak ngantuk.. sedia food driver klu driver nak mkn.. sedia duit untuk tol dan segala bagai. kalau co-pilot ngantuk, driver nak depend kat sape? nak suruh passenger yg dah tido membuta kat blakang pass mknn? haram......

  • org2 kat kampung yg friendly semacam.
yg ni undeniable. dari jauh lagi diaorg melaung panggil nama kau, bgtau kat satu kampung kau dah balik raya. lepas tu pergi lepak rumah diaorg, buat mcm rumah sendiri. jalan kaki je, sebab rumah2 kat kampung dekat2 je. kalau kat bandar? hmph, nak tengok muka jiran sebelah di pagi hari pun sikit punya seksa. ni pulak nak laung nama diaorg, nnti sat gi ade yg ingt korg gila.

  • rumah kt kampung mmg xpernah xde org xdatang
mmg air dan mknn kena sentiasa ada. lepas rombongan pak cik ni, mak cik ni pulak datang. lepas tu bebudak datang dari ceruk mana pulak dtg. tak kira la raya puasa ke, raya haji ke, atau kalau kitaorg saje2 balik kampung suka2 dah lama tak tengok rumah. tak kira pagi, petang, tengahari.. confirm ade org dtg. mlm je xde sebab usually org kampung tido awl, esok pagi nak bgun start keje (usually).

  • bunyi mercun dan bunga api yg lagi menambah keceriaan suasana raya.
mercun kat kampung dgn mercun kat bandar serious lain. lagi2 klu org yg duk kat area cina mcm aku. kalau time raya xbnyk sngt bunyi mercun. rasa mcm raya tu tak kick. kat kampung, mercun2 ni diaorg letak dlm botol, nak bagi bunyi tu power sket. lagi up letak dlm batang paip. meriam buluh? toksah cerita la beb. kalau xde tu mmg pelik. bunga api pulak, ade yg jenis budak2 kecik main, yg org tua main spesis berkaler2 cantik kat langit tuh tak tau brape cycle dah dlm satu malam. meriah gila wa cakap sama lu.

  • kampung sejukkkkkkk
tak yah pasang AC pun. balik kampung kena ready selimut tebal. sebab pagi2 mmg sejuk. perghh... syok gila. mandi2 tu air dia lagi la...... rasa mcm nak mandi mcm p.ramlee mandi pun ade. cuci mata je. aku ingt lagi zaman aku kecik2, mandi air kolah tepi rumah atuk aku. makaihhh... tak sanggup nak mandi masa tu sebab sejuk. tapi nnti klu xmandi mama marah, nak tak nak redha je la.. skrg kolah tu ade, air je yg xde sebab xde org pakai, nyamuk pulak pakai buat wad bersalin dia. tu baru balik lanchang. tak cerita kalau balik raub lagi. kalau balik raub lagi lah. sejuk gila. pepagi buta, malam2.. tengahari je la yg tak sejuk. tapi redup je sebab rumah pak cik aku dlm kebun getah dia, kira xde kena panas sngt. duduk pulak kat bukit, lagi lah.. mmg dtg rumah dia kalau tak tahan mandi air kolah tu, aku mandi guna water heater. super sejuk.

  • jumpa lembu, kambing, itik, ayam, karbau...
dan juga taik diaorg... hahaha.. kalau drive tu baik la elok2, silap haribulan ade yg dpt cop taik lembu kat tayar kete. hidu lah kau bau taik lembu sepanjang perjalanan. adik aku yg umur 15 thun baru kenal itik serati masa balik kampung baru2 ni. aku bantai gelakkan dia. hape da... itik pun xkenal ke?

pernah balik raub, ade babi hutan!! hahahaha... awesome gila. arwah pak cik aku pun tunjuk skill dia, ambik senapang patah, tembak. pastu panggil kawan cina dia suruh ambik babi tuh bawak balik. raya lah uncle cina tuh rendang babi barang seminggu.
  • makan best2 especially kalau kenduri
gulai kawah masak pakai kayu api beb. mane nak cari??? semua buat secara bergotong-royong. xde catering2 nih. kalau kari tuh, daging dia besar2 tapi lembut, xde kecik2 lemak je lebih mcm zaman skrg. rasa kari dia mmg kaw.

