CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 31, 2010

orang kaya baru

bila JPA masuk duit, semua la bebudak2 ni jadi org kaya baru express. macam-macam hal la yg diaorg duk guna guna duit tu. membeli mcm sakan haa.

klu org tnya aku pe yg aku beli untk scholar ni??

aku jwb brg2 muka aku, since segala keperluan dh habis n guna satu brand ni ingtkan cambest la rupenye haram rosak muka aku jdnye ha. maka terus ke parkson berjumpa yvonne dan membeli brg2. dah beli tu dpt shopping voucher rm 120. bnyk tu... so pe lg, trus aku kebas handbag seketul buat gi berjalan2. nk gi class, dh ade plan nk pkai beg pe. lebih shopping voucher tu bg kt mama, adam n sarah untk beli pape yg diaorg nk.

then tadi aku ke popular, beli buku yg mmg tgh gian nk bc skrg. aku borong 3 buku. ikutkan hati nk beli 5-6 buku tp lek lu.. sabar.. dh habis bc semua 3 buku, beli lain plak. satu satu ehh izzati.

ni lah dia buku yg aku beli. dh lama aim bukku me n mr darcy tu.

typical chic flicks novels. biasa la kan.. hehehhehehe... xpe la buat jd bedtime story aku. musim2 ujan ni, duk dlm blanky, sambil bc novel, best gak pe. mmg musim ni buat mood aku jd jiwang karat marat. dgn ujan renyai2 manje2 gitu, bc buku sedemikian rupa nye. hemm... awak di sana, jgn tackle saya ok? nnti ade saya ajak kawen nnti.


so planning nk start dgn buku yg dh lama aim. Me and Mr Darcy. cite pasal dia jumpe the real life Mr Darcy. cte dia klaka. (dh bc few pages. not bad.)

seterusnye nk bc Rumors Has It. cite ni pasal org yg suke kt org lain yg teruk tp depan mata dia ad org yg mmg superb gila nk buat jd bf tp dia xsedar2 gak.

dan akhir skali bc Corduroy Mansions. not sure cite dia mcm mn tp who cares. i just love reading. so yeah, org2 dia luar sana yg pernah suatu ketika ingt aku ni bkn kaki buku, bkn jenis yg layan kedai buku, library, pesta buku, jualan buku murah2, harap maaf sangkaan anda salah. instead, i can spend hours in a bookstore. lg suka klu gi tmpt yg penuh dgn buku2 lama 2nd hand, charity shop jual buku2 lama. best sbb kat situ ade buku lama yg best n harga pun murah so dpt borong lg bnyk. mwahahahahaha... (gelak evil)

okeyh, aku nk gi sambung baca. selamat semua!!!





filani fauzi cepat balik!!!

Wednesday, December 29, 2010

MEAOWWW......

burbbb.. alhamdulillah....

masa : pagi sekitar 830pagi
tempat : polyclinic uia dental chair 32

filzri-weh jom tgk bola mlm ni.
aku-serious la?
filzri-haah serious lah.
aku-ok. kt mn?
filzri-tgk la, kt celup ke, taj ke. nnti aku bgtau.


**********

masa- sekitar 10 pagi
tempat : student lounge KOD

fara alia-wehh farah azmi, jom tgk bola mlm ni.
aku-ok2 bley gak ade geng tgk bola. mane?
fara alia-tak tau la. ikut tgk kt mana dulu. tapi aku tak nk tgk kt celup. celup rmai budak laki uia. aku malas la..
aku-hemmm.. aku tak kisah mane2 asal dpt tgk. tp ko kena ambik aku kt ostel sbb amal tak layan bola, so aku xde transport.
fara alia-ok. meh sini number ko. aku msg klu pape.


**********


masa : sekitar 5 ptg
tempat : lab prostho KOD

aku-filzri, nk tgk mane ni? ujan ni.
filzri-ntah la. fara alia xmau celup kan?
aku-hemm tu lah. so mcm mn ehh? ko tgk ngan sape lg?
filzri-dgn member2 budak allied, tp tu klu tgk kt celup la.
aku-nabil? budak skolah aku?
filzri-haah. tak pe lah weh nnti aku msg mcm mn.
aku-orait. tarak hal punya.



**********


masa : sekitar 630 ptg
tempat : asrama T3 UIA


fara alia-aku tak jadi gi celebrate behday kwn aku sbb ujan. ko on lg tak tgk bola mlm ni? satu hal lg, aku tak kisah nk tgk mane2 pun.
aku-ohh ye ke? aku on je. nnti aku tnya filzri tgk kt mana.

(msg la filzri tnya tgk kt mana)

aku-wehh fara, ko ambik aku kt KOP bley x? aku gi dgr talk jap. pas tu gerak la tgk bola.
fara alia-ok nnti aku dh smpai KOP aku call. dlm 745 aku ambik ko keyh?
aku-wokeyh beybeh!!


**********


masa : sekitar 810 malam
tempat : kereta fara alia

fara alia-wehh kita nk tgk kt mn ni?
filzri-jom try tgk kt blakang ECM, ade mcm mamak situ.
fara alia-screen besar x?
filzri-boleh la. jom ahh try.

(gerak ke blakang ECM)

fara alia-astro la, sekat2. xbest. jom cari tempat lain.
aku-tu la. ramai gila plak tu. jom.

(pusing2 sekitar blakang ECM)

fara alia-ha ha ha ni wehh. screen besar, tak sekat. jom jom jom.

(filzri parking kereta, meredah hujan ke restoran laksamana kot nama kedai makan tu)



haa pe lagi, berkampung la situ barang sejam lebih tgk bola malaysia lwn indonesia. mkn2 kenyang, syok tgk bola lg. mmg malam yg masyuk habis.

congrats untk team malaysia sebab menang final aff suzuki cup 2010. congrats untk raja gopal sbb berjaya mendidik anak2 buah dgn begitu mantak sekali. tahniah untk goalie kita, khairul fhmi yg sungguh hebat menangkap bola ibarat tgn bermagnet. bgus2. team yg makin lama makim mantap. dulu kalahkan south korea, pas ni boleh la msuk WC =)




mode-hibernating

Monday, December 27, 2010

jari jemari bercerita lagi!!!

hye tehh... ape cite teh kusayang??


wahhhhh lama nye tak update blog ni!!!! sebab dah lama tak update, aku ade berbagai story nak story kt korg smua. sila sediakan eyemo kot kalau letih mata nk nagdap laptop bc entry panjang kali ni.

okeyh cerita pertama, tentulah berkisar tentang kuceng terchenta (ecehh berkisar tuuuu)

weekend ritu balik jumpe kuceng terchinta. owh rindu2 dh 2 minggu xjumpe. xusap2 teh, tak garu tam, tak main dgn gary, tak main kejar2 dgn 3 babies baru, choki, mona n MK.

Choki yg cekeding. dlm ramai2 adik beradik dia, dia la yg paling keding skali.

ni plak mona kimona (mama bagi nama)

mona ni sngt best main dgn dia!!! sngt aktif. suka lompat sana sini. lari2. seyes best. tp paling best si MK. sebab MK ni TEMUKKK TANGAT (asal ckp mcm pompuan gedik ni??). seyes gedempol si MK ni. kalau pegang tu rs mcm pgg bebola bulu yg lebat. MK kuat makan. org bg mak dia mkn, dia yg sama naik makan skali. xtau malu btl.

ok enuf ckp pasal kuceng tersayang, jom aku story pe jadi minggu lepas. seminggu tak update an??

awe ke KOP (kulliyyah of pharmacy) nyer cafe sbb nk tnya pasal pinggan mangkuk untk ladies nite. smpai sna tgk2 meter kete amal 9997. so amal nekad nak jadikan dia 9999. so ape yg kitaorg buat?? kiteorg bantai pusing satu KOP, tawaf satu UIA nak jadikan dia 9999. dan akhirnyaaaa.....



MISSION ACCOMPLISHED

pas tu nak kuar jap gi ambik brg kt kedai mama, sampai kt masjid UIA, dia jd 10000. pe lg. tangkap gmbr, jgn x tngkap. kenangan tu beb!!


hehehehhehe.... masa ni mmg best gila dia nyer feeling. pas ni nk tggu 10101 plak.tp mcm dh terlepas je. sbb ritu amal balik umah so msti la dh lari meter tu. xpe lah. buat jd 11000 plak.

ok cerita seterusnya yg aku nk story..
ad bnyk ni, nk qada' seminggu punye cerita kan??

nak hire bibik untk sehari tolong kemas bilik untk sebulan ni boleh tak. xde masa untuk mengurus diri sendiri. kalau dulu ade la masa nak duduk2 tepek bunga comel2 kat meja study, kat locker, buat tu buat ni, susun baju kurung ikut warna, ikut hanger, tp skrg dah xde masa untuk semua tu. kalau dulu asal selasa or khamis je tepek mask kt muka, tp skrg dh xde masa lg. kalau dulu xberapa nk stress keje menimbun, muka xde la teruk sngt diserang musuh utama kulit, tp skrg bukan main syok lg jerawat durhaka menempel kt muka ni ha.

bila nak berjalan ni? takat gi area kuantan pun xpe la... jpa, cepat la masukkan duit... saya dh kering ni.. sedih la...

okay tu bukan perkara penting yg aku nak share dgn korg. sbnrnye aku nk story satu benda yg aku dpt dari skulmate aku, danial azeere atau lebih dikenali di skolah sbg ben tp aku panggil dia dan. dia ad tag aku kt satu note yg dia tulis. pasal Kite Day.

kalau yg malas nak baca notes dia tu, meh ni aku ringkaskan..

