CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 19, 2012

post kasi muntah rainbow sebaldi

ini punya post, boleh buat kau rasa nak lempang aku beratus2 kali sambil kau muntah hijau 7 hari 7 malam. tapi ni aku nak bagitau sket.. ADE AKU KESAH?????

aku balik dari hospital tadi lebih kurang kul 1030pm mcm tu.. trus on lappy sebab nak buat keje2 ceti kelas sket.. pastu as usual bukak fb lah kan? kikiki... so aku bukak2 je tgk ade beberapa notification, msg dri skulmate aku, ngan 1 friend request. aku ingtkan junior classmate aku tetiba org lain.. pompuan. farah XXX nama dia. xde mutual friend. sape plak minah ni?

so aku klik kat nama minah tu.. ohh budak study BEN kat CFS rupanya, year 2012. baru je lg ni masuk uia pj.. bila baca tu trus aku terfikir "student nazriq kot!!" tapi mcm xsure la jugak.. 

aku msg Dan tnya dia kot2 la dia kenal minah tu.. kot lah kan.. mmg la pak cik tu xkenal sama itu budak. pastu demi nak mengesahkan instinct aku, aku msg nazriq, tnya ade x student dia nama minah tu. DIA CAKAP ADE!!!

ape lagi ter sentak aku!! ape ke jadah minah ni nak add aku?? kot nak stalk nazriq pun xyah la nak add aku. gi lah add awek dia, ye dak? kikiki... 

nazriq pun seperti aku xtau ape motif sebenar minah tu nak add aku kat fb. Dan lagi lah pelik. aku apetah lagi. tapi nazriq buat conclusion, mungkin dia (minah yg add aku tu) duk Google nama nazriq pastu blog aku terkeluar.. pastu minah tu duk baca2 blog aku dia pun rasa cam "sedap la pulak blog kawan Sir Nazriq ni. ala-ala blog Maria Elena lah. cuma blog Maria Elena lagi gempaks. aku nak add dia lah kat fb!!" (kikiki.... perasan tahap moksya dah tu kau!!)

ohh hai anda semua!! kalau xtahan baca sila ambik baldi tadah muntah rainbow anda ye.. kikiki... (gelak sopan tutup mulut.)

ohh perasan sangat kau tu jahh!! hihihi... xheran... bila lg nk perasan klu bukan sekarang.. sape lg nk angkat bakul yg kita masuk klu bkn kita sndri.. kikiki... org lain cuma tau mengutuk mengata tp kte sndri jugak yg selalu puji diri kita klu kita buat pape kan? ye dak? ke tu statement org perasan je? hihihhi...

okey, sape nak sign otograp aku? pat pat.. i'm not free all day! =P

anyway, terima kasih la kat Farah XXX tu sebab add aku xkira la atas sebab ape pun.. sebab mak cik tu aku ade idea nk tulis ape. kan lama pause dgn post lama.. sebab bnyk keje n idea dh pupus bila tetiba teringat nk tulis. hihi.. trima kasih ye.. 

okelah aku suda mau tido.. esok kena bgun awal pagi, untung la sape2 yg kelas start lambat tu.. boleh bgun tghari. gnite all!!







sekor2 henfon kemain canggih, iPad, tablet boleh kata sorang satu. kete kemain gempak. makan kat tempat mahal2. tapi bila bab dgn ilmu, nk beli buku, kemain kedekut lagi. xbaik tau kedekut dgn ilmu.. ilmu xpenah berkira dgn kita, kenapa kita nk berkira dgn ilmu? 

Sunday, September 2, 2012

#2wrath

ahcerrr tekan klik2 dekat sini... mai la tekan2.. xde spam2 punya.. turst me beybeh.. baca sampai habis dulu.. aku nk ke dapur minum air kejap. sat gi aku sambung cerita...

*

*

*

*

*

(hemm.... air anggur ni cam best je.. sejuk plak tu)

*

*

*

*

*

*

dah habis baca? gud gud.. ape komen korang? ape pendapat korang?

meh ni aku nk bgtau ape pendapat aku. ingin aku tekan kan disini, aku punya pendapat ni bukan dipengaruhi oleh faktor2 seperti aku ade mak sedara pak sedara keje cikgu, boiperen bakal cikgu, atau impian terdahulu nak jadi cikgu.. tade lansung. ini pendapat datang telus dari hati.. telusss telusssssss...

hoi cik liyana. ehh jap, kau ceyana kan? (alolo nyomey nye nick name iyeee... hakktuii!!) kau mmg dasar pompuan xreti kenang budi kan? (kau guna bahasa kurang sopan, meh aku guna bahasa kurang sopan jugak. nak berlembut dgn org serupa kau mmg aku xreti)

kau kata kerja cikgu tu senang, gaji besau, keje kejap je dlm kul 2 mcm tu cikgu2 dah blah berambus balik rumah. cuba kau cakap sket kat aku keje ape je kat dalam dunia ni yg senang.. doctors, lawyers, teachers, and whatever not semua kerja tak senang beb demi nk dptkan duit nk bagi anak bini makan. lain lah kau tu mmg dasar born with silver spoon, xpe lah.. goyang kaki pun dpt duit, tu belakang kira.. kau reti x mksud silver spoon tu? ohh lupa plak. kau kan engineer.. ilmu kau berkembang.. xmcm cikgu2 bio.. atau sekadar student dentistry mcm aku ni.. kau jeles sngt cikgu balik awal keje senang gaji besau, asal kau xberhenti jadi engineer, jadi cikgu terus? aku bet kau msti jadi cikgu yg berwibawa habis. confirm nnti anak2 murid kau hebat2 top student kat Malaysia ni. pastu kau jadi guru cemerlang peringkat kebangsaan setiap tahun sampai kau pencen.

okey cikgu cuti banyak.. dah nama keje cikgu skolah, time cuti skolah diaorg cuti lah. xkn nak gi skolah gak. kau nk ngajar sape? mak cik tukang sapu? kucing2 kat skolah tu? kau ni bangang ke ape? woii bahalul, kalau kau nak tau, time cuti skolah, bukan cikgu2 ni buat derk je kat rumah goyang kaki.. bnyk lg keje lain.. tanda paper exam students, ready kan lesson plan.. buat jadual kelas untk thun depan.. plan aktiviti skolah klu yg ade pgg jawatan.. plan sana sini.. meeting jugak lagi.. mane aku tau?? kan aku kata, aku ade mak cik pak cik keje cikgu.. kalau cuti skolah dulu2 aku selalu je gi rumah diaorg jmpe kazen2 aku.. time kat umah diaorg aku tgk mak cik aku duk buat keje2 skolah dia.. kau xtau pape, nak cakap lebih. sumpah aku cukup benci dgn golongan manusia mcm ni. xreti buat cara xreti la pompuan.

okey masuk bab cikgu2 update blog berniaga bagai.. woi pompuan, diaorg duk ber blog bagai ade kacau idup kau ke? tu personal life diaorg nk ber blog semua.. yg kau tu engineer, duk ber blog bagai ni asal? gi lah keje tuh.. kang mesin2 rosak, bangunan runtuh, bahan2 kimia salah isi kang, xke naya?? cakap orang konon.. poooooodahhhh!! kalau kau nak kata aku student, gi blaja nun. mehh ni aku nak jawab "akak, sy tgh cuti nih.. xmsuk academic year baru pun lagi.. akak ni gile ke ape?? nerd pun agak2 lah.. nak nerd xde life, sorang2 sudah.. xyah nak drag org lain skali". kalau dgn cara ber blog/FB tu boleh de-stress cikgu2 tu, xke bagus. yg kau sibuk sngt cikgu2 ni duk ber blog fb bagai ni kenapa? kau ni mmg ade masalah mental lah pompuan.. ok bab berniaga pulak.. ape salahnya kalau cikgu2 tu nak berniaga kalau nk tambah pendapatan, menyara keluarga.. mencari rezeki yg halal.. xsalah kan? kau duk marah2 xbg diaorg berniaga, kang satgi sekor2 pakat mai umah ang mintak duit kat ang bru ang tau! hailaaa ape punya org la kau ni..