food lain semua jenis senang cari. kalau sayur2 tu cari blakang rumah je. tak pun pow rumah jiran. kalau ayam tuh, kejar keliling kampung pastu sembelih je. kalau daging tu, mak aku cerita, arwah nenek aku ade suruh org bela kerbau untuk dia. jadi selalu jugak la diaorg mkn kerbau. satu hal lagi, family aku makan daging kerbau, tak makan lembu. aku pulak mkn je dua-dua tapi prefer kerbau maybe sebab dari kecik lagi mkn kerbau je, smpai ke besar la nak mkn kerbau nye. dah kata cucu yang ngah.... hehehe...




ok basically tu sebahagian dari ape yg ade kat kampung, xde kat bandar. serious bosan raya kat kuantan. raya haji tahun ni tak balik kampung sebab org lain pun xbalik, aku pun xcuti lama, esok dah kena balik uia semula.. xdpt enjoy raya lama2 kat kampung.

maka dengan itu, aku nekad, aku nak repair rumah kat kampung tu kalau aku dah keje nanti. kira nnti kalau balik raya ke ape, aku boleh balik lanchang, xde la balik kuantan. plus kubur arwah abah kat lanchang, lagi satu sebab untuk jaga rumah tu betul2. nanti kitaorg adik beradik kumpul ramai2 kat lanchang, sepupu2 mana2 yg nak lepak sama boleh join skali.

mungkin mmg dari kecik aku dah biasa dgn environment kampung, bila tetiba tak balik tu rasa lain. serious tak pernah rindu kampung mcm ni. environment masuk kampung je bau kampung (bau pokok plus taik lembu. hahaha...) and aku xkisah klu org nak kata aku budak kampung sebab mmg aku membesar dgn environment mcm tu. cuti skolah berminggu2 balik kampung.. pehh best best. mandi sungai dalam kebun getah aki, merayap sampai hujung kampung. usha bangau kat paya dgn arwah abah.. kejar van ais-krim..

mama kata, cari lah org yg ade kampung, senang. alah, ade kampung ke xde kampung ke, sama je. still boleh balik lanchang what??? kalau dia xde kampung, boleh tunjuk kat dia life kampung mcm mana. ye dak?

okeyh again, selamat hari raya aidil adha to all.












burning love-elvis presley

Saturday, November 5, 2011

me so FRIGGIN HAPPY man!!!!

rasa di awangan....... ni dah bukan cloud nine. cloud ten aku rasa.


semalam mendapat satu mesej dari dia yang mmg aku tak sangka-sangka. siapa sangka beb dia nak bgtau berita sehebat mcm tu! aku rasa aku faham bila bapak2 atau mak2 yang bila dokter announce diaorg bakal menjadi parents. coz seriously aku rasa mcm tu jugak skrg. cuma bezanya xde la aku nak jadi parents, cuma perasaan tu sama.

semalam ade org msg...



im so head over heels missing you. angau overrated. will you be my girl?



hoboii super excited mak kalau ade org yg kita suka ckp mcm tu kat kita. lagi best kalau Zack McLarren yg cakap. my own Malay version of Zack McLarren. malangnya itu bukanlah msg yg aku dapat semalam... tu mungkin ape yg org lain hantar kat someone else. teet.... kena tipu. =P

speaking of Zack McLarren (my modern day version of Mr Darcy from Pride and Prejudice) aku dha habis baca buku yg baru beli minggu lepas masa keluar dgn amal dan anep. mmg best.

ok ok back to the topic. harini, kenapa aku hepi gila petala kelapan nih??



semalam pukul 12.58pm Nazriq of The Torch msg aku...


salaam! michael kept his words. your article masuk =) n he gave the greenlight sal sata. he's sorry tak reply, he said go ahead =)


makaihhh happy gila aku. setelah menunggu selama 2 issue finally article aku masuk The Torch. and ohh, Michael is our mentor from NST. selalunya hari jumaat Torchians from Gombak will have meeting with people from NST to decide which article will make the cut to be published in The Torch.

dan kemudian aku reply semula msg Nazriq...


haha yay!!! bout sata, im afraid i dont have enough time to write about it for issue 3. 14th end block exam till 18th. tak sempat nak tanya2 other students what do they think about sata n go to tanjung lumpur to learn more bout it. sooooo sorry nazriq=(


kemudian nazriq pula reply..