Kite Day ni dicipta oleh encik Danial Azeree Azemi pada 27 Dis 2008. dia gi ke satu padang yg ad rmai sngt org gi main layang2. hari tu org gi main lebih rmai dari biasa. so dia pun bg la nama KITE DAY. dari situ dia dpt satu ilham, bagaimana manusia dan layang2 ni mcm berkaitan. kira kita boleh buat analogi dari layang2 ni.

layang2 ni ade mcm2 jenis kaler, rupa dan material untk buat dia. layang2 ni jugak perlu seseorang untk terbang, kalu tak dia xterbang. klu kita tak control layang2 tu nnti dia jadi tak betul terbang. tersasar ke tempat lain, jatuhkan layang2 org, or jatuh ke bumi. jadi jom kita simpulkan kat sini, idup kita, klu kita nak berjaya (mcm layang2 yg duk tinggi kt udara nun) kita kena menghadapi pelbagai cabaran (dlm hal layang2 ni kita ambik angin sbg cabaran) dan kita jugak kena control diri kita supaya tak menyusahkan org lain dan tak tumbang (boleh kata kita ambik pegangan agama kita supaya kita tak hanyut, tu yg aku faham la) sebab klu tak contol ni, main redah je nak buat pe, nnti silap hari bulan maunye aku jumpe korg kt tmpt yg aku xnk kwn2 aku berada.

korg faham x pe yg aku nk smpaikan ni? kalau nak baca lebih lanjut, sila lah klik di sini.

kwn aku encik dan ni, is a very good writer. try la usha bebelog dia n bc. best. nak usha dia pun boleh. hehehehhehe...



okeyh rasa tu je kot, nnti merapu bnyk nnti ade yg mati kebosanan plak. nnti aku story pasal bnda lain, contoh food ke... ape ke... hehehehehhehe....

till then, selamat malam romeo. (apekahh??)




i'm not mad, i just need an explaination and thats it.

Saturday, December 18, 2010

TIPS HUJUNG MINGGU YANG MENYERONOKKAN!!

kalau anda rasa anda ada banyak kerja, ada individu lain di luar sana yang jauh lebih sibuk dari anda. jadi, daripada anda mengeluh, lebih baik anda pandang ke hadapan dan berikan dunia senyuman terbaik anda!!!



seminggu tak update blog, smpai berkoyan2 benda nak story kt blog ni ha. tp tak boleh, sebab ade menimbun-nimbun lagi keje kena setel. anyhow, aku nk cerita atau bagi tips sket pe yg korg boleh buat untuk mengisi masa lapang korang samada kat ostel, rumah, ofis atau di rumah atuk korg di kampung.


Apa Yang Boleh Kita Lakukan Kalau Kita Bosan Di Hujung Minggu.
  1. bersihkan bilik yang bersepah macam tongkang pecah. bila lagi kan nak cuci sawang, basuh cadar, sapu lantai, berus tingkap, lap locker, tukar lampu bilik. lepas sesi cuci mencuci dijalankan, konpem bilik korg menjadi tumpuan mak cik- mak cik yang nak cari calon bini/laki untk anak dia.
  2. sapu daun kat ostel/keliling kampus/satu kawasan kejiranan/sekampung. mesti mak cik dan pak cik gardener suka gila kat korang. sayang nak mati sampai diaorg hantar mangkuk tungkat berisi pulut kuning dan ayam goreng serta ikan masin. persekitaran di sekeliling anda juga pasti akan menjadi lebih bersih. org jabatan kesihatan mesti nak offer anda jadi duta iklan demam denggi sebab suka membersihkan halaman.
  3. kira berapa banyak pintu dan tingkap yang ada pada jarak 500m radius dari bilik/rumah korg. aktiviti ni penting tau supaya korang boleh kira kebarangkalian pencuri nak masuk dalam rumah org yg ade kat sekeliling korang. nanti korg boleh tolong polis investigate kes kecurian tu then korg boleh dapat anugerah atas jasa korg. sape kata benda ni non-sense, nak kena rotan, huh?
  4. pergi ke bilik sebelah/jiran sebelah rumah dan tolong dia sediakan makanan untuk lunch atau dinner. pas tu boleh la pow sket sambil usha anak teruna/anak dara mak cik tu.
  5. jahit baju untuk kucing-kucing korang/kawan korang. boleh menonjolkan bakat terpendam korg sebagai pereka fesyen terkenal, silap hari bulan kimora pun berguru dgn korg.
  6. buat buku skrap pasal serangga yang korang boleh jumpa dalam jarak 100m radius dari lokasi korg baca post ni. letak sampel serangga tu dalam plastik pas tu cite sket pasal serangga tu. kaler dia, brape bnyk kaki dia, dan segala bagai. benda ni penting tau sebab kalau korg ade rekod pasal serangga tu, bautnye satu hari serangga tu dah pupus, semua saintis duk cari korg tau sebagai rujukan. bangga x muka masuk Nat Geo, Discovery chanel.


so kalau tak de keje nak buat esok, boleh la try buat mana2 aktiviti yg korg rs cambest. kalau kena sepak terajang gua tak bertanggungjawab okeyh???

selamat mencuba!!!




sikit pun aku tak heran lahh wehh. gi gali kubur sndiri la..

Friday, December 10, 2010

dulu-dulu masa aku kecik-kecik........ (part 2)


dan bila mata ni tak bagi hint nak lelap malam2 buta ni, time tu lah aku teringat zaman aku kecik2 dulu. kalau dulu aku cite secara random aku nyer life masa kecik2, arini aku nk cite pasal kartun yg aku suka layan zaman kecik2 dulu.

kita mulakan dgn STAR kita diatas iaitu BARNEY AND FRIENDS. ya dinasour mesra alam yg ceria berwarna purple tu, aku suka sngt2. smpai besar ni aku teringin sngt nk ade patung barney tu. tiap2 petang aku tgk barney kt TV 1. ps tu beli CD sampai then tgk smpai muntah. pas tu ikut barney nyanyi dgn kwn2 dia.

baru2 ni barney tambah geng Dino Friends dia. yg ijau tu nama dia Baby Bop, kuning tu BJ dan yg baru kaler oren tu nama dia Riff. serious aku sngt2 suka cite ni. n pas tgk cite ni duk imagine sorg2 dlm bilik.... duduk dlm selimut buat mcm khemah mcm tu konon camping. pas tu ntah pape lg aku duk imagine. ye lah budak2 kan penuh dgn fantasi diaorg. tu lah pe yg aku buat pas tgk barney smbil pegang patung barbie kt tgn.


tak lupa jugak cite superheroes marvels mcm superman, spiderman, ironman, segala man man lah. kluang man ngan tiong man je tak sbb diaorg made in malaysia.

tp keluang man tu pun layan gak wooo. esp inspektor sarjit kt pe ntah nama dia tu. duk teringat je mcm mn lagu keluang man berkumandang di tv n kawan2 skolah duk syok nyanyi2 smbil buat gaya kluang man.

walaupun di mana jua
dia datang lalalalala...
dialah satria.... (ok dh xingt sngt)



next, kartun yg aku suka layan...

sugar
spice
and everything nice
these were the ingredients chosen to make xxxx
but prof utonium had accidentally xxxxx
CHEMICAL X

at last
POWERPUFF GIRLS were born!!


blossom, bubbles n buttercup adalah heroin Townsville yg membantu Mr Mayor menentang kejahatan yg dilakukan oleh Mojojojo, Sedusa, Princess, The Gang Green Gang, Aemoeba Boys dan ramai lagi. n smpai skrg frust xdpt tgk muka Miss Vallem (betul ntah aku eja nama minah ni). fav aku mestilah Bubbles yg comel, sensitif, suka haiwan dan sngt gentle gitu.

pun begitu kengkawan, jgnlah kita lupa kepada hero Kampung Parit Sonto iaitu Usop, Abu, Dol, Ah Kim, Vellu dan Singh. usop ni jugak ade ayam yg diberi nama Selebet sebab mmg selebet pun ha. yg paling aku ingt kakak si usop ni suka benor suruh usop gi kedai beli asam boi.

paling aku ingt Abu, yg klu dlm gmbr ni yg botak tu klu xsilap, suka bawak beg dia lilit kat dahi pas balik skolah. tapi dlm ramai2 tu, Usop gak la yg paling cool skali. dgn muke lonjong nye. dgn joe nye. mmg rock abis la usop nih. aku ahrap satu hari nnti team yg buat citer Usop Sontorian ni boleh buat balik cite ni. best dowh. budak2 skrg kena tgk cita ni. legend kot cite ni.

ade jugak cite lain yg aku layan. contohnye Kampung Boy. cite ni pasal Lat yg duk kt kampung, ade kawan2 antara yg aku ingt Norma, Bo, dgn sape lg sorg tu aku tak ingt. adik Lat nama Ana, cikgu cina dia yg garanng, bapak dia yg suka invent benda, mak dia yg loving gila, nenek dia yg ade kerbau n hobi Lat yg suka mandi sungai. baju Lat senang je, kain pelekat kotak2 kaler merah.