aku kesian lah kat kau, baru kau sedar ye, maths kena bnyk buat latihan, sejarah kena bnyk baca, BM kena bnyk baca, maths ngan fizik bley selesai guna bnyk2 cara.. serious aku kesian dgn kau.. sebab dari aku umur 10 thun lg aku mmg tau maths kena buat bnyk latihan.. start msuk form 4 aku tau add maths ngan fizik boleh selesaikan guna beberapa cara.. sejak form 1 aku tau sejarah kena bnyk baca baru bley faham n ingat.. kesian kau.. haihh.. sumpah aku simpati dgn nasib yg menimpa kau. aku rasa kau dah boleh gi jumpa doctor.. check mana2 patut, kot tetiba jadi OKU masalah pembelajaran kan, lambat pick up..

next! issue multi purpose pulak.. okeyh pompuan.. ape nama kau, ceyana kan? (heii berbulu betul aku dgn nick name kau ni, asal cam gedik sngt?) cuba kau imagine lah kan.. lets say..... adik kau.. atau ank kau.. pegi skolah.. skali kot terjatuh mana2 patah riuk berdarah sana sini, gigi tercabut, pengsan, eksiden basikal, keracunan makanan, dan segala bagai kemungkinan yg ade yg menyebabkan adik/anak kau tu perlu dibawa ke hospital kan, skali tu semua cikgu yg ade kat skolah tu tamau bawak adik/anak kau gi hsptl sbb xnk skip class.. agak2 ape kau rasa? umm.. aku rasa kau cool je.. sebab cikgu2 semua dedicated xnk skip class semata2 nk hantar adik/anak kau gi hsptl. nak mampus kat skolah tu pun lantak lah, asal xskip class.. kan kan?? tu yg kau nak kan?? bengong betol lah kau ni.. dasar fuck-tarded mental punya manusia.. xkn nak biar je budak tu berdarah je, msti la trus gi hantar budak tu gi hsptl. kau ni gile ke atau mmg dilahirkan bodoh??

then bab jadi bendahari kelas, duit2 students. kau ni logik mmg fail lah. aku heran mcm mn la kau ni bley jd engineer. serious dowh! dari aku darjah 1 smpai darjah 6, duit kelas mmg cikgu aku yg kutip. tau2 je ujung tahun dpt jamuan best2, ambik gmbr dgn kawan2, dgn cikgu2 yg aku xpernah nak label cikgu tu bgus ke x smpai skrg.. xkn lah budak2 kecik tu nk pgg duit kelas. cuba kau fikir sket.. masa form 1 smpai form 5 sebab dah besar sket baru lah sendiri simpan.. ok bab yuran skolah. yes yuran dah dimansuhkan. tapi cuba kau fikir skit ceyana si engineer yg bijak bestari.. duit yg kerajaan bagi kat skolah untk run program skolah tu, sape yg pgg? ok ade kerani kewangan.. tapi bila dah pass to head of department, sape head of department tu? students ke? kerani ke? atau engineer ke? satu hal lagi, kalau skolah tu ade program pendidikan khas, duit yg Jabatan Kebajikan Masyarakat mmg bagi untk OKU, sape yg edarkan dan pgg duit tu? students yg pekak, bisu, buta, autism, hyper tu?? mak cik sapu sampah? atau engineer, macam.......kau?? kalau aktiviti2 budak2 khas ni pulak, sape yg pegang duit tu? kau cuba jawab sikit kat aku. ceyana si engineer yg bijak bestari, kalau kau xtau pape, baik kau senyap je. bnyk lg bnda dlm dunia ni yg kau xtau. bnda2 yg kau xlalui, tetiba kau nak terus terjah judge mcm2, ckp mcm2.. xke nmpk sngt mcm kau tu xtau hal luar.. hadoilaaa...

aku serious xfaham kenapa kau nak kecam sngt dgn org2 yg mempunyai karier sebagai seorang guru.. ni aku nk pesan, jgn benci sngt.. jgn kecam sngt.. kang silap haribulan kau kawen dgn cikgu haaaa baru tau. padan muke kau. xpun skali adik beradik kau kawen dgn cikgu ke.. anak2 kau nnti ade yg jd cikgu ke.. kau jgn main2.. karma is a bitch.. remember that.

sebelum aku lupa, kau kena ingt, xsemestinya cikgu bio cuma tau ilmu bio je, ilmu fizik xtau.. xsemestinya kau engineer ilmu kau berkembang-kembang.. ilmu kau berkembang2 kan seperti katanya kau.. hah, ni aku nk tnya, ilmu classic english literature kau ade? ilmu kau yg berkembang tu ade smpai belaja anatomy of human body, physiology, pathophysiology of what n what disease? ade? so jgn la nak bongkak sngt dgn sikit ilmu yg Tuhan bagi kat kau tu. kau pro bidang kau, cikgu pro kat bidang dia.. haissss... sabo je lah dgn org serupa kau ni..

sudah lah.. aku nk tido. esok ade rumah xbrape nk terbuka.. nk ready fizikal dan mental. hihi.. bye2.. =)








cambagus je minah ni.. aku lempang 1000 kali pada kelajuan 240km/jam setiap 2 jam selama 10 tahun berturut-turut kang baru tau.....

Thursday, August 9, 2012

MENGANCAM!!


hekk ehh budak ni mengade betul. aku tepek batter tu kat pipi tembam tu kang baru tau. chumel la tu kunun?


sesungguhnya.... bila masuk bulan puasa ni, bagi warga2 kaki-masuk-dapur-mencomotkan-diri-dengan-tepung serupa haku nih (perasan kau nyah!!) bila time tengah bakor kek lah yg paling mengugat iman skali. time tu lah segala bau tuk nenek esen vanilla, coklat, susu bagai naik.

haihh... 2-3 hari lepas bau white choc mud cake.. sebelumnya peach cobbler (thnx untk cik DJ kita yg telah mengilhamkan aku untk membuat peach cobbler nih. nama kemain canggih, nk buat tu aki aku reti).. dan pada hari ini kita ade double choc mud cake.. geram nak potong tengok tengah dia mcm mn.. tp sebelum tu curah choc ganache separa likat kat atas.. tabur pulak segala tuk nenek almond.. terliur aku!!

mama dah order dia nak kek ape dan brape buku raya ni. tu xtermasuk yg dia nk bg kat kawan2 dia.. aigooo...







aku ingt kan, klu la aku ni xlepas jadi sorang dokter gigi (nak jadi nak jadi.. pls Allah pls....) aku ingt nak belajar camne nk buat kek pastu bukak kedai kek stok jual kek kawen havoc2 bertingkat2 tinggi melangit tu.. amacam, ok x? =D

Friday, August 3, 2012

zaman dulu, tengah-tengah dan sekarang

ade la dalam 2-3 minggu dah org2 keliling aku duk meroyan-royan membezakan generasi2 manusia yang lahir tahun sekian sekian dan sekian. kawan2 rapat, sedara mara, mahupun kawan-xde-rapat-mana-takat-kenal-mcm-tu-aje semua duk kecoh pasal isu yang pada aku dah timbul lama nih.. 

apekemende issue nya???

issue apabila kau jumpa bebudak kecik umur 3-4 tahun dah kemain pandai main bendalah-bendalah yang duk main tonyoh2 jari kat screen dia. untk yg lambat pickup, bendalah tu dinamakan touch screen gadgets. gadgets ke????

kemain hah bebudak le ni xde dah nak main patung Elmo ke... mintak dibelikan set Barbie ke.. semua asal nak kasi senyap parents sodokkan dengan alatan2 tenyeh-tenyeh-jari-pada-screen nih. xkira lah ipad ke, tablet ke, fon ke.. maka akan senyap lah budak tu. 