s'ok. u can write it for issue 4 then! =) lepas solat jumaat then we'll know about what will happen to your toothpaste article.


ok aku pulak keliru. ni yg lepas masuk the torch tu article APDSA ke? mati2 aku ingatkan article toothpaste yg hold dari issue 1 lagi. toothpaste article aku tuh kena hold last mins sebab org2 NST alter balik design semua dan article tu kena hold ke issue lain. but michael loves it and he wants to save it for last. well that's what nazriq has been telling me all this time. rasa mcm tak percaya pun ade jugak ckp dia sebab toothpaste je pun. sape nak baca beb? but he insisted that most of them find it interesting. they never knew that there are so many chemical used in a tube of toothpaste. and several ppl were sad the article had to be pushed to other issue. that's what he said.

keliru dgn kenyataan beliau sebentar tadi, aku reply msg nazriq semula..


ohh i thought toothpaste will be published rupanya APDSA. right then. have a nice day ahead!



but there's a chance it'll be in!! - kata nazriq


malam tadi around 10.35pm masa duk bergolek2 baca buku Jill Mansell atas katil dlm selimut, tetiba fon vibrate. nazriq!!
dengan hati dan jantung yg bagai nak tercabut dari aorta, aku baca mesej..


ur toothpaste article made it =D


wahh aku rasa mcm nak melompat!!! serious cakap! tak tipu punya!!


woohoo!!! yay!! weeeee... oh God im so excited!!! OMG OMG..



maka nazriq reply...



congrats =) thats mean u have two articles in issue 3! btw, it'd be great if u could complete the article on sata by the first week of december-michael liked your idea!


nice! hoboii serious bila dia ckp michael suka idea aku nak tulis pasal sata tu lagi la aku happy gila sakan. haha... sape tak happy bila supervisor/mentor from NST ok from NST sendiri suka idea yg kita nak bawak.

tadi aku check page IIUM Journalism On Campus-The Torch dan nazriq ade post layout third issue untuk The Torch. as i scrolled down, i can see my name among the writers. hehehe.... APDSA will be the 2nd article in the Campus Frontline section page 3 and Know Your Toothpaste article will be on Life section, centerspread, page 13 LEAD ARTICLE BEB!!!!! my first baby akan jadi lead article for page 13!! mmg la tak se-gah mereka2 yg mendapat peluang tulis untuk front page tapi it means a lot to me!!

tak pernah terlintas dlm kepala otak aku nak tulis untuk official IIUM newspaper. or to be more exact, tak pernah terlintas dlm kepala otak aku nak tulis in any paper. tak pernah terfikir yg artikel aku akan diterbitkan, in english man!!! and the fact that The Torch will be read by 10000 people (gombak, kuantan, PJ and Nilai) buat aku lagi happy tak hengat donia.

dulu pernah sedih gila2, moral down bila article kena push to other issue, skrg dah terpilih masuk, dan michael pun bagitau dia suka idea sata aku, aku rasa lagi semangat nak menulis. insya-Allah lepas exam ni aku akan tulis lagi pasal sata dan beberapa artikel lain pasal nutrition n oral health, teeth bleaching.. tapi seperti kata nazriq, "kena tnya michael n see if he has any brilliant idea to make the article looks interesting"

aye aye captain!! okeyh polish skill menulis kita. and dont forget to read my article to all IIUM-ains and give your comment to my official the Torch email, farahazmi.torch@gmail.com

juga rasa sangat teruja nak menulis bila dapat tau beberapa ahli Torchians dapat invitaion to Young Writers Awards by NST. mmg artikel diaorg off the hook beb! u guys have my respect!! kalau aku tulis lg bnyak dan lagi bagus, maybe dapat invitation untuk thun depan. boleh jumpa young writers and be inspired by them. ohh dear young writers out there who is still single and available, marry me!! you know, one thing bout writers, they are 'sexy' in their own mysterious way through their words. picture Johnny Depp in Secret Window. well i think he did half or three quarter of the job menunjukkan betapa awesomenya seorang penulis.

ok enough babbling izzati. start thinking of new idea on what to write and how, contact the new the torch kuantan co-respondent, syafiq (finally ade co-respondent lelaki from sciences!!) and ideas untuk stalls n exhibitions dental carnival.

balik cuti nak study dan siapkan notes ortho dan prostho. ingt nak buat wire bending rupanya wire tertinggal kat hostel. ceyt!!!


selamat hari raya aidil adha semua!! have a nice day ahead!











where the hell have you been dude?