Doremon tak boleh lupa wooooo... robot kucing warna biru yg takut tikus yg ade poket kecik tapi muat sebesar2 pintu. doremon ni kucing dari future la kononnye, duduk kat jepun dgn Nobita yg slalu tolong Nobita dari kena buli dgn Giant n Suniyo. dulu, asal Sabtu petang je, jgn berani la nak usik TV sbb aku n along msti duk depan tv tgk cite Doremon sama2. pas tgk TV, gi makan. pas tu main lagi dlm bilik kitaorg, time tu share bilik dgn dia lagi. main sama2 smpai kena marah dgn mama suruh tido. dah tutup lampu, tutup pintu tu pun ade hati nak berborak2 main2 dgn along lg. even tak tido sama katil, along tido kat katil, aku tido dlm cot aku masa kecik yg mama dah rendahkan tilamnye n dlm cot tu penuh dgn segala mainan aku. cuma barbie je tak tido dlm cot sbb barbie tido kat rumah dia sendiri. bila tak puas main dgn along sebab along dah tido, aku main sorg2 smpai tertido. indah betul zaman muda rumaja dulu..

okayh dah kul 3 ni. kena paksa mata untuk tido. klu tak tersengguk la dlm class dr kalavathy esok. mampus den. sori ye merapu terlebih malam ni.








u can always try to deny it but somehow u know its true =)

Tuesday, December 7, 2010

gloomy december

bandar kuantan terchenta kelabu asap je semenjak dua menjak ni, matahari pun kengkadang tu malas je nak keluar. awan pulak naik kepala bila matahari dah kemalasan.

block baru untuk tahun kedua telah bermula 2 hari lepas tapi aku tak rasa pape pun. biasalah, the 1st week of the block is the best time ever. masa ni lah kalau kau nak meronggeng, nak buat xtvt pape, semua boleh. sebab tak busy lagi.

tapi tadi masa aku duk kemas2 kertas, kemas meja dan laci hikmat aku, baru aku sedar, aku ade berkoyan kerja menanti block baru ni rupanye. kerja tertangguh dan kerja yang bakal ditangguh. ade plak mcm tu. tak baik tangguh kerja lah izzati.

yang pasti block ni aku ade projek baru. dan addiction baru yang sebenarnye dah develop lama, cuma baru disedari beberapa hari yang lalu. apekah itu????


MENCONTENG!!!


ni conteng bukan sebarang conteng. ni conteng baek punya. doodle org pnggil. aku akan keluarkan beberapa design doodle aku and later work on my project of the block. well aku budak baru belajar so hasilnye tak de la lawa mane. plus tgn aku ni main conteng je pe yg ade dlm kepala otak aku ni, so pape yg keluar tu, ha tu lah dianye.

satu hal nak cerita, tadi tgk cite The Social Network. diilhamkan dari Facebook, aku boleh kata aku bg cite tu 3 out of 5. ok la.... not bad cite dia. dan yang pasti aku tak puas ati tgk cite tu sebab ending dia abrupt gila. i mean, bgatu la betul2 pe jadi pas tu, jgn la main tulis je. tak syok dowh. xde feeling lansung.

ok harus sambung buat kerja. dan plannig. a lot of planning and thinking.



you swore it would be okay.

Thursday, December 2, 2010

dulu-dulu masa aku kecik-kecik........


alahai comelnye lah budak ni..... geramnye tgk..

masa aku kecik-kecik dulu, seperti mana kanak-kanak lain yang dilahirkan ke atas dunia ini, kerja aku tak lain tak bukan main sepanjang masa. stop kalau mama panggil makan, masuk toilet n tido. kegiatan aku masa kecik lebih kuarang je dgn kegiatan korang masa zaman TV plasma tak wujud lagi. zaman henpon pun besar bata, kalau buat baling anjing tu, mau nye anjing tu koma 6 bulan. zaman-zaman mak-mak kita tgh gila buat rambut kembang semangkuk. zaman ramlah ram melalak-lalak kat rancangan Hiburan Minggu Ini kat TV 1.


aku dan along. kecik2 lagi dah terserlah keceriaan aku. kan kan kan?


zaman ni la aku cuma fikir main je. harga beras nak naik ke, banjir besau kat kedah ke, sape menang world cup ke, lansung aku tak heran. lantak korang lah. asal aku dpt main barbie doll aku.

meh ari ni aku cite sket childhood aku, sepanjang yang aku mampu ingat la..

okeyh aku dolu2 lahir tgh hari buta kul 1245 tgh ari kat sepital pakar kuantan. abah kata, sebab tu lah aku ni itam. lahir tengah hari. nama doc yg sambut aku tu Dr Lee. aku ingt lagi dr tu n smpai skrg dia keje kt sepital tu. pas lebih kurang 2-3 tahun aku lahir, arwah abah kena pindah ke muadzam shah. so kitaorg semua pun pindah la sana.

kat muadzam, aku ade bela arnab. arnab ni warna putih, mata dia merah. aku bagi nama Mirinda sempena air gas mirinda dalam botol kaca perisa strawberry yg aku mmg suka zaman dulu. along ade arnab gak, mama n arwah abah pun ade arnab gak. yang abah nyer kaler coklat, nama dia Salleh, bagi nama tu kat dia sebab ade kawan abah nama Saleh uban dia kaler merah macam kaler bulu arnab tu, so bg la dia nama Salleh. yg mama nyer kaler kelabu, ape nama dia aku tak ingt. along nyer arnab pun aku xingt.

maka arnab kitaorg ni duk kt satu sangkar atau aku lebih suka panggil reban. duk la kat blakang rumah. dia beranak beranak beranak, smpai ade babies yg comel comel. tapi.........
malam2 ade je yg masuk rumah makan arnab kitaorg. mama kata anjing, tapi aku tak pernah jumpa anjing kat muadzam. kengkadang abah kata musang sebab abah mmg suka takutkan aku nagn musang. aku pun tak tau ape sebab bila malam je aku tido tak hengat dunia. bunyi ape pun aku tak tau klu jadi pape. semua arnab kitaorg mati sebab kena makan dgn musang atau anjing atau ntah kebendenye tu kecuali satu...... SALLEH.

yg salleh ni aku yg bunuh. secara tak sengaja ok. bukan sengaja. satu hari tu, mama masak cempedak goreng (rumah muadzam aku ade pokok cempedak yg beeeeeeesar sekali dan sangat rendang dan suka mengugurkan daunnya. aku tak suka pokok tu sebab aku selalu kena cakar daun dia). aku pun bagi la salleh makan cempedak tu dgn bodohnye. ye lah zaman kecik2 kan mcm bengong2 sket, tak tau pape. pas tu salleh bagi reaction yg mencemaskan. aku panggil abah yg masa tu tgh bersiap nak masuk hutan. abah tanya aku bagi dia ape. aku jwb la aku bg dia mkn cempedak goreng. aku nampak depan mata aku salleh mati tercekik. masa tu aku rasa bersalah sngt sebab bunuh salleh. kesian sngt kat ayah aku sebab dah tu dia tgh siap2 nak gi masuk hutan, pas tu salleh mati, then dia kena tanam saleh. aku rs bersalah gila babeng kt dia masa tu tapi abah slambe je. rilek je org tua tu.

*****

korg jgn tak tau aku yg ganas ni zaman kecik2 dulu suka pakai dress tau. pelbagai rupa warna dan gaya. pakat je la berukband ni buat hal. kalau tak, dah lama aku upload bebanyak gmbr aku masa kecik aku dgn segala collection dress aku. n of course baju tu mama yg jahit. kalau dh pkai dress tu, pkai dgn klu zaman skrg org panggil leggings, tapi zaman dulu pe mende ekk nama dia org panggil. aku pun tak berapa nak ingt. pehh sumpah aku rasa mcm budak dlm cite omputih gi main dgn kengkawan pakai gown, pakai socks, pakai leggings putih.

gi skolah pakai pinafore makkk. tak mudah anak azmi sorang ni ha. adoi la..

tapi bila dah besar, bukan main lagi selekeh rupa tak dibela mak. pakai je pape yg sedap dirembat tngn.