wahai kanak2 sekalian.. adakah ini kelihatan seperti mainan untk anda??

 ape korg ni keje ofis ke duk reti main benda ni???


ni meh sini aku tunjuk sket kat korg mainan tu rupa dia mcm mana....

 yang ini dinosaur + kereta. ade sape2 mau?? 


 cuba tengok budak kecik ni dengan soft toy dia. comel gila kot!! kau tak jeles ke yang duk main ipad tuh? rasa nak picit budak tu dgn mainan dia skali. geram aku.

hah, yang duk main ipad tu, ekau ado????? anak patung tunjuk tummy, foot.. siap boleh pegang, bawak tido, berbunyi lagi. kalau jatuh xkena marah kena cubit dengan mak. basah kena kencing malam korang pun xde hal boleh cuci balik.

yang ni paling best skali. sambil main boleh belaja sains skali. dah tu lalat dengan nyamuk tu comel. silap hari bulan aku yg makan, bkn katak tu..


zaman aku dulu jadi bebudak, kalau dpt mainan ni bukan main hepi lagi hah.. (alah boleh la, zaman kau xde ipad bagai) mmg xde ipad bagai zaman aku, paling canggih pun henfon botol air ala2 walkie talkie org berperang bapak aku punya, tapi xde plak aku terhegeh2 nk main. kalau xbley main hentak2 kaki bagai mogok lapar 3 hari. nak kata zaman ni xde toys, mcm2 jenis lagi ade compared dgn zaman aku dulu. 

bukan ape, mainan yg bebudak boleh sentuh tu kan lagi elok.. boleh tolong develop soft touch sensation diaorg.. duk tenyeh jari kat screen je.. mcm mn diaorg nk beza permukaan kulit/kain felt/bulu teddy bear dan banyak lagi. 

kalau dah mmg kau hadap bendalah2 tu semua mmg la naik lemak budak tu jadinya.. memula kasi main fon.. pastu tablet plak. bila kau baru beli note, anak kau umur 2-3 tahun main kau mula naik risau. sayang la kan benda baru. hemph. suka hati kau lah. anak kau, bukan anak aku.

yang pasti aku mmg tak minat benda2 yg duk kena tenyeh2 jari kat screen dia. mmg aku xreti. menyakitkan hati pun ade jugak bila nk tekan benda lain, lain yg keluar. 


yang zaman tengah2 tu mcm mana pulak??? yang itu........... spesis generasi yang peralihan dari zaman tradisional mcm zaman aku (yang lahir tahun pada atau sebelum 198x) ke generasi umur-empat-tahun-dah-main-ipad (yang lahir pada atau selepas tahun 20xx). yang tu kebanyakan nya yang kalau kau tengok kat FB kau tak faham apemende diaorg duk tulis. ntah bahasa alien mana diaorg pakai aku xtau. yg tu genetic information termutated sket. yang generasi skrg genetic information jenis hybrid. tu pasal kecik2 dah reti main tenyeh2 jari kat screen. 

rasa2 nak terasa ke hape dgn ape aku tulis dan agak2 nak meroyan mcm org gila, sila blah sekarang sebelum screen laptop/desktop/tablet kau self destruct. blog aku, suka hati aku nak tulis ape n mcm mn.. kalau nak ikut org lain punya cara, baik xyah letak nama aku sbg owner blog ni. ada faham??







aku duk tengok member2 aku ramai plak yg rajin nak ber-baking bagai skrg. wahh!! hebat2.. lepas ni boleh kawen dah ye? =P

Saturday, July 28, 2012

i am PISSED






iufuygfufbwjcnwHVBYUFGWeifhcwnuvib ngherg hwfgh aer9gywB2-GTUW4n]t6ytuscnlkq gnw]IJSD VT7Y 5TY2RTGFIJSDB V;87 3BN5T KR BW8TFGT623 RGUFBWELFYT 62R2DWQD YG3kcv FW7YFW VGQEFY6GT 6FWEGU8CBYCGAxuigqba nebftufgbAHJDBjhg g8hbkqadhcKJHB GUIVBHG 8VYG3




STILL TAK PUAS HATI LAGI



PENGAJARAN HARI INI:


  1. KALAU TAK RETI TANYA, PAK HAJI GOOGLE PUN ADA BOLEH TOLONG KAU. JANGAN JADI BODOH SOMBONG. 
  2. KALAU AKU TENGAH BENGANG, DENGAR JE TAK YAH NAK CAKAP LEBIH. CAKAP BANYAK BUAT AKU LAGI SAKIT HATI JE. 





tak tau pape banyak cakap plak. tin kosong betul. kau nak terasa, nak menangis, lantak kau lah. malas aku nak ambik port. cuba baca sikit kat atas tu THESE-FINGERS-WANNA-TALK so shut up and listen. kalau2 kau rasa panas bontot tetiba mengelabah tak tentu pasal baca sebab kau tak tau pape, sila bawak bontot panas kau blah dari blog aku. blog ni cuma untuk orang-orang yang cool sahaja okey?











terima kasih la buat spoil mood aku nak bersuka ria malam ni dengan mama terchenta. terima kasih banyak2. jasamu dikenang ke akhir hayat. lain kali buat la lagi.

Wednesday, July 25, 2012

petang tadi.......

tadi petang dalam pukul 230ptg mcm tu kawan aku ajak temankan dia lawat kawan dia kat hospital. since aku xde pape nak buat so aku pun ikut lah dia pegi.. duk kat hospital sampai pukul 4ptg mcm tu. masa dekat nak balik kawan tu ade cakap dia nak ke ECM beli contact lens dia.. 

aku tengok fon aku. ade miss call dari mama. aku call semula tanya kenapa call tadi. dia kirim beli ayam percik kat Rasamas ECM dengan pai tee kat Chicken Rice Shop. aihh mama ni mcm tau je aku nak ke ECM. fine, pegi la ECM... 

lepas beli contact lens kawan aku tu, dia ajak aku temankan dia tengok2 cincin kat kedai emas dalam ECM tuh. aku macam errr.... betul ke aku nak pegi ikut mak cik ni tengok cincin??? aku bukan reti bab2 emas permata bagai. bukan ape, tak minat sangat.

tapi xpe, layan kan aje.. ape salahnya cari pengalaman kan.... =P

duk pusing-pusing tu sekali aku terjumpa satu cincin yg mmg boleh kira aku berkenan gile lah!! menepati syarat sah cincin fav aku. 

AHAAA!! apekah itu????

Platinum Princess Cut Solitaire Diamond Ring

dah cukup. tu aje. xyah nak batu sampai penuh keliling cincin. sebijik sudah. tapi kena princess cut n tamau gold.. kalau gold rasa mcm....... org tua (oops!) tapi cincin kawen mama dulu gold solitaire diamond ring jugak.

tapi........... cincin tu mahal.... =(     sedih je.. tapi berbaloi dengan kecantikkan cincin tu. bila tengok serious rasa mcm nak rompak kedai tu sekarang jugak! (ambik cincin tu je, yg lain tamau)

kena belaja elok2 ni nnti bley beli cincin kawen mcm kat atas tu. hihihi...

seronoknya ade kawan nak kawen/tunang ni!! boleh bergedik-gedik berangan kawen skali. ahaks!! =P

oke oke kembali ke dunia nyata.. tau dek mak aku mampus aku kena hambat dangan parang. ataoiyaii..











dpt cincin tikam pun boleh kalau dapat hadiah kawen dapur cantik. xde hantaran pun xpe.. ngeeeee..... =P