Thursday, November 3, 2011

ini bukan soalan quiz PEDO esok

setelah ditag oleh encik hanif borhan 2-3 hari lepas, aku pun mengambil kesempatan sebelum study untuk quiz pedo esok untuk jwb soalan2 yg encik hanif letak kat blog dia. sila jenguk2 blog budak ini ya. hehehe..

okeyh lets get started!!

  • Bila hangpa tidoq, ada berapa bantal yg ada dengan hangpa?
ade TIGA!! hehehe.. satu untuk kepala, satu lagi untuk peluk, satu lagi letak kat tepi dinding takut pusing2 terhantuk kat dinding. at least bantal tu function as padding. dan lagi satu dooodolls Kalor peneman tido juga!! weeee....
  • Sila tuliskan nama penuh ubat gigi yg hangpa guna.
Colgate Total Professional Clean Gel Toothpaste! untuk rasa bersih seperti selepas mendapat rawatan pergigian!!
  • Drama b'siri Melayu yg hangpa rasa lain dari yg typical.
ehmm... ehmmm.... tak tau la. tak tengok sangat drama2 melayu. duk ostel ni bila je la nak layan drama.
  • Selimut yg hangpa guna corak apa?
selimut warna biru cair. patchwork. satu corak bunga daisy putih kecik2 background biru dan satu patch lain kain biru plain saja. my blanky and me are inseparable. we have been together since i was 13. (in fact im actually using it now!!)
  • Yg mana hangpa prefer : karpet atau tikaq?
kalau kat rumah kapet. kalau kat ostel tikar je. senang.
  • Kalau hangpa tak ada apa2 masalah utk bela apa2 jenis binatang, apa yg hangpa nak bela?
CHEETAH!!!! or perhaps a tiger. sebab sangat comel okeyh! panda pun boleh. and a dolphin. ouh ouh ouh banyaknyeee. nak bela semua lah.
  • Hangpa punya tabiat pemakanan?
xde cerewet sngt. cuma xmkn benda pedas2 ngan ikan sungai. kalau ayam prefer dada. sayur makan semua kecuali peria. tu je kot. and ohh tak makan benda separuh masak. fully cooked baru boleh dapat permit masuk mulut. (xcerewet kejadah???)
  • Apa yg m'buatkan hangpa bley keluaq air mata teruih macamtu je?
kalau potong bawang banyak2. lain2 hal air mata ni susah gila nak mati wa cakap sama lu nak keluar. tengok 1 litre of tears pun 1 drop of tears tak keluar. tak tipu punya.
  • Sejak dari lahir, list-kan tempat2 yg hangpa stay sampailah sekarang ni.
kuantan-muadzam shah-kuantan
  • Nak bagi anak nama apa? Nak dua2, nama utk laki & perempuan.
amboihh. ape punya soalan la anep. ni mesti kes tak tau nak tnya ape dah. hemmmm lets see..... kalau laki2 suka Umar, kalau pompuan suka Dania.
  • In distance impression/judgement pasai saya! (Ikhlas ye, jujur)
errr..... masa aku mula2 kenal ang kat pj dulu... aku rasa ang ni pendiam dan salah sorang budak baik yg mmg xkan layan aku nak gi mkn sana sini. rupanya kepala otak sama je ting tong. haha..



okeyh dah siap jawab. kan best kalau esok soalan pedo mcm nih. sigh. okeyh2 dah tu study2. selamat hari raya aidil adha semua!!









dah immune tengok semua balik cuti lama2, tinggal aku dgn kengkawan dentistry je kat ostel. bgus jugak. bnyk sket parking.