*****

aku masa kecik dulu, ade bnyk benda yang aku duk terfikir. skill suka berfikir aku tu dah develop dari aku kecik lagi ha. aku slalu fikir......

  • yg Allah ade buttons tertentu yg buat hujan turun, bagi kuar kilat n guruh. pas tu dia suruh malaikat tekan button tu button ni untk keluarkan ujan lebat, pas tu tekan yg ni untuk kuar rainbow...
  • yg pokok sawi, kalau kita tak cabut dia, tak potong dia, dia boleh jadi besar macam pokok mangga. sebab semua pokok pun membesar.
  • mama ngan abah tak pernah kecik, dan aku tak kan pernah meningkat usia n tak kan pernah besar-besar dah.
  • stesen radio tu, DJ dia tak on air live. dia recording je. pas tu main kat radio. macam, dia record tahun lepas, 2-3 tahun lagi baru dia pasang kat radio. pas tu pelik sorang-sorang aikk, mcm mana org ni tau tahun ni raya bulan 2?
  • bukit ridan (sebuah bukit kat muadzam tu) akan bertukar menjadi gunung berapi yg bakal meletus bila-bila masa je
  • slalu tertanya, suara aku mcm mn ehh? sedap ke? sengau ke?
  • macam mana org boleh masuk dalam TV?? tengok kedai repair TV dalam TV tu tak de pun org lm dia
  • power rangers lah manusia yang paling canggih di dalam abad ini sebab dia nyer jam boleh jadi tepon. pas tu gi pasar malam je cari jam yang boleh calling2 mcm dlm cite power rangers tu.
bnyk lagi yg aku duk terfikir masa aku kecik dulu. tapi mostly aku dh tak brape nk ingt. bila fikir balik bapak jahil gila aku masa kecik dulu. tapi lantak la kan. peduli ape aku.


*****

masa aku kecik-kecik dulu, sebelum tido, arwah abah akan cite kat aku satu cite yang sama sepanjang malam dan aku tak pernah bosan nak dgr dia cite. instead aku suke n nak dia cite je cita tu. dia akan peluk aku dlm selimut, pas tu cite sampai habis. pas tu baca doa tido sama2 then baru aku tido. every single night. mcam tu lah. even aku tau jalan cite dia mcm mn, aku tak peduli, aku nk dgr cite tu gak. abah cite dgn penuh aksi siap tuka2 suara lagi, bg sound effect. mmg serious best gila. n aku dgr dgn tekun even dah dgr berkali2.

cite pe yg abah duk cite smpai aku obses gila tu??? haaaaa... itu yg kita tak tau.

cite tu tak de dlm mana2 buku. cita tu dia reka sendiri. cita tentang anak ayam dan musang. hehehehhehehe.... best wohh cite tu. tak caye tnya amal. aku pernah cite kisah anak ayam dan musang kat dia. dia pun terhibur sama mcm aku gak dulu2..

*****

wokeyh dah lah tu merapu tak tentu hala. penat betul cuti bila tak tau nak buat pe. bosan betul duk rumah. nak keluar, xde member. adeih..





nak gi wedding ke nak gi holiday??

Sunday, November 28, 2010

Steamy STEAMBOAT at SIMPLY STEAMBOAT

steamy habis smpai kabur lens dibuatnye

semalam aku, amal, elia dan kayna pergi melantak kat restoran yang menjamu steamboat yang seeeedap kalley. nama restoran steamboat berkenaan adalah Simply Steamboat. ape yg trigger kitaorg nk mkn kt sini??

  • elia ajak mkn same2 sbb dh lame xmkn bersama-sama
  • nak try mkn kat tempat baru. asyik mkn kt tmpt slalu mkn je, black canyon, tanjung lumpur, kopitiam, aliff dan.. taj? pe kata tuka angin plak ann?
  • bukak fb smlm tgk bad, filani n keon gi mkn kat sini, cam best je so gi la try. lgpun kazen aku, kak rina pun kata sini best. dia rajin mkn ngan budak2 bank dia.
  • dah lama xmkn steamboat
  • murah woooo mkn kat sini

ouh ouh ouh... slurpppp!! cephalic phase.

mkn kat sini ala buffet. korg ambik la bnyk mane korg nak. sekepala kalau student dia charge RM16. siap ade eskim lagi. maka pe lagi, bermangkuk-mangkuk kiteorg balun benda2 tu. ketam, udang, segala balls n stick. ade nasik lagi. pehhhh.... sedap.

ade sua jenis sup yg dia sedia. tomyam n sup biasa. aku yg xtahan pedas ni mkn la sup biasa. tapi elia n amal mkn tomyam. amal kata tomyam dia syok gila. pedas n seeeedap skaley.

sirap laici yg masyuk.


masa duk tgh sedap2 mkn tu, tetiba dtg la dua family ni. kawan kot. dua2 ade baby. tapi sepasang suami isteri ni ade baby boy yg sngt mesra alam okayy. dia boelh plak duk ngorat2 kiteorg. senyum2 nakal manje gitu. tak boleh belah sungguh anak bertuah itu.

yang best tu budak ni duk diam je. tak meragam lansung. makan keropok lagi ha. siap nak bagi aku mkn lagi keropok tu.

ohh adik hensem. jom ikut kakak balik UIA. jom la jom la....




cik elia dan cik kayna.

masa ni aku duk nganjing kt budak tu aku bley mkn eskim tapi dia xbley. mwahahahhaha. padan muka kau. mkn la keropok tu je.

aku : emm. dap eeeeh eskim nihh
budak baju kuning: siot ahh akak ni mkn eskim xbg org.
adik hensem: kuang ajo nye org tua. mkn tak ajak. lagi nk nganjing.

habis makan dan overloaded kenyang, harus pulang dan kembali study untk sejam dan sepuluh minit pada isnin nanti. ade exam microbes. adessss. asal la kena exam. ade study grup bersama mereka juga. nak habiskan semua topik by that night. tapi tak sempat sebab semua pun dah ngantuk. cuma ade satu je yg tak sempat cover iaitu mycology. sendiri mau ingt la.

kalau la aku ni jenis mcm span kan, baca kejap je dah serap masuk semua, kan bagus. hari ni aku dah enjoy gila nak mati. pagi esok tinggal gi exam je. pas tu balik umah. adeih..

dah izzati, gi study nun!!!




ciss!! along potong aku dgn membeli BB terlebih dahulu dari aku. dulu konon kate nak beli sesame. xpe2.. 2-3 minggu lg turn aku plak.

Friday, November 26, 2010

ohh dental material...


bukan merenung masa depan tapi mengenang nasib yang kurang baik dan menyebelahi aku masa jawab soalan DM pagi tadi.

gila tak gila paper DM tu, mmg serious unperdictable. benda yang simple dan kurang isi, yg kira2 kuar mcq dia bantai masuk essay. mmg mati terbongkang la mcm tu kan. dah tu topik yg kuar tu, aku tak sempat nak refresh b4 masuk exam. pas tu masa jwb pun rs mcm xconfident sebab serious isi dia sikit. kenyataan nye pun sikit je isi pasal soalan tu sampai tak sangka benda tu kuar exam. essay plak tu.

maka sesi penggorengan bermula. baek punya goreng. tapi sepanjang exam ni, paling best goreng paper cons klu xsilap. yeee... goreng tu sngt enak sekali.

makan nak ilang tensyen tu aku n amal kuar la tgk wayang n mkn. tgk cite nyangkung beb!!! msti korg mcm, huh? nyangkung? pekejadahnye tu? site siam ke ko tgk ni izzati oiii?

nyangkung ni cite lawak antu. sumpah bodoh cite ni. aku duk gelak je dari awal smpai akhir. faktor yg menyumbang kpd sebab aku nk tgk cite ni adalah

  • tgk the making of... macam best je. so pakat dgn amal nk tgk cite ni pas paper DM
  • ade Sam =) lawak betol mamat sekor ni. sumpah laaaa
  • ade hantu posing atas kete, baek punya posing
  • hantu dancing dengar lagu, tp tutup telinga dgr org baca doa abis bc Quran
  • aku tekey, aku nak relief tensyen
so tgh hari tadi beli 5 keping tiket untk tgk nyangkung kul 835 mlm. asal smpai 5 haa? sebabnye mak aku si daten jijah dan dua org adik aku adam dan sarah nak join gak tgk nyangkung. makanya gi la tgk sekali. amal pun pakat tgk ngan diaorg.