Tuesday, July 24, 2012

it HURTS



rasa tu datang lagi...
dah hampir sebulan tapi aku tetap macam tak boleh terima kenyataan
aku selalu fikir sebelum tido, bangun tido, tengah buat keje..
aku cuba untuk tidak memikirkan hal tu tapi tak boleh..
sampai bila-bila memang aku akan ingat benda tu
benda yang memang jadi sejarah hitam dalam hidup aku

tipu kalau aku kata aku tak cemburu pada kalian
tipu kalau aku kata aku tak kisah semua tu
tipu kalau aku kata aku tak fikir pasal benda tu
terseksa jiwa raga
tak pernah aku terfikir jadi mcm ni
kenapa aku?
kenapa bukan org lain?
kenapa sekarang?

tiap saat
tiap detik
tengah jaga, dalam mimpi, kat dapur mahupun bilik air
aku terfikir

aku tak pasti diaorg faham atau tak apa aku rasa
aku tak pasti diaorg sokong aku atau tak
harapan yang amat berat untuk aku pikul
entah berapa baldi air mata boleh aku tadah
tiap kali aku fikir pasal hal ni

semua kata "Tuhan ada rancangan lebih baik untuk kau"
"kau mesti boleh get through benda ni sebab Tuhan tak uji hambaNya kalau Dia tau kau tak boleh hadapinya"
well guess what
that's all full of bullshit
all those cliché
dengar sini aku nak kata
"kau tak rasa ape aku rasa, baik kau senyap je tak perlu cakap apa2"

nak ke kanan tak boleh
ke kiri pun serba salah dibuatnya
ke belakang dah memang tak boleh sebab gear reverse tak de
nak terus kehadapan macam2 hal
apa akan ada harapan untuk aku?
orang yang dibuang?
yang di cop dan dilabel serta dikecam?

terima kasih untuk yang sentiasa menyokong
kamu tahu siapa kamu
moga Tuhan merahmati kalian...





rasa macam nak............................ tapi xboleh..

menengok budak kecik duk asrama.....

khamis lepas (19hb Julai 2012) aku telah berangkat ke negeri Indera Kayangan dengan menaiki bas Utama Express pada jam 9.00 malam.. perjalanan hampir 10 jam buat habis badan2 aku lenguh2 (sakit pungkok weyh duk lama2!!!!) 

apekah motif nak pergi berjalan jauh kemain sampai ke sempadan sana? 

sebab nak gi kawen lari la derrr.... 

ohh tidak. maunya aku kena hambat dgn parang dek mak aku nnti. aku telah dihantar oleh mak aku sebagai wakil beliau untuk menziarahi adik aku, Cik Sarah yg tengah bermain-main dan melompat2 dgn penuh girang di MRSM Beseri nun. dah nak puasa ni (time tu lah, time tgh tulis post ni dah 4 hari puasa pun) mak aku nk kirim bekalan untk dia. kurma ngan serunding.. 

jadi pagi jumaat tu dah sampai perlis.. kali kedua aku jejak kaki ke bumi perlis yg mmg hangat gila weyh!!!! awat hangat ngat nih?? sepanjang jumaat tu xde buat pape pun. just pegi skolah dia n lepak2 lat skolah dia. tu je. ohh btw, aku tido kat hostel budak kecik tu. so accomodation FOC. hehehe.. jimat disitu kan..... mkn pun makanan DS dia je. hihi...

pada hari sabtu pula barulah kami berjalan2 sampai tak hengat donia, sabtu tu puasa.. so mula2 skali kami ke arau nak menjemput tetamu khas yg dihangkut oleh train dari KL Central, tak lain tak bukan encik Daniel Azere lah!! hihihi... 


kat stesen arau tu sampai ade la dlm kul 9 mcm tu. ke 9 lebih aku pun xingt dah. tunggu la kejap kat sana sebab nak beli tiket train (kaunter tiket bukak kul 10) balik ptg sabtu tu jugak sebab kalau balik hari ahad, encik Daniel nk ke skolah hari isnin tu, dan dia juga xde tempat tido di perlis. maka kami pulang ke KL ptg sabtu tu jugak.

tiket dah beli. wah wah eksaited terlebih makkk!! ni first time nk naik train nih weyh!! so tiket train kul 7.06 mlm dari stesen Arau ke KL Central. kena ade kat stesen kul 6.45ptg. okey.. bereh!!

lepas dah beli tiket kami gerak ke kangar, nak beli2 barang bagai sampai lah pukul 1 lebih mcm tu membeli belah bagai.. lepas tu mcm dah xtau nk buat ape. hari panas, bulan puasa plak tu. Dan dgn beg2 nya lagi, tu belum kira brg2 Sarah yg beli kemain banyak nye.. jadi kami decide kami nak sewa kete mak kawan Sarah dan berjalan2 di sekitar perlis. hihihi... berjalan bajet la mcm tau sngt jln kat perlis tu kan. xpe, GPS bergerak ade. =P

kami ke Padang Besar, cuma lalu2 je xsinggah pun sebab xde pape pun kat sana. plus aku dah pernah pegi aritu ms hantar Sarah dgn mama n uncle n adam. buat tambah penat je jln2 time2 panas bulan puasa nih. maka kami ke destinasi seterusnya.....


GUA KELAM!!!

tapi xtau la knape dia tutup. pelik aku. kata mak kawan Sarah, dah lama dia tutup. ade emas kot kat situ... =P

since kat luar tu ade mcm sungai sket, kteorg just duk tepi sungai lepak2 je.. niat asal Dan nak basuh muka freshen up sket tapi terbantut niat beliau demi melihatkan air sungai yg x gaya mcm mengalir pun. kaler pun coklat je xmenarik agaknya.. geli mak.

aku ngan Sarah celup2 tangan dlm air je. boleh tahan sejuk air dia. pastu ade la sekumpulan anak muda ni duk mandi2 berandam dalam air sungai tu bajet bukan bulan puasa. ish3.. apa ni jd xtau!! =P

 yeah... muka penat sudah..

lepas dari Gua Kelam hari pun dah pukul 3 lebih almost 4 mcm tu, kami decide nak balik. hantar sarah ke hostel dia. sebelum tu pergi pasar malam kat depan skolah dia beli pulut panggang ngan murtabak bekal berbuka dlm train nnti. sarah beli benda yg sama tambah air kelapa sebijik untk berbuka dia nnti.

lepas tu aku ke bilik sarah untk ambik barang.. mandi2 dan solat bagai.. dalam pukul 5 mcm tu baru lah gerak ke rumah mak kawan sarah untk pulangkan kereta sewa dia. sebelum tu sempat la bg duit belanja sket kat budak kecik tu, n pesan jgn nk main je keje nye, menggatal sana sini, belajau nun. hihi.. ade gaya kakak mee-tali x? =P

lepas hantar kete ke rumah mak kawan sarah tu, kami gerak ke Arau semula. sampai la sana dlm pukul 6 mcm tu. mmg nak smpai dlm kul 6 pun sebab Dan nak mandi2 dan solat  bagai.. kami pun tunggu train......

pukul 7.00 mcm tu org buat announcement suruh tggu kat platform. weeee... xsabaunyewwww!!!

ok sabar budak jakun sabar... 

good thing barang xde banyak mana. cuma ade la bwk bekal untk makan2 berbuka ngan sahur dlm train nnti. air kotak, air mineral, roti dan segala bagai..

huwah huwah train suda sampai!!!!!

okey cari mane 1 coach kitaorg.. Lx2.. dah masuk tu cari seat pulak. kteorg pilih seat katil sebab 10 hours kan, malam pulak tu, best sket nak tido. okey actually aku yg decide, Dan ikut je. hihihi.. aku tido katil atas, dia tido katil bawah. tapi time xtido tu aku duk bawah. makan2 pun kat bawah.

tu dia budak rongak yg jauk xpenah naik train!!

bila sampai waktu berbuka kteorg melantak air sampai dua-dua kembung. murtabak xsentuh pun. huhuhu.. xbley gerak dia punya kembung tu. jadi aku tido jap naik atas. dalam kul 11 lebih tu terjaga pastu baru la makan murtabak tu. time tu baru la lapar.