Wednesday, November 2, 2011

HERO of the day

to all blood-sucking creatures out there, sorry. this one is not for you! boohoo



oyeah impian setelah sekian lama tercapai juga!!! memendam angan2 since di PJ lagi nak derma darah ni tapi tak pernah nya ade kesempatan.


first attempt: awak ni tak cukup umur lagi. kena betul2 18 tahun baru boleh derma darah.
second attempt: penderma hendaklah mempunyai berat badan minimum 45kg. timbang2 time tu aku 38kg. fikir2 balik, gila keping aku dulu.
third attempt: under medication. teet.
fourth attempt: tengah datang bulan. teet.
fifth attempt: tak cukup tido.
sixth attempt: timing tak betul. ade hal masa blood donation.

berlarutan hingga lah ke hari ni. dah prepare fizikal: tido cukup, not under medication, period pun tidak, sihat sahaja, berat pun dah lepas.

cuma mental je. bila bayangkan nak derma darah tu, dah terbayang jarum yg bakal masuk dlm badan dan confirm2 sakit gila baban. mmg every steps i made to the tabung darah HTAA made me thinking, "betul ke aku nak pergi derma darah ni??"

lepas jumpa abg kat kaunter tuh, dia cucuk jari aku nak tengok blood group dan level hemoglobin. kot kalau tak cukup xboleh derma darah. kang satgi ade yg pitam ke hape naya pulak. elok nak derma darah tak pasal2 kena masuk balik darah tu. haha..

ok bila semua setel, blood presure pun ok 110/80, aku disuruh masuk ke bilik derma darah. dalam bilik tu xde sape kecuali sorg uncle cina ni tengah derma platelet dia kot. dunno.

cik DJ start dulu. nurse kat situ bagi LA, injection. okeyh sumpah laju gila dia pam masuk LA tuh. (bukan Los Angeles, Local Anaesthesia lahh). okey lah fine sakit. sabar je dulu.

tetiba puan nurse bukak jarum ambik darah tu aku dah menggeletar. cuak gila babengs. gila kau, mana aku tak cuak. BESAR GILA NAK MATI TAK TIPU PUNYA JARUM DIA!!! sorang lagi puan nurse pegang aku. aku still tak mau. pak cik cina tu dah gelak2. puan nurse cakap "macam mana ni dentist takut jarum? awak ni.. dah tu ni nak derma ke tak nak?"

nak nak. tapi takut. mcm mana ni?

puan nurse suruh relax dulu. cik DJ tengah sedap menderma darah nampaknya. ohh ya, ini merupakan kali ketiga beliau menderma darah. tahniah!! aku pulak duk baring2 kat kerusi syok kat bilik derma darah tu.

lepas cik DJ selesai, puan nurse pun pegi kat aku. dia bagi LA lagi skali sebab takut effect yg first tu dah habis. takut jugak tapi tak sakit. "ehh, haah laaa.. tak sakit pun... hehehehe...." kata aku sambil tersipu2 malu.

"kan dah cakap tak sakit. sebab ade LA" kata puan nurse.

maka bila dia masukkan jarum besar gabak tu, aku dengan poyonye tengok je dia masukkan jarum besar gabak tu. cehh tak sakit mmg la. pas tu senyum2 sebab jarum dah masuk dan tak sakit lansung. siap goyang2 kaki excited gila masuk jarum besar tapi tak sakit. then puan nurse tengok2 pack aku. darah tak keluar laju. dia betulkan position jarum. baru lah darah keluar ok sket. then sambil tu borak2 dengan puan nurse.

tanya dia duduk mana..... kenapa darah keluar lambat.... kenapa mcm ni... kenapa mcm tu..... masa tu mmg syok la sebab tak sakit.. bila beg dah nak penuh tu, LA effect dah kurang, aku dah start rasa semacam kat tempat cucuk. bagitau puan nurse. dia cakap, "kejap je lagi ye. sikit je lagi. sakit sngt ke?"

"ehh xpe2. tahan2.. dah nak penuh ke?"