mmg seyes bongek cita ni. oh oh pas tu masa mula2 tgk tu, ade la thriller movie akan dtg. ade cite Kongsi. Sam pun ade gak dlm cite ni. ni cite dia action comedy. lagi satu cite bongek tapi best. aku n amal dah planning nak tgk masa dia dah kuar wayang cite tu

makan malam kat ayamas. cari2 pen sebab nak buat puzzle ni. tapi pen kat dlm kete... =(










good night =)

Monday, November 22, 2010

aku TERSEKSA!!!!!!!!!!

saya baru selesai menjawab peperiksaan akhir blok 2, kertas patologi. komen? boleh la jawab walaupun tertinggal beberapa isi atau point penting. biarlah, aku dah usaha. dah berdoa dan sekarang tinggal bertawakal saje.

pehh tak sabar tggu minggu depah bila exam ni habis semua, boleh enjoy se puas-puasnye sampai muntah. cakap pasal muntah, dah dua hari perut meragam. tak tau la knape. bila sedawa rasa mcm mkn durian, keluar gas. kalau letak api tu agak2 boleh buat pertunjukkan circus yg kuar api ikut mulut tu. perut duk buat bunyi2 pelik. nak kata salah makan, sabtu lepas aku makan benda yg mmg typical food kat rumah. kalau kena food poisoning, xde symptom2 pun. n plus, org kt rumah semua xde pun mcm ni. pelik2.. semalam dah ambik activated charcoal. still tak elok lagi. hari ni sebab exam, aku ambik loperamide untk kurangkan pergerakan perut supaya bila exam yg semua duk senyap tu, aku xde la malu sbb perut berkeriuk2. kang org ingt aku lapar, padahal perut meragam. n pil chit kit teck aun (best dowh ubat ni) xnk bg sakit perut. kalau esok sakit lagi, serious aku nak gi clinic. xtahan la duk nk dating je ngan Mr Tan. nanti suami2 jeles.

seminggu ni akan bermastautin di rumah suami ke dua dan ketiga. exam punya pasal. tapi kali ni xde anjing nak buat jadi hiburan malam2. yg ade cuma monyet masa maghrib.

okay kena sambung blaja cons. untk bebudak dentistry n medics yg ade exam tu, good luck peeps. xyah study smpai mati. buat lek lek =)





3 minggu yg menyeksakan. minggu lepas, minggu ni dan minggu depan. ohh cepatlah semua ni berakhir.

Friday, November 19, 2010

ANGEL

Angel,
I have a dream of you i cant define
you've been on my mind
dont go,
i'll be lost without you by my side
lost and on my own

yeah im falling for an angel

angel
your brightest star is shining right next to mine
every night and day
do you know
stars explode and they fade away
and they fade away

yeah im falling for an angel
yeah im falling for an angel

would you please be my baby
come by and i lay you down
i want you and i'll say i love you too
would you please be my honey
im sorry that i let you down
your eyes are breaking my heart in two
break my heart in two

Angel
may The One above us keep you safe
for the rest of days
if He knows
how i love the smile, laugh on your face
he'll let you to stay

yeah im falling for an angel



angel-atilia




cant get you outta my head

Wednesday, November 17, 2010

salam AIDIL ADHA!!

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA peeps!!!

uhuhuhu... hari raya haji yg tek berapa nak hari raya haji sebab tak balik kg pun.. cuma mama je yang pergi pekan (paloh hinai) tgk aki kat rumah ayah tan. kteorg semua, family aku n family kak rina serta maklong tak balik lanchang pun seperti biasa.

last raya puasa tak de rasa nak raya sebab nak exam. raya haji pun xde rasa nak exam sebab isnin ni dah exam. tahun lepas pun sama gak situation dia. aku rasa, cukup 5 thun aku blaja, aku dah tak de semangat nak celebrate raya. org semua baju berpasang-pasang, aku sehelai je. tu pun kalau ade. kalau tak de, rembat la mane2 baju lama yang agak2 jarang pakai. pernah sekali aku tak de baju raya, pakai je baju gi prep masa skolah. alah, baju je pun kan? bukan ade effect pun. lagipun kiteorg satu family bukan yg jenis ziarah rumah org tu org ni. kteorg kumpul ramai2 jumpe. senang. xyah nak gi saan buat rombongan cik kiah. lgpun keluarga besar aku semua duk area pahang gak. ade la yg duk KL, tu pun asal raya balik kg.

ok nak cite pasal celebration raya haji aku hari ni, tahun ni. pagi mama kejut cakap "hoiii, hari ni hari raya. wokme tak nak beraya ke??"
aku bergolek lagi dlm selimut tebal yg mmg sedap gila. "tak yah la raye.... bukan ade sape pun kat rumah ni......" aku jawab sambil mata still terkatup, bantal masih dlm tgn. then aku pandang mama. tgh melaram duk make up dlm bilik aku.
"oi oi oi bngun. jom merendang." dia gi sapu eyeshadow kat mata aku. adoiii la ibuku tercinta.
"lekk lu ma.. awal lagi ni.." pas tu biar je dia letak eye shadow kat mata aku.
"ade daging ayam lebih. buat spegeti jom." spegeti? terus mata aku terbukak luas. "amboihhh. xmudah. wokme ni baru balik london ke nak masak spegeti pagi2 raya?" kikikikiki mak aku gelak. "ye la, i baru balik dari london. i dah duduk sana for like 15 years" mama jawab.
"jac (sedara aku yg duduk london tp dah malik mesia) yg baru balik dari london tu pun pagi raya makan rendang, ni wokme bukan main lgi. xnak kalah."
kikikikiki mak aku gelak lagi. dah siap dia melaram, dia join aku bergolek atas katil. "uihhh sejuk la bilik awak ni. ujan2 pun nak pasang kipas ke?" mama cakap sambil tarik selimut tebal aku.
"aikk, kata baru balik london, tak kan sejuk mesia pun tak tahan???" kikikikiki mama gelak lagi.

kami terus bergelak dan mengarut smpai la bila aku tak tau pas tu gi daput untuk masak ketupat, buat nasi goreng.. teh tarik.. dalam kul 12 kak rina, mak long, abg faizal, ayah chu n ayah zan serta ili dtg ajak mama tgk aki kat pekan. aku n sarah tinggal sebab nak tgk ketupat atas dapur n kena kemas rumah.

penyudahnye, spegeti ntah ke mana, konon nak buat kek pun ntah ke mana. tp kot klu mlm2 nnti betul2 buat spegeti sape tau kan?? sebab exam minggu depan, aku xde mood nak buat kek. ingt nak try buat brownies... tgk la cuti seminggu pas exam, bosan duk umah aku buat brownies.

ohh tadi aku makan maruku, sarah pow masa jamuan ahkir tahun kelas dia. dgn selamba aku makan sambil tgk tv. tgh makan tu baru teringat. ehhh aku mkn kat belah kiri!!! bahagian aku buat surgery hari tu!! eh eh, tak sakit dah. hehehehhehe... rasa dgn lidah, luka operate aritu dah okayy. semalam buang suture dgn dr firdaus (mama suruh aku tackle dr ni. hampeh betol. ingt nk buat cite ala2 abg ipar tinggal aku, seikh muzafar dgn halina ke??)
serious dah boleh makan, boleh kunyah. ulcer kat pipi sebab operate pun dah ok. teeheeee... seronok.. pas tu bajet bagus laa dah boleh makan, pakat makan rendang kat belah kiri. nak test dah betul2 boleh guna ke tak belah tu. uikkkk hasilnye tidak menghampakan. dah boleh makan.... hehehehhehehe....

mujur la buat MOS minggu lepas. ikut jadual aku kena buat semalam, tapi sebab raya dan exam, MOS terpaksa diawalkan sebab takut aku terganggu effect surgery tu. seminggu je aku dah heal sepenuhnye. alhamdulillah..... thnx Allah =)

okeyp, mau mencari makan di dapur. bye!!





dah jumpa babies baru. its not orange tapi coklat la....

Monday, November 15, 2010

Yang Sempurnakanku

1. Put your music library on shuffle

2. For each question, press the next button to get your answer

3. You must write that song title as the answer to the question, no matter how silly it sounds! Most of the time they seem to work though, strangely enough!

4. Ok, go!


1) IF SOMEONE SAYS "IS THIS OK?" YOU SAY?
--> Fireflies-Owl City jom tgk kt Kuala Selangor

2) HOW WOULD YOU BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
--> Cooler Than Me-Mike Posner im cool dude

3) WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
--> Hello Seattle-Owl City adakah ini bererti aku mencari org dari Seattle?

4) HOW DO YOU FEEL TODAY?
--> Tetap Mengerti-Kerispatih ok lahhh aku faham...

5) WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
--> Kantoi-Zee Avi NOOOOOOOO!!!!!

6) WHAT IS YOUR MOTTO?
--> If We Ever Meet Again-Katy Perry ft. Timbaland hopefull we will

7) WHAT DO YOU THINK OF YOUR PARENTS?
--> Cintailah Aku Sepenuh Hati-Ari Lasso errr ni merujuk kpd diaorg ke merujuk kpd pe yg aku rasa kat diaorg??? mcm xcukup kasih sayang jeeee.... mamaaa....

8) WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
--> Gone-Kelly Clarkson mau balik rumah.....

9) WHAT IS 2+2?
--> If I Had You-Adam Lambert tu kalau 1+1

10) WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
--> You And I Both-Jason Mraz yeahh dats it baybehhh!!!

11) WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
--> Kembang Perawan-Gita Gutawa kira kalau lelaki tu...... ehem =)

12) WHAT IS YOUR LIFE STORY?
--> Jenuh-Rio Febrian kadang2 tu ade la....xde la smpai tahap bosan dgn idup...

13) WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
--> Hate Me-Blue October erkkk??

14) WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
--> Lebih Dari Teman Biasa-Tilu best ahh playlist aku nihh. aeishh malu saye

15) WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
--> Starstruck-3OH13 uuuu wow ma. ur my rockstar

16) WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
--> Senyum-Aizat Amdan emmm boleh laaa

17) WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
--> The Only Exception-Paramore mmg sumpah seswai buat jadi lagu funeral

18) WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
--> Never Say Never-The Fray jgn mengaku kalah!!!

19) WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
--> How Could An Angel Break My Heart - yeahh.. nk tau mcm mn.. sob sob

20) WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
--> Fergielicious-Fergie hell yeah. thats u, my chicas

21)WHAT WILL YOU POST THIS AS?
--> Yang Sempunakanku-6th Sense





seronok gak buat benda ni bila bajet xde keje padahal ade berkoyan2 kerja menanti =p

Sunday, November 14, 2010

days, WEEKS, MONTHS, years

seperti yang kwn se-sekolah aku, daniel azere , cakap

roda takdir dan masa terus berputar


aku terus berfikir, betul gak tu.


i missed your company
there's A LOT of catching up to be done
take care wherever you are
see you in years to come





happy birthday to all these beautiful ladies of MRSM KKB, Sarah Jalil, Fatima Azzahara, and Izzatul Nadiah. may Allah bless you and grant all your wishes.

Thursday, November 11, 2010

Kawad Maut Sandakan

okay people, lets us discuss or talk about something different shall we? post terdahulu bnyk aku duk cite pasal life aku tapi hari ni aku nak share something ngan korang pasal satu benda yang mungkin korang tak tau, mungkin korang tau. aku nak cerita pasal Kawad Maut Sandakan atau lebih dikenali sebagai Sandakan Death Marches.

aku tau pasal kawad maut ni lepas tgk slot Suatu Ketika kat Astro Ria minggu lepas. kalau tak mampus aku tak tau pasal kawad ni.

so, what is kawad maut sandakan? kenapa aku nk cite pasal kawad maut sandakan ni? zaman bila ade kawad maut ni? sape yg berkawad? sape yg suruh mereka yg berkawad untuk berkawad?

sebelum tu peringatan untuk sesape yg tak suka baca entry panjang2, anda boleh lah ignore post ni. atau sesape yg xsuka sejarah masa zaman skolah dulu, pun boleh ignore post ni. tapi kalau korang nak dpt sikit pengetahuan am, blaja sejarah negara sendiri so that nnti klu org tnya xde la nganga je tak tau pape, maka aku sarankan teruskan lah baca entry ni.

okay Kawad Maut Sandakan adalah antara peristiwa kejam dan ngeri yang berlaku pada Perang Dunia Kedua sewaktu penjajahan Jepun kat negara kita. ok background kawad ni begini, seramai kira2 2700 tahanan perang Australia dan British dibawa ke Sandakan setelah Singapura menyerah kalah pada Februari 1942 akibat serangan tentera Jepun.

tahanan perang ni dibawa ke Sandakan sebab Jepun nak bina lapangan terbang kat sandakan supaya senang tentera dia nak landing. so tahanan ni pun buat la kerja.. bila lapangan terbang tu dah siap, tahanan perang ni masih lagi dijadikan tahanan dan di paksa menjadi kuli. masa tu, mereka semua tak dapat mknn yg cukup. tambah dgn medical treatment yg sememangnye tahap minimal sekali jadi ramai antara askar2 ni yang sakit sana, sakit sini. xcukup zat, dan badan diaorg pun dah jangkit scabies (sejenis penyakit kulit). dengan kena seksa begitu zalim sekali dan kena buat kerja berat nye, ade beberapa tahanan yang mati kat kem sandakan.

perjalanan Sandakan ke Ranau sejauh kira2 260 km

setelah beberapa ketika iaitu pada Januari 1945, komander jepun kem sandakan mengarahkan untuk menghantar seramai 455 org tahanan yg paling fit la dalm ramai2 yg tak sihat tu untuk ke kota kinabalu sebab masa tu Jepun agak tension dia mcm dah ade hint nak kalah. sepanjang perjalanan, ramai yang mati akibat kepenatan, dehydrated, atau sebab sakit2. kalau adepun yang berjaya sampai ke Kota Kinabalu pun, iaitu hanya 6 org je yg berjaya sampai ke kota kinabalu, mereka akhirnye mati kat sana.

seterusnye pada sekitar Mei 1945, kawad kedua telah disertai oleh 536 orang tahanan telah berlepas ke Ranau. mereka telah diberikan mknn yg sikit gila nak mampus dan of course medical tak yah kata la kan, dan mereka juga dikerah untuk mencari makanan untuk tentera Jepun. dalam ramai2 yang gi ke ranau tu, cuma 183 org je yg berjaya sampai ke Ranau. dalam pada masa yang sama, dua orang tentera Australia telah berjaya melarikan diri dan mereka diselamatkan oleh penduduk tempatan. mereka adalah Owen Campbell dan Richard 'Dick' Braithwaite.

kemudiannya pada Jun 1945, seramai 75 orang telah dikerah untuk berjalan dari Sandakan ke Ranau yang terletak 260km jauhnye. kira macam lebih kurang Kuantan-KL la jarak dia. kot. hehehhe.. dalam kawad kali ini, semua nye lemah2 belaka dan tak sampai 50km perjalanan, semua tahanan perang telah mati.



kini kerajaan Malaysia dgn kerjasama kerajaan Australia telah bersatu membina tugu peringatan bagi mereka yang telah tiada di Kundasang.







semasa dalam kem di Ranau juga ade 4 orang berjaya melarikan diri dari cengkaman kekejaman tentera Jepun (cehh ayat xbley blah) dan mereka juga telah diselamatkan oleh org tempatan. mereka diberi makan, dijaga dan disembunyikan dari pengetahuan tentera Jepun masa tu. mereka juga merupakan tentera Australia iaitu Nelson Short, William Sticpewich, William Moxham dan Keith Botterill.

semasa dalam ken, ramai juga tahanan yang mengalami tekanan perasaan sebab tgk kawan2 diaorang kena seksa. ade jugak yg tension sebab diaorg kat sana macam tunggu masa je bila nak kena n silap hari bulan kena bunuh dgn jepun. kesan psikologi tu sangat hebat sehingga tahanan yg berjaya melarikan diri tu trauma rentetan dari peristiwa tu. bila dia balik ke australia pun dia duk terbayang, ade yang terbawak dalam mimpi, dan macam2 lagi la

dalam kem juga, atau masa duk tgh kawad tu, beberapa telah mati akibat penyakit dysentery, atau dibiarkan mati kebuluran oleh tentera jepun. bayangkan, dari jadi askar yang tough tu, diaorang dah jadi sangat kurus sampai ade yang kata ade sesetengah tahanan yang luka2 tu nampak tulang siku dia.





Nelson Short, William Sticpewich, Keith Botterill, dan William Moxham bersama penduduk tempatan.

rentetan dari kawad maut tu, seramai 2434 tahanan perang telah pun meninggal dunia, 1787 merupakan tentera Australia manakala baki lagi 641 orang adalah tentera British.
cuma ade 6 orang je yang berjaya menyelamatkan diri dari ramai2 tu. bayangkan kalaulah diaorg ni tak escpae, semua tahanan perang yang ade semua mati. sedih betul.

mayat tahanan yang berjaya dijumpai telah dikebumikan di tanah perkuburan khas di Labuan. manakala bagi mayat yang tidak dijumpai, diingati di tugu peringatan yang ade di Kundasang dan Sandakan.