sambung tido semula tapi aku xlena sngt tido. sbb kdg2 time train berhenti aku terjaga. pastu sambung tido smula. pastu terjaga balik. dalam kul 4 mcm tu dah sampai Tanjung Malim. wuuu sedih.. tamau turun train... xpuas lagi naik train.. 430 kami ke toilet cuci muka, gosok gigi bagai pastu sahur.. hihihi..

makan roti dgn nutella, cupcakes mak Dan buat (sedap yg choc tu.. serious.....) teguk air milo.. dah kenyang.. time tu dah sampai Sungai Buloh.. sedihnye xlama lg nak sampai KL Central. tamau turun!!

dalam pukul 545pagi mcm tu baru la sampai KL Central. cakap babai kat train.. nnti kteorg naik lg ehh? pastu dduk kat ruang menunggu kat KFC KL Central tu kejap, ade org tu ngantuk lagi. kikiki... aku dah xbley tdo dah.
hihihi..... =P

then masuk surau n duduk dlm surau sampai la pukul 730pagi. jauh lg perjalanan aku ni baru nk smpai kuantan. maka kami naik LRT ke gombak lepas tu ambik bas masuk UIA sbb nak ambik kete Dan n gerak ke pekeliling. barang banyak, dia malas nak ulang-alik naik train tuka2 train bagai. maka sebab itulah kami ke UIA terus. dalam kul 9 lebih dah sampai Pekeliling.

bajet nak beli tiekt bas pukul 12-2 mcm tu sebab smpai kuantan nnti xde la petang sangat.. alik2 ambik kau!! semua tiket petang habis. yang tinggal cuma bas Bulan Restu pukul 6ptg. mama dah bising sebab ptg sngt, lama sngt kat KL ntah xtau nk duk mana. tapi nk buat mcm mn.. bas lain yg lagi awl dari tu xde so aku ambik je la. fikir jugak nnti ptg Dan kena balik rumah berbuka dgn family dia. kalau jln jem mcm mn? rs bersalah disitu.. tp ye lah kan, Dan being Dan, dia kata ok je, dia tggu smpai kul 6 bru dia balik rumah. fine. so aku pun beli tiket.

jadi dari kul 10 sampai kul 6 tu nak buat ape??? maka berlakulah satu sindiket penculikan yang xde la brape nk berjaya sngt sebab penculik pun xtau nk culik pegi mana. hahaha... tp first2 tu pegi putrajaya.. pusing2 sampai kul 11lebih mcm tu. lepas tu dah xtau nk gi mana. maka Dan cakap..

"pergi Seremban nak?"

jadi kami pun ke Seremban. masuk Seremban Parade, tengok kolej lama dia, tengok tapak bazar ramadhan terbesar kat mesia, pastu balik KL semula dlm kul 3 lebih almost 4 sampai KL. lepas tu ke Wangsa Walk berjalan lagi. pastu ke Jusco nak beli takoyaki fav haku untk bekal berbuka dlm bas ngan McD.

pukul 5 ke Pekeliling bajet2 jln jem tapi xpun. last2 ambik kau 10 minit je nk ke pekeliling tu. duk la tggu bas lama tercanguk kat pekeliling tu. lepas cakap babai kat hencek Daniel bas pun gerak.. aku berbuka kat Temerloh ngam2 pak cik bas stop kat hentian RnR Temerloh tu dah berbuka. dalam kul 930mlm aku sampai kuantan n mama ambik kat terminal. punya la penat sampai2 tu je aku mandi pastu tido xsedarkan diri. barang pun xkemas pape pun lagi.

jadi tu lah dia... almost 3 hari trip yg bwk aku pegi ntah brape negeri aku pun xtau la. paling best bila dapat naik train!! weeee.... =D

thnx untk hencek Daniel Azere kita sebab kalau dia xteman kan aku naik train, mak aku xbagi aku naik train sorg2 n xdpt la aku naik train pastu berangan konon mcm cte Harry Potter. hihihi... teman smpai ke perlis, ni yg syg lebih ni! ni yg nk jd menantu pak cik Azemi nih! (amboihh gatal kau nyahh!!) deym rugi xpegi Siam dah alang2 ke Padang Besar kan? =P

trip yg mmg xkn pernah lupa. thnx to mama sbb bg pegi Perlis sorg2 dari Kuantan n bg naik train jauh2 for the first time. hihi.. mmg syg tiada tandingan lah!!






lepas ni naik ETS pegi Ipoh plak ehh? =D

Wednesday, July 18, 2012

state of DENIAL



me think so too...
dont worry. im not on Diazepam








some women think that men in uniforms are irresistible, but i'll go for one wearing shirts; a blue shirt perhaps? =)

Wednesday, July 11, 2012

how much can you HANDLE?




"Yet nothing can to nothing fall,
Nor any place be empty quite;
Therefore I think my heart hath all
Those pieces still, though they be not unite;
And now as broken glasses show
A lesser hundred faces, so
My rags of heart can like, wish, and adore,
but after one such love, can love no more" - John Donne






Life sucks a lot of the time huh? But you know, if you can get through a heartbreak, you can get through almost anything..

Friday, July 6, 2012

projek cuti sekolah (#2): Lemon Cheese Cake

jangan kau tanya apesal kek nih kecik cinonet aje. harus diketahui manusia yg menghuni rumah aku ni kurang suka akan cheese cake. jadi nya mmg aku buat custom made petit sized lemon cheese cake.. 


camera tertinggal kat hostel. apa mau buat....


ini resepi ade dalam buku cupcakes yang encik daniel azere bagi kat aku. tetiba rajin nak buat sebab ade cream cheese yg xguna time nk buat red velvet aritu. jadi alang2 dah ade, kita buat lah! ye dak?

baiklah tanp membuang masa lagi tuan-tuan dan puan-puan sekalian.. ini dia bahan2 yang kita perlu ye kalau kita nak buat cheese cake yg masyuk nih..


  • 100 g biskut mudah hadam yg manis
  • 50g butter yang dicairkan
  • 2 x 250g peket cream cheese yang dah dilembutkan pada suhu bilik
  • 2 sudu besar hirisan kulit lemon
  • setengah cawan gula kastor
  • 2 bijik telur
  • satu sudu teh esen vanilla (yg ni aku saje letak)

okey untuk crust dia, ambik biskut tuh dan korang hancur2kan dia. boleh pilih sama ada nak blend atau sumbat dlm food processor. aku blend kan haje. lepas blend semua bagai, masukkan melted butter tadi.. gaul gaul dia dan letak kat dalam bekas yag korang nak guna. padat-padat kan dia dan sumbat masuk dalam fridge untuk 30minit..

okey sementara nak tunggu 30 minit tu, boleh la ready2 untuk lapisan cheese kat atas tuh. okey first korang pukul cream cheese dengan gula sampai dia lembut fluffy2 mcm tu. then masukkan kulit lemon. time ni aku duk rasa2 tadi masuk dalam mulut "homai sodap gilooo!!!" rasa masam2 manis mcm ade carnival dlm mulut aku. tambah dgn cheese lagi. wallahhh!!

okey lepas pukul segala benda tu, masukkan telur dengan esen vanilla. pukul2 lagi sampai sebati lepas tu korang letak la kat atas crust biskut yang korang dah buat tadi. lepas tu boleh start bakar..

nak bakar cheese cake ni ade cara dia.. dia kena bakar dalam waterbath. caranya senang je.. korang balut bekas pembakar yg korang guna dgn aluminium foil. lepas tu korang masukkan bekas pembakar tu dalam bekas lain yg lebih besar saiznya berisi air. tujuannya nak kekalkan moist pada cheesecake tu. tips ni aku belajar malam tadi dengan kawan skolah aku, Aaron yang skrg sudah menjadi seorang chef di Hayatt KL. wahh gitu! 

nak tau dah masak ke x, tekan2 bila dia firm tu ok lah. jgn cucuk2 mcm buat kek biasa sudah. 

okey slice kedua sudah habis, nak masuk slice ketiga. lupa nak bgtau.. aku xminat sangat cheese cake tapi kek ni aku boleh telan sebab dia xde rasa cheese sangat. mungkin berlawan dgn rasa lemon tu kot. tapi serious sedap. tarak tipu punya. 

and ohh, yang ni resepi sebenar ye. yang petit sized cheese cake aku tuh, aku guna separuh dari sukatan asal. kalau sape2 nak buat first trial boleh kurangkan half dari ingredients dia..







caramel mud cake bila plak nak buat nih? kikiki...