"haah.. jap je lagi." terang puan nurse dengan penuh baik hati.

then puan nurse pusing2 jarum sebab tak nak darah tu clot. lama2 serious sakit. aku bgtau dia sakit. maka dia pun kata, "ok lah mcm tu. cukup lah. kesian pulak kat awak, sakit. lagipun dah cukup pun.."

aku tak boleh bangun lagi. kena baring for another 10 mins. sebab kalau terus bgun kang ade yg pengsan. duk baring2 tu puan nurse kedua bgtau, "tak sakit kan...? lepas ni boleh derma darah lagi." aku senyum je. hehehe... sebab dah tau dia bg LA tak sakit masa masuk jarum besar, lepas ni boleh pergi derma darah lagi lepas class GMGS!! oyeah!!


mcm org sakit pun ade.... =P


tabung darah kat sepital2 seluruh Malaysia ni memerlukan darah2 anda yang sihat2 tuh. maka marilah kita menderma darah beramai2. nanti dapat pen free, Milo dan kek juga biskut. ade jugak beberapa keistimewaan lain yg korg bakal dapat kalau korg pergi derma darah. macam2.

untuk yg darah O macam saya, jom tambah stok darah hospital. masa aku pergi harini tadi pun stok darah O dah kurang. mujur ade cik DJ dan saya tolong tambah stok. hehehe.. tetiba rasa mcm jadi hero harini sebab dgn darah saya, saya dapat menyelamatkan nyawa seseorang =)

ok sekarang rasa pening2 sket dan agak mengantuk. tangan yg dicucuk tu rasa lenguh gila2 serious cakap. tapi xpe! demi derma darah aku sanggup!!











Katy Perry-The One That Got Away

Tuesday, November 1, 2011

clerking clerking jgn tak clerking

baru pulang dari hospital untuk clerking patient since esok ward bakal digunakan oleh student medic untuk exam mereka, jadi xdpt la nak clerking patient pepagi esok sebelum bedside teaching bermula.

harini clerk patient renal colic. cik lah yg sngt sporting habis. boleh pulak lepas kitaorg tnya dia tu ni tu ni, dia pegi bukak cerita dia keje kat safeguard. sabau je la mak.

cerita dia pergi drive ke tengganu, kl, naik van kalis peluru tuh.. pasal kutip duit tol.. dan segala macam cerita lagi lah. xde masalah sangat masa clerking dia tadi. sebab dia sangat cooperative.

lepas clerk cik lah tu pergi tengok buku kemasukan pesakit dalam wad. buku besar gabak. log book paling besar pernah aku jumpa. sebelah buku besar tu ade sebakul kecik berisi tag nama untuk patient yg selalu patient pakai kat tangan tu.

aku ckp kat amal, "amal, tengok tu. rasa mcm nak ambik satu. boleh tak?" sambil buat muka xsabar nak ambik tag tuh. amal gelak. xsangka aku teringin nak bendalah tu. ye lahh weh tengok patient pakai cambest je.

sambil cover dengan file, aku curik satu. kikikiki......

masya-Allah izzati!!! ape kejadah yg kau buat nih?? pencopet tag patient!! hahahahha.... banyak kot tag tuh. kalau ambik satu je, xde effect pape kot. kan kan kan?? *wink wink*

esok planning nak pergi derma darah dengan amal. adakah dj bakal ikut serta? kita tungguuuuu.......

okeyh sebab nak derma darah jadi kena tido awal. kalau tak cukup rehat, nurse tuh tak bagi derma. ouh ouh first time tuh nak derma darah. tak sabarnyeeee!! tapi jarum?? darah?? wawawawawa.....










sedang menghabiskan baca buku To The Moon And Back by Jill Mansell. if only Zack McLaren exist in the real world, i'd pray to God to made him mine

Thursday, October 27, 2011

ohh RAINY day




end of october and early november mark the beginning of rainy season in the East Coast area of Peninsular Malaysia, or.... perhaps almost all states in Malaysia??? =D

if someone ask me, "what is your most fav season of the year?" i would definitely say "the rainy season!!!"

while others brag about how annoying rainy season can be like you can't go out and play, you can't dry your clothes, bla bla bla... i'm actually looking forward to roll up myself in my baby blue blanky on a rainy day and indulge in some book reading.



why do i fond rainy day the most?

  1. everything will be in slow motion. people will take their time to do things. there will be no rushing, no hustle. just a peace of mind.
  2. since i was a kid i always pray for God to bring down the rain so that He will water all the plants in the world and the plants will not be 'thirsty' anymore.
  3. am i the only one who think that a rainy day is somehow romantic?
  4. when it was raining at night, the sound of raindrops drives you even deeper in your sleep and soothes you.
  5. the rain will cool you off in a hot blazing day. it is cold, but a real good one.
  6. the smell of the rain is so refreshing!!


i have always wanted to play in the rain like old times when i was a kid and at school. play 'baling selipar', lay down on the badminton court...


welcome back my dear drizzle!!!






my official first ever name card!! i wonder who is the lucky person to be the first to get one?












memang keputusan yang kurang bijak untuk melihatnya sebentar tadi. broken hearted, again.