Charles Merry, seorang tentera Australia yang telah meninggal dunia semasa senjadi tahanan tentera Jepun



keberanian semua tahanan perang ni telah menjadi iktibar kepada semua orang. diaorag tak pernah mengalah even diseksa, sakit, tak cukup makan, terseksa jiwa raga..


berikut adalah gambar mereka yang berjaya melepaskan diri.


Richard 'Dick' Braithwaite

Owen Campbell

William Moxham


skrg, setelah 60 tahun, kita boleh trekking jalan yang diaorg pernah guna untuk ke Ranau dan kita boleh rasa kesusahan tahanan tu melalui jalan yg penuh mencabar dgn keadaan yg cukup lemah untuk ke Ranau. cuma bezanya sekarang ade beberapa trek yang dah dibangunkan sikit menjadi ladang kelapa sawit. satu hari nanti aku nak cabar diri aku jalan 260km dari Sandakan ke Ranau.

mungkin kalau korg baca ni, korg akan kata, alah, diaorg bukan askar melayu pun. buat ape nak heran. yes mmg diaorg bukan askar melayu tapi benda ni jadi kat negara kita, dan semangat perjuangan diaorg tu wajar diambil iktibar. even dia ade kat negara orang tapi diaorg tetap tak mengalah.

maka begulah sedikit sebanyak yang aku boleh share dgn korang pasal kawad maut sandakan ni. benda ni betul2 menarik minat aku sebab benda ni sangat dasyat dan bukti kekejaman tentera Jepun sewaktu pemerintahan mereka kat Tanah Melayu.




kan aku dah kata, entry ni panjang =P

Tuesday, November 9, 2010

i need LA

OPG aku. anak panah merah menunjukkan gigi yg dicabut (dah mcm buku teks budak skolah plak)


thanks for the memories. i will always remember you, my dear 28


we were an item. once. kau sngt memahami aku. aku tau kau sorang yg pemalu. dan sngt bertimbang rasa. tapi tu dulu..

sekarang kau dah lain. kau menjadi semakin ganas. kau terkinja-kinja nak tengok dunia luar. walaupun yang lain tak bagi kau keluar. tapi kau tak kira. nak keluar jugak even tak cukup ruang. kau tolak-tolak kawan kau yang lain. yang merana aku juga. kenapa nak keluar sangat? kan jaw aku ni kecik je. duk diam2 sudah.

setelah hampir dua jam bertarung dgn dr Bobo, akhirnye kau menyerah. berbekalkan dua LA yg setiap satu ade 1.8ml LA, setelah pulas sana, drill sini, korek sana sini. akhirnye kau berjaya dikeluarkan.

kau nak keluar sngt kan? hah puas tgk dunia??

makkaihhh bapak sakit gila MOS buang impacted molar ni rupenye. aku tak tau kenapa dgn aku, LA mcm tak brape nk jadi. lepas dr Bobo inject dan habis satu syringe ke catridge ke hape nama dia aku tak tau, dia nak toreh gusi aku. tetiba aku rasa sakit. padahal dah LA dah. dr Bobo check guna probe. mmg sakit. maka dr Bobo tambah lagi LA. tak cukup ke satu catridge LA? aku tnya dr, am i normal?? dr kata, hopefully yes. hehehehhe.. hopefully ye?? setelah beberapa minit n check tmpt luka tu, orait dah tak sakit. so operation diteruskan. dr Bobo guna segala bagai jenis batang besi besar yg mmg spesel untk oral surgery. tapi degil bebenor gigi nih. maka high speed tapered diamond bur diambil dan seterusnye bzzzzzzzzzzz. bersembur darah n air. pehhh ngeri plak aku rasa.

tekan sana pulas sini. akhirnye keluar gak gigi nih. ok masa untk menjahit luka. masa jarum yg mcm mata kail tu kena kat gusi aku, adoiii!!! sakit. so tambah lagi LA. dr tak caye aku sakit tapi seyes aku boleh rasa benang tu masuk segala. dan aku dh mcm tak tahan sakit kena jahit tu. dr bagi lagi LA. then nak jahit lagi satu luka. pun sakit jugak sebab jarum tu kena kat pipi aku. maka dr Bad, bukan ahmad badruddin ghazali ye, dr oral surgery babudak 3rd year n 4th year dipanggil untk jehit luka yg lagi satu nyer luka. ok dah siap semua segala. ade dua jahitan dlm mulut aku. weeeee... sukenye.... gigi yg dicabut td dh bg balik kat aku.

dapat dua hari MC, ubat PCM, diclofenac n clarithromycin. pehh sumpah menyayat hati sakit dia.

so people, again, jgn rindu gelak besar aku. dan perut, aku akan berlembut dgn kau selama 2 minggu ni. minggu depan kena gi clinic smula untk bukak jahitan. balik bilik je LA dah habis effect. sumpah sayu dan pilu pedih sakit dia. mmg seyes tak tipu punya. rasa nak gi clinic mintak lagi LA.




LA-local anesthesia (bius)
MOS-minor oral surgery


platelet, buat kerja anda dgn pantas ok? sayang awak.

Friday, November 5, 2010

i call her MUM

dari aku berusia 17 tahun sampai la skrg iaitu 21 tahun, aku sempat menjadi saksi beberapa perubahan pada mama. perubahan yg org xnampak. bukan fizikal tp more to the way she is with me. yg fizikal tu sorry la mmg aku kurang peka sket. kalau kau nak tnya aku korg dah kurus sikit ke, gemuk sikit ke, sorry la brader mmg aku xtau. unless kalau dari size XL tukar ke saiz S tu mmg aku perasan la.

anyway back to our topic hari ni.. aku nak listkan beberapa benda yang aku perasan pasal mama lately. yg aku duk kengkadang terfikir bila duk sorang2, bila berdating dgn Mr Tan, bila tgh mengelamun tunggu mata nak lelap..

  • kalau dulu mama mmg pantang betol kalau aku asyik merayap je keje nye tapi skrg even aku gi merayap dia tak kisah pun. well risau tu ade tapi tak membebel macam dulu2. kalau dulu, "berjalan je kejenye. bila nak study entah." tu je la yang aku dapat. tapi skrg aku siap cite lagi aku gi mana2, tunjuk jalan or tempat makan best yg aku dah gi ngan member2, sebab family aku bukan jenis slalu mkn luar sngt.

  • zaman muda dulu, selalu dapat ceramah motivasi ala-ala bebudak nak exam besau. ceramah berbunyi, "belajar elok2 kakak. mama xde benda nak bagi kat awak. ilmu je la." dan pelbagai lagi. even klu balik rumah pun kena study gak. aku yg pemalas nak study ni pun kena la study kan. pas tu klu dia call n time tu aku duk main game ke kt laptop, tgh online ke, hah siap la kena bebel. suruh study la. tu la. tapi sekarang tidak lagi (cakap gaya org iklan kt tv nun). skrg klu aku duk kt depan tv smpai kul 2 pagi pun dia xkisah. agaknye msti dia ckp mcm ni, "aihh anak dara aku ni, dah tak tau la nk ckp mcm mn suruh blaja". ohh one thing korg kena tau pasal mama, masa aku kecik2 dulu (skrg dh besar sikit okay???) she is very damn serious bout my studies. so dia dah a bit carried awak even masa aku kt PJ lagi. tp ke-serious-an dia tu kurang la sket banding dolu2.

  • mama skrg semua benda dia pakat nak cerita kat aku. EVERY SINGE THING. benda yg best, xbest, sedih, hepi, sega bagai la. nak ngadu, nk marah, nak gossip, semua pakat cite kat aku. uihh kalau dulu jgn harap la nak cite kat aku. pakat simpan sorg2 je segala benda.

  • aku semacam dh tau my mum's true colours. dia lebih kurang tak betul mcm aku. kengkadang lg tak betul. bila aku kat rumah, dia adalah aku kat UIA. boleh korg bayangkan mama mcm mn? kadang2 aku rasa aku mak, dia anak. aku terlebih matang, dia mcm budak2. seriously. tapi rasa mcm seronok sebab tu tanda kitaorg sekepala. bab nak kenakan org, mmg best. bab nak buat kerja gila, ketua adalah mak aku. bab hari malas sedunia, serah kat mak aku. dulu nak tgk dia mcm ni, hareeem. maybe time tu dia pun mcm busy uruskan arwah abah yg sakit kot. tu yg dia dedicated her life just to take care of abah. ni bila hubby terchenta dh xde, aku la yg jadi tempat dia nak buat pape.

  • dulu kalau nak berjalan ke tempat jauh dgn member, jgn harap la nak lepas. dulu masa kt pj gi genting ngan skulmate pun bukan main kena pujuk rayu baru dia bagi. tapi skrg, esok lusa nak gi KL, aku bgtau dia, dia relax je. just ckp, elok2 perangai tu. dulu takut nak mintak izin gi memana sbb tau msti mama bnyk ckp dulu, pas tu klu dia bg gi tu mmg miracle la org kata. tp skrg tak lagi.