Thursday, July 5, 2012

projek cuti sekolah (#1) ayam halia dengan maduuuuuuu....

cuti cuti wehh.. asal bila cuti je kalau balik rumah mmg xde keje lain lah aku. jadi bibik sepenuh masa mak aku. tapi selalu syif bermula seawal jam 7 pagi-kena pegi pasar pagi cina kat blakang umah beli brg dapur, sampai la pukul 8-9mlm lepas habis dinner.. 

ini hari for dinner aku try resepi baru dalam buku yg aku beli masa book fair kat SASICC aritu. dah kata buku omputih, nama dia jadi Ginger Chicken with Honey. yum yum.. honey my fav!! =D

yeah i blame the low quality phone camera (sigh)

anyways resepi ni aku banyak alter2 sebenarnya.. sebab kebanyakan bahan xde kat rumah aku. mama, u need an emergency groceries shopping, stat! kalau dah sampai sos cili sos tomato xde, black pepper dah tinggal ciput, mmg susah la nk buat pape.. (baru teringat nk buat telur bistik. deym!!)

anyways nk buat ayam ni tak susah mane pun.. korang perlukan....


  • daging ayam (boleh pilih nk bahagian dada atau paha) yg dipotong dlm bentuk fillet
  • halia yang dihiris halus2 gile2 (sagat je senang)
  • 5 spice powder (boleh cari kat supermarket)
  • minyak zaitun
  • minyak untuk mengoreng (guna minyak senyonyong pon bolehhhhh)
  • bawang putih dititik
  • sikit halia untuk tumis (boleh ambik sikit dari yg korg guna untk marinate ayam)
  • asparagus yg dipotong dlm 3cm mcm tu (aku guna kacang panjang je..)
  • kicap 
  • madu

ok memula ambik ayam, halia dgn spice tu korang marinate kan dia. sebab rumah aku xde 5 spice tu aku guna serbuk ketumbar, jintan kasar, lada hitam n serbuk kunyit. semua dalam 1-2 cubit je.. lepas tu aku letak skali 2 cubit garam n 1 cubit gula. ngan dalam sesudu besar minyak zaitun. perap la dlm setengah jam ke, semalaman ke...

first goreng ayam tu until brown dan ketepikan dia.. then korang tumis la halia dgn garlic tuh. pastu masuk kacang panjang. pastu masuk ayam... pastu masuk kicap dalam 2 sudu besar.. pastu masuk madu. tapi rumah aku xde madu (kan aku dah kata, mmg kena pegi shopping brg dapur ASAP) aku guna golden syrup yg aku guna untk baking. lebih kurang je rasa dia n warna dia cuma dia kurang manis berbanding madu. tapi untk org kencing manis bahaya sebab kandungan gula dia tinggi. 

lepas masuk2 semua benda tu letak air sikt. sikit je jgn bnyk sngt. pastu rasa lah. kot termanis ke, termasin ke, tak cukup rasa ke.. pastu korg hidang la.. pastu ambik gambar n masuk blog mcm aku. kikiki.... pastu masuk seketul dlm mulut. pastu syok sendiri sebab sedap. kikiki....

aku terfikir, kalau letak mushroom msti best kan? esp enoki mushroom yg putih2 halus2 tu.. msti masyukk gila. ok2 xpe2 kita try lain kali. hihi..

and sorry lah kalau resepi yg aku bagi nih xde dlm sistem metrik. aku mmg xreti nk masak ikut timbang2 ukur2 nih. semuanya dibuat sesedap rasa. so pandai2 la korg survive. klu korg nk try, sila. aku dah xsabar nak makan nasik ni. 

makcik2 diluar sana, xnk ambik sy buat jd menantu ke? kikikiki..... =P





hensem sangat hah pakai baju melayu. tergoda i!! =D

Tuesday, July 3, 2012

mama cakap........ (#1)



"orang zaman sekarang xde dah yang macam aur dengan tebing. semua dah macam enau dalam belukar.."



hemm.. aku pun rasa macam tu jugak. bagus la semua pakat nak 'melepaskan pucuk masing-masing'. aku harap korang berjaya dunia akhirat buat orang lain macam tu. xde hati perut punya manusia.








jalan-jalan balik prep dalam hujan bawah payung sambil cerita pasal homework sejarah =)

Sunday, July 1, 2012

I AM TITANIUM





You shout it out
But I can't hear a word you said
I'm talking loud, not saying much
I'm criticized
But all your bullets ricochet
You shoot me down
But I get up

I'm bulletproof, nothing to lose
Fire away, fire away
Ricochet, you take your aim
Fire away, fire away

Shoot me down
But I won't fall
I am titanium







or maybe admantium??? =D

Wednesday, June 27, 2012

I'm loosing it............






"Things are difficult before they are easy. If you hold on for one more day, things will go your way" - Miss Aidarwati 








she once gave me those inspiring words, back in high school... thank you miss.









and things will never be the same, anymore......

Sunday, June 24, 2012

ting tong ting tong bunyi wedding bells

semua org nak kawen. semua org nak kawen. member uia, member skolah rendah, member skolah menengah. kawen je semua. mentang2 masing2 dah nak habis study. hey xaci betul. kawen xtunggu aku. hemph!

kawen ahh korg. xheran.. xjeles pun....... (ok jeles sbnrnya =P )


kalau aku kawen nnti, aku nk wedding gown mcm Grace Kelly. lawa dowh!!!!





kawen jgn time aku exam sudah

Wednesday, June 20, 2012

no JOKE



you see, when a woman has PMS, she does not only have conflicts with her boyfriend or girlfriends, she has problems with the entire universe-including herself!

true story







ngantuks ngantuks... bantal mane?

Sunday, June 17, 2012

after 2 months...



2 days
19 amazing hours
8 different places 


thank you for coming. hope to see you soon!








xnk isnin. xsuka isnin.. 

Monday, June 11, 2012

move out

semalam bebudak bilik aku ngan bebrapa member2 dentistry yg lain kena halau dgn mahallah ofis dari mahallah kiteorg. maka akur dgn arahan berkenaan, kami pun keluar memunggah barang2 yg banyak gile kalah org dah berumah tangga..

soooooooo... gmbr xde bnyk mane sebab penat nak hangkut barang. rasa nk tengok tengok. rasa malas berambus kau dari blog haku!! MUWARGHAHAHAHAHAHA.....


hello blok baru!! =D 


 view dari tingkap bilik baru.. xbest mcm yg lama tp ok la.. redha je lah..

12 jam mengemas, mengangkut, mengubah kedudukan locker n katil, mencuci, mengemop, mengelap, dan mengemas semula. 


btw bunga2 bagai kat dinding tu n 'wall border' tu bukan aku yg buat ye. mmg ade kat situ. xrajin aku nak tampal2 gunting2 bagai. 

harini bangun pagi dgn sakit2 badan. jln pun dah terhincut2 sakit kaki. 

please bear in mind that during the whole process of moving out from T3 to T7, not even a single sweat from an XY chromosome carrier was produced. girls rock!!





exam?? ape tu?

Monday, June 4, 2012

tak ADIL betul..

kepada sesiapa yg belajar jurusan pergigian, sila teka ape yg pelik/xnormal nya dgn set denture nih...


skrg ni kalau dekat UIA semua sibuk nk exam final. bebudak hostel aku dah hangkut2 barang nak pindah bilik sebab kena halau dek mahallah ofis. alasan? pemain SUKMA nanti nak stay kat UIA, hostel kteorg kena dikosongkan. jadi tempat pemain2 nih tido melepas penat setelah bermain demi sekeping atau berkeping2 medal. cis!!

aku pun kena blah dari bilik yg dah jadi tempat bertapa aku sejak 3 tahun yg lalu. hoii mane boleh! kat sini dah penuh dgn bukti2 jenayah aku, sesuka hati je nak suruh aku keluar. takpe2 aku cool. aku kuar, aku kuar..

tapi tu semua bukan penting pun. aku x ambik port dgn tu semua. yang aku kisah sekarang.....


KENAPA SEMUA ORANG DAH NAK HABIS BELAJAR NIH?????


korang blaja ape nih kejap sangat ni woihh?? penipu gile! ini tidak adil sama sekali. (drama cerita melayu bermula lagi)

semalam kawan aku cerita esok paper last dia. kira lepas ni seumur idup dia dah xyah nak ambik exam dah. dah merdeka se puas2 nya. DENG! harini jugak ade kawan aku yang nak pegi interview ngan rektor UIA sbb nak jadi lecturer kat UIA PJ. APE KESSSS????? kawan aku dari UK dah nak balik tanah melayu for good minggu depan.. GILLE??? dan harini juga encik daniel azere punya last paper forevaa. LAGI XBLEY BLAH!! tu belum kira member2 aku yg dah keje, beranak pinak bagai... hey hey semua org xdibenarkan grad selagi aku xgrad okey. xboleh xboleh..

x aci betul... ade ke grad sorg2 sanggup tinggalkan aku terkontang-kanting kat sini buat denture patient, korek2 gigi patient. sampai hati korg. xmau kawan....sampai disember. hemph!

tengah sedap semua duk happy dah nak grad bagai, aku kat sini lagi menghabiskan sisa-sisa hidup kat UIA ni.. bila aku nak habis ni? kenapa 2 tahun ni lama sngt? kenapa aku kena belaja sampai 7 tahun??? kenapa??? kenapa?? kenapaaaaa???

pagi tadi sebelum gerak balik ke UIA, mama menepek make up pada muka dia kat bilik aku. aku cakap kat dia, aku malas nak balik. mama kata bagus, "jadi suri rumah." Aku cakap kat mama kawan2 aku semua dah nk habis belajar, semua dah nak grad tapi aku je tinggal sorg2.. (tipu la tu, ade jugak org lain xhabis study lg) mama kata, "semua dah habis belaja ehh? tinggal nak ambik gaji je ehh??" haah... tinggal nak ambik gaji je..

pastu mama kata satu ayat yg aku mmg dah xbley nak bagi alasan lain. ayat yg kalau org lain cakap pun aku dah xreti nk kata ape.. nak kata betul pun xboleh, nak kata betul pun serba salah. last2 aku senyap je.. mama kata, "awk pun nnti tggu ambik gaji jugak. tapi tengok la beza gaji nya dgn diaorg."

seriously, sape yg rasa2 nak kawen dgn aku, kalau korang xbagi aku keje lepas kawen nanti, mmg aku mogok lapar 3 bulan. penat2 aku belaja 7 tahun, sakit2 badan segala bagai, sesuka hati je suruh aku xkeje. penat tahu jadi student dentistry nih. tak caye try sndiri la brader!!


ok ok drama melayu sudah tamat. nak sambung buat keje. bye!





dah seminggu lebih x main the sims.. sedih woooooo...... =(

Thursday, May 31, 2012

Genie genie in the bottle......



I wish that there are maybe 24 additional hours in a day....

I wish that my highly-demanding-patient would understand how busy I am, and the fact that I'm not treating no one but him....

I wish that exams could be abolished....

I wish that people could take me seriously when it get to studies. I'm not stupid (I'm just chronically lazy), stop treating me like one. 


and above all......


I wish that you are not 240km away from me......






sakit kaki... =(

Sunday, May 20, 2012

tahap KECEWA yang membunuh



pertama sekali aku nak ingatkan kandungan post ni mungkin akan menyinggung perasaan beberapa pihak. justeru, kalau rasa nak ber-touching2 sila berambus keluar dari sini. aku tak perlukan comment2 hantu puaka tak bernama yang juga tak berotak waras..



aku betul2 pelik dengan segolongan manusia yang berkobar-kobar mengajak kepada kebaikan yang mana tahap semangat dia tu kalah tahap kucing aku excited mintak ikan rebus dari kami sekeluarga. ya, mengajak org membuat kebaikan tu mmg la baik, bagus, dan mmg dituntut dalam agama kita, tapi der, kalau tak kena pada caranya, xboleh jugak.

serious kau bikin aku bingung. kejap kau keluar hadis tu, hadis ni, dalil tu, dalil ni kat FB kau. tapi kejap lagi kau duk mengutuk2 cara orang ni bergaul/berpakaian/berfikiran. kau kutuk jugak cara org lain buat program. wehh brader, tak yah nak kutuk2 sangat la, kalau kau rasa dia buat salah, pegi la tegur elok2. tunjuk kat dia mcm mana yang betul.

lets say kita bagi analogi dia mcm ni, ade sorang budak baca buku terbalik. kau jumpa budak tu baca buku terbalik, kau lagi nk maki budak tu, bukan kau nk tegur dia, ajar dia cara baca buku yang betul. kalau kau asyik duk maki, kutuk2 budak tu, kau tak tegur dia n tunjuk dia cara baca yang betul, sampai kiamat budak tu xreti baca buku dgn betul. ade faham brader? faham analogi yang aku cuba buat tu? ke tak reti bahasa sastera?

okey, aku mungkin tak tau ape yang kau rasa bila kau xboleh keluar asrama, jalan ostel kena block sebab ade penganjur satu program guna jalan depan ostel kau buat jadi litar drift. kau tgh nak final, study kau terganggu. program yang bising dan tak Islamic bagai. kira semua mmg tak kena lah pada pandangan kau. sebab kau sorang je dlm dunia ni yang betul. kau nak buat memorandum bagai. kau mengutuk2 dalam laman muka buku kau, terus menyemak dekat dinding muka buku aku. terus spoil pagi ahad yang tenang aku. terima kasih brader.

encik brader, encik brader tau tak memorandum tu menatang ape? ke main reti sebut je? brader tau tak mcm mn nak buat memorandum tu? jgn main sedap tangan menaip je, cuba belajar sikit ape tu memorandum sebenarnya.

memorandum tu dibuat kalau kita nak membantah akan sesuatu perkara, kita ambik sign sekumpulan manusia yang bersetuju dengan apa yang kita perjuangkan jika dan hanya jika (kan aku dah keluar jurus bahasa matematik tambahan tingkatan 5) lain-lain cara atau pendekatan menemui jalan buntu. hah, time tu lah baru kau dah keluarkan 10juta memorandum pun boleh. kalau takat benda baru jadi, sejam lepas tu kau kutip sign orang, bagi kepada pihak berkenaan, memang kau kena gelak je lah. kesian kau. silap haribulan memorandum kau tu kena sumbat dalam tong sampah je.

cara lain yang lebih bijak dan professional yang menggambarkan kematangan seorang mahasiswa yang belajar di UIAM bersepah-sepah lagi ada. golongan serupa kau ni lah yang merosak nama baik mahasiswa, yang mana bertindak mengikut perasaan/nafsu. boleh je kau tulis surat elok2, cakap elok2 kat pihak berkenaan tentang ape yang kau tak puas hati dengan cara dgn bahasa yang sesuai. aku takut kau pegi maki hamun pulak orang tu, lagi rosak imej mahasiswa. mana tak nya org panggil mahasewel, bukan mahasiswa.

apabila seorang brader lain yang aku boleh kata dia ni jenis berfikir sebelum buat, pergi cakap elok2 mengadu dekat pihak berkenaan tentang masalah yang sama kau alami tu, baru lah pihak berkenaan faham situasi penduduk hostel yang sama dengan hostel kau. kan ke senang mcm tu? tak de la nak ber-memorandum sana sini, terpekik terlolong sana sini, maki hamun sana-sini. senang cerita, pihak pelajar senang, pihak pengurusan pun senang. its a win-win situation.

brader, memorandum kau mana? dah siap kutip sign orang? ke dah selamat masuk tong sampah?

aku memang simpati dengan kau. Tuhan bagi akal, masuk U lagi, belajar benda bagus, background sekolah yang bagus, Islamic background yg bagus, mantap, tapi masuk bab berfikir, kau jadi tak waras. kau letak nafsu/perasaan kat depan. gila emo kau brader. sabar lah wehh. sabar tu kan separuh dari iman. sorry lah, aku xreti nak bagi dalil/hadis lain. yang aku boleh terfikir skrg, tu je.. aku punya Islamic background tak mantap macam kau. aku x hafal Quran, aku punya tajwid mmg tunggang-langgang, tapi at least kalau aku nak buat something tu, aku fikir dulu baik buruk nya.

ini baru sorang manusia macam kau yang aku kenal. ntah bersepah lagi kat luar sana. sedih aku dgn org yang macam ni. sila lah berubah. untuk kebaikan kau dan manusia sejagat jugak.. aku memang kecewa tahap membunuh dengan kau..

seriously wehh, berfikiran mengikut logik susah sangat ke? bukan kena membina tembok besar keliling malaysia pun kalau nak berfikir logik.








tiba2 smlm pukul 3 pagi dapat MMS. ade orang guna nickname aku buat main DoTA. haha.. menang 2 game plak tu. ni wajib mintak royalty nih. paling kurang kena belanja mkn kat Lila Wadi =P

Saturday, May 5, 2012

my new CANDY



well, if House and Vacodin are inseparable, the same thing goes to me and Cafergot..


they are for this annoying supermassive-nuclear-mass-destruction bomb in my head that has been there for the past 3 weeks. or maybe years ago, only triggered to its max threshold a month ago..

so i gotta find myself a container to keep my new candy and bring'em where ever i go. Cafergot, officially, ur my second shadow.

oh latest update!! The Torch crew will be organizing a BBQ next Saturday at IIUM Gombak.

J-U-S-T-N-I-C-E...
 -______-






ni start nak geram kat bebudak JOC gombak nih..

Friday, May 4, 2012

i need a DOCTOR...



kawan skolah aku penah cakap, "kita kena risau yang kita takde sakit jantung. orang sakit jantung tu untung tau.."

aku pelik. ape yg budak ni duk repek-kan. salah makan ke ape? maka aku tanya dia, "asal plak?"

dengan muka toya xde perasaan dia menjawab, "untung org sakit jantung ni, sebab at least dia tau dia ade jantung. kita yg xde sakit jantung ni xtau ade jantung ke tak."

kalau ikut teori mak cik senget-kepala-masuk-air tu, kira skrg aku tau la aku ade kepala... hemm.. teori yg menarik!!







alahai patient, ape lagi kau nak dari aku? kasi la aku chance nak buat amalgam pulak...

Monday, April 30, 2012

the great TEMPTATION




sabtu lepas 28hb April aku, amal ngan anep gi KL.. sebab kenapa nak gi KL adalah seperti berikut:


  1. nak gi KLIBF 2012. tahun lepas dah miss, tahun ni xmau miss lagi.. taboley taboley
  2. nak makan kat market ikan man hattan
  3. nak lepas tension abis pre-pro aritu. kununnya lah..

dan yg terutamanya untk aku, mestilah nk berjumpa dgn inche Daniel Azere!! ahaks!! gedix petala kelapan kau nyah! 

anyways, ke pesta buku, berjaya beli buku yg dicari selama ni. dan tambah list buku2 idaman. heishh gila bahaya betul.. 

xbley lama di depan lappy. ade keje untk family day batch esok. weekend yg sngt best. =D






pakai sunblock tebal2!!

Friday, April 27, 2012

current ADDICTION



i've been watching House at least 2 hours per day for 3 consecutive days.. does it count as studying for my GM GS?

a serious-s**t awesome medical series. asal aku xtengok dari awal???

esok ke KL. tak sabarnya!! =D







I am not sorry that I do not know how to speak French properly and I probably humiliated you for that in front of those exchange students. Bahasa Melayu is my first language, not French.

Tuesday, April 17, 2012

its never too LATE

HUWARGHHHH!!!!



aku stress la gile! kepala dah macam nak pecah. kau pegi main jauh-jauh la reti bahasa ke tidak?



GM GS mmg macam haram-jadah-menatang-ape-kau-tnaya-aku-nih paper dia semalam dan harini. paling drama jawab paper GS. chest x-ray makhluk mane yang kau cekau bantai bagi kat kteorg tadi? haram tak pernah jumpe! bagi soalan sikit punya pelik, tapi masa nak jawab cuma 2 minit?? hilang kewarasan ke ape??? logik sikit wehh..

gila kau kalau pro nanti mcm ni confirm aku terjun bangunan lepas jawab exam. terjun tingkat 8 HTAA tuh stress.

betul ke aku ambik dentistry nih? betul ke? betul ke? kenapa medical subject xbley nk bersimpati dengan aku? mmg i dont fit to be a medical student after all i guess.. bagus lah, mmg xberminat pun. kasi free pun takmau lah.

nak tuka course boleh x?


serious?? seriously??? seriously?????




huwarghhh aku benci kau GMGS. kenapa kau jahat sangat. kalau tak kerana kau aku bahagia je study 8 subjek dental. stress study subjek dental lain dengan study subjek medical tahu??? dah tu kalau fail GMGS kena repeat satu tahun. repeat sebab fail subjek medical, bukan sebab subjek dental. ini tidak adil..

its never too late to change course kan?











bebelan budak stress. exaggeration semata2.. sila jgn percaya..

Saturday, April 14, 2012

gigi besi

hari khamis lepas, tanggal 12 April 2012, bermula lah satu fasa baru dalam kehidupan aku. appointment dah dirancang seminggu awal, finally, jam 1030 pagi, aku berjumpa dengan Dr Iswan untuk pasang fix appliance..

mula2 datang Dr Iswan tnya, "u nak pasang atas ke bawah dulu?"
aku xkisah pun nak pasang mane2.. mane2 yg dia rasa terbaik untk aku, aku redha je.. maka dia decide nak pasang yang bawah dulu.. kata beliau, "sebab yang bawah tu susah silit nak allign kan dia. ambik masa lama sket. so kita pasang yang bawah lah dulu. yg atas lagi 2 visit ye?"

okey encik dokter!! =D

berbaring lah aku kat dental chair yg sedap tu dlm polyclinic uia yg sejuk gile nak mati. tambah pulak pagi tu ujan.. perghh lagi lah beku duduk dlm clinic..

mula2 Dr Iswan cuci sket gigi aku kat bawah guna pumice kot. sebab rasa dia xmcm prophy paste pun. lepas dia cuci, dia letak etching n bonding agent. lepas tu dia letak bracket. since bracket tu come together with composite, dia lekatkan je kat gigi aku, lepas tu light-cure kan..

lepas pasang bracket, Dr Iswan ambik arch wire dan lekat kat bracket tu. Bro Fazli selaku DSA Dr Iswan bagi aku colour palette elastic ligature untuk aku pilih nak warna ape. hehehe... part ni yg best nih. aku pilih kaler gold dan lavender. hew hew hew....


untuk yg pening2 ape mende yg aku duk carutkan kat atas tuh, boleh rujuk gambar dibawah untuk tau ape tu arch-wire, ape