Wednesday, October 26, 2011

cats ANIMATED!!!

dah hari ke lima cuti. final day. ini malam harus pulang ke uia semula. sigh.

ohh ya, happy deepavali untuk semua kaum india yang menyambutnya pada hari ini di seluruh dunia!! mau wish dlm bahasa india tarak reti lah. xpe asal mesej conveyed. ye dak?

maka tengah hari tadi online. kebosanan xtau nak buat ape. main Sims Social bosan gila nak mati. maka aku pun baca manga Maid Sama, kot2 la ade sambungan dari episod lepas. ohh yes!! ade!! ohh rindu sama Usui yang comel itu. gelak sorang2 baca manga.

lepas baca manga, nak buat ape pulak? tengok FB. tetiba tengok daniel tuka profile picture dia. gambar cartoon kucing yg super comel!!! geram geram!! maka aku tanya dia mana dia buat gmbr kucing comel tu. dia bagi aku link ini. sila jgn malu jgn segan untuk klik klik okeyh!

warghahahahahaha....... syok gila bebs lukis2 kucing nih. korang boleh pilih nak kaler ape, pattern ape, musai mcm mn, mata mcm mn. hehehe... mula2 tu aku mcm clueless jugak nak buat kucing mcm mn, tetibak dengar tako berbunyi. aha!! lukis tako lah!!

ini dia tako!!


attention! tako is a cat, not a food (takoyaki). hence, he is not edible.

since tako dan raymond ni adik beradik, jadi lukisan diaorg ni sama je lah.

lepas lukis tako tuh aku decide nak lukis semua kucing yg ade kat rumah ni termasuk kucing2 jahat yg suka curik pet food tako. jahat betul. mmg nak kena rotan nih!!

meet dody!!

dody yang suka tido dlm drawer mama malam2.. dan duduk dekat tepi tangga dapur. ntah la ape yg best duduk kat tangga tu aku pun xtau.

ini pula cik na!!!

babies cik na ni aku malas lagi nak buat sebabnya kecik sngt. kaler dia xbrape nak develop lagi. plus ade sekor tu warna dia campur2 kat muka. xreti nak buat mcm mn..


ini pulak kucing jiran aku, abg eddy. kucing dia nih boyfriend cik na. grey persian. sngt comel dan besar.

dulu2 selalu nampak cik na dgn dia dating kat lawn tepi rumah. smlm nampak dia jalan2 kat rumah apek blakang tu. ade sekor anak cik na sebijik mcm dia nih. warna grey. mama panggil dia endek sebab badan dia mcm pendek sket banding dgn siblings dia yang lain.

ini kucing manyak jahat!!!!

suka curi food kucing2 aku! kalau jumpa mmg jadi mangsa baling selipar aku menatang nih! dah tu suka curi food kucing aku, pas tu gaduh2 lagi. taiko habis la tu kononnya. pooodah cet! kucing2 aku klu jumpa dia mesti lari, takut. kadang2 tu bengang jugak ngan diaorg nih. lawan la balik. itu pun kena ajar ke? adesss.....


tu je lah yang aku create tadi. lepas create tu ngantuk tido.. hari hujan, perut kenyang, mmg sedap buat taik mata. keh keh keh...

tunjuk dekat mama, dia kata "xde keje".


ohh ya smlm kathy bgtau mama along dah gemuk!! hahahahhahha... tengok gmbr along kat fb, mmg gelak sakan kitaorg satu family. muka dia dah bulat!!! tgn dah besar! perut dah kedepan! cheek n chin tu dah bersambung. hahahahha... rambut pun dah panjang. bahagia betul duduk atas kapal mkn sedap2, exercise amende xde tu yg badan naik tuh. siap lah dia balik ujung thun ni kena bahan dgn kitaorg. hahahaha...

okeylah. nak ke dapur. makan2 keropok, kuih akok dan sata yg baru beli tadi kat tanjung lumpur. jgn lupa try main reka2 kuicng tu.










still confused. again.