  • dulu kalau aku kata aku ada program tu, program ni, meeting sana meeting sini, camping sana camping sini, dia bising. bila masa nak study yada yada yada.... tapi skrg aku just ckp je aku ade program tu ni minggu depan, aku ade meeting malam ni, malam esok, aku kena gi sana sini ade program, aku nak naik bukit sana sini, dia tak kisah pun. pesanan mcm biasa, elok2 perangai tu.

  • ni perubahan paling best. kalau dulu, dia bukan main lagi cakap mcm ni, "blaja dulu. tak yah nak cintan cintun. dah banyak dah hah tak kan tak serik lagi (ahh cehh xmenahan. bnyk ke cik kak? takat 1-2 tu pun nak kecoh ke??) blaja nnti awak dah keje nanti, tak yah awak cari org laki, org laki cari awak." ade bnyk lg la versi ayat yg aku dpt tp semua lebih kurg mcm tu la inti pati dia. tapi skrg....... makk aihhh dia yg melebih suruh aku cari bf. agaknye sbb tgk sian anak dara dia ni duk menjanda lama nak mati. dia pun dah tak menjanda, tapi anak dia ni je la duk sensorg. dia plak duk kenen2 kan aku dgn sipolan bin sipolan, suruh aku tackle senior2 aku, suruh aku tackle kenyit2 mata kt bebudak yg main masa aku gi USM aritu. 2 kali gak la dia pesan suruh kenyit mata. aku jawab "nnti ade dia tnya, 'ni duk kenyit mata kenapa? sakit mata?'", dgn selamba mama menjawab, "sakit la awak. boleh awak tolong checkkan?" adoiiyaii la haii mama... pernah sekali dia cite pasal budak laki mana ntah yg dia jumpa masa jogging kt taman gelora. dia duk cite mamat tu ensem la, body boleh tahan la... then the next day cite mamat tu tegur2 dia la.. adehh mama, ni nak kenen untuk kakak ke untk mama hemmm?


pape pun perubahan mama tu akurasa sbb aku dh besar skrg. dh 21 kott. xkn nk layan mcm budak lagi kan. n plus maybe sbb dia trust aku klu dia cite pape kt aku pun. pape yg dia buat tetap sweet pada aku. the sweetest woman ever. even kdg2 sakit jiwa gak la bila dia call pagi2 buta just nak suruh aku dgr lagu shahir dia, time tu aku mamai2 lagi. sakit jiwa jugak la bila dia dgn selamba perli aku dgn menyanyikan lagu wali band cari jodoh kat aku masa dlm kete sambil gelak2. tapi benda2 tu buat kitaorg jadi lagi rapat.

pasal cari bf tu mama, nnti kakak bawak balik la bakal menantu mama kayy? no worries tp klu by 27 kakak going solo gak, mama cari la bakal suami untk kakak. deal?





day one: mama merajuk aku tak nak tido dgn dia. 130am aku punggah bantal tido dgn dia.

Monday, November 1, 2010

YOU ARE




HYPOCRITE



is there any other words to describe how pathetic you are?
fake big fat liar
being somebody who is not you

my piece of advice





GET A LIFE




couldnt have a chance to see you to say how much i missed you

Sunday, October 31, 2010

interWARsity 2010

smlm 30hb oct 2010 bertempat di USM kubang kerian, ade sukan intervarsiti fakuliti pergigian universiti awam malaysia. uia hantar wakil untuk semua game yg dipertandingkan. kiteorg gerak dari UIA dalam kul 915 mlm mcm tu n sampai kat KB dlm kul 330 pagi. lepak kat rumah kak shireen dulu untk tido, solat, mandi n makan. then baru la gerak ke USM dm kul 8 pg mcm tu.

sampai je kat USM, daftar kontinjen dan bersedia untk opening ceremony. semua org kumpul kt padang dgn jersi masing2. bebudak UIA megah berjersi purple yg baru. teeheee.. kteorg pun dgn bangganya nyanyi la lagu uia, Lets Lead The Way. masa nyanyi tu bebudak u lain semua mcm 'wuuu' sbb uia je lagu nye dlm english. u lain semua lagu dlm BM. sorry la derr, xkan lu nak kassim nyanyi lagu melayu kott.

makanya dalam kul 10 begitu lepas opening, game bermula. aku wakil untuk handball tahun ni. game handball bermula dgn team lelaki UIA bertemu UKM dgn kemenangan berpihak kepada UIA dgn 6-4. then beralih kepada team perempuan UIA bertemu UiTM dgn kemenangan memihak kepada UIA. takat tu je yg aku ingt, yg lain xingt dah. tapi yg pasti team lelaki UIA menang 3 game, kalah pada USM, n team perempuan pulak menang 1 game, seri 1 game n kalah 2 game.

pas semua game habis, ade perlawanan tarik tali. UIA johan untk lelaki nyer (mmg bebudak UIA katang kaleyy) n naib johan untk perempuan. lepas tu aku, amal, kaklong n kak aishah gi umah nad untuk mandi2, solat n alas perut je sbb mlm tu ade dinner n majlis penyampaian hadiah.

ok masa majlis penyampaian hadiah paling tak bley blahh. serius cakap. semua, boleh kata semua team booo kat team USM, esp team handball lelaki USM sebab yg main handball tu bukan bebudak dental USM tapi mmg wakil USM untk sukan handball. yg main pun klu budak dentist pun 2-3 org je. begitu juga dgn game yg lain. mcm mn aku tau?

sebabnye aku ade sorang member USM ambik bio med yg dtg jumpa aku petang tu. dia cakap la yg main ni bukan budak dentist semuanye. klu ade pun brape kerat je. sebab budak dentist kiteorg xramai pun. aku pun tnya dia, satu batch tu brape org? dia jawab tak smpai 100 pun. aku ternganga. kiteorg pun sikit gak. satu batch cuma ade kurang dari 50 org. n kiteorg ade 4 batch je. tapi semua yg pergi semua budak dentist. klu ade yg import pun 2 staff n 2-3 budak luar. xde smpai berape kerat je budak dentist, lain semua budak course lain. lalu kwn aku menjawab. ye ke? ntah la. gila sporting la korang.

maka mana taknye satu dewan boooo team USM masa dinobatkan juara keseluruhan kejohanan. depan dean dentistry diaorg kena boooo. siap ade yg cakap dekan korang tak tau ke tu bukan budak dentistry???

sungguh tak professional. lagi satu hal, bebudak yg main handball tu bukan main lg mulut kuangajaqq gila kat padang. boleh mencarut2. man man ahh dowhh. professional la sket. ko tu bakal dentist. ooops lupa. korang kan bukan budak dentistry pun. lagi satu hal, tak yah la nak main tipu smpai tarik budak course lain. kalau time mcm ni pun korang dah tipu2 tak jujur, tak professional, tak tau la mcm mn nnti time korang keje. Dr Bo was right about developing 1st class mentality.

so kengkawan dentistry ku, jgn sedih kalau kita kalah. sebab we lost with pride. kita jujur dalam bermain.

masa game tu ade bnyk benda yg jadi. both yg best n tak berape nak best. yg best tu.... sbb boleh tgk org main, dpt usha org2 (ooops) n yg tak best bila injured sana injured sini. haaa yg ni lagi satu aku nak bengang dgn budak USM. masa lawan ngan budak USM, aku jadi winger. bila bola kt budak USM, aku kena turun ke gol UIA untk defend n buat wall. ade la sorang minah ni nak shoot maka aku pun buat la wall nk tepis bola tu. aku lompat, dia pun lompat untk shoot. bola dia aku berjaya tepis tapi yg worst part, patella dia landing baik punya kat aku punya symphysis pubis. terus aku tergolek atas padang menahan sakit yg gila dasyat punya sakit. bergolek dgn kesakitan tu, minah tu xde pun tgk2 aku, tnya aku ok ke tak, cakap sori ke ape. dia main blah mcm tu je. yg dtg pun ref je tnya ok ke tak, nak rest jap ke, nak tuka player ke. aku gagahkan jugak, walaupun sakit bgun n terus main. terus lari2 defend org n try untk shoot walaupun 2 kali cubaan aku tak berjaya. serius kalau nanti pape hal jadi kat aku, mmg la minah tu. ni pun bgun2 tulang pipi sakit. ade la tu terkena bola mana2.

dengar kata tahun depan punya intervarsiti buat kat UIA. aku cadangkan sesape yg masuk, qualification dia kena buat caviti prep for amalgam restoration class 2 MOD siap guna rubber dam segala bagai. semua kena siap within 30 mins. klu xsiap, xbley masuk. padan muke ko. ni hantar org yg xreti buat cavity. haram betul.





i hope you're doing fine. get heal soon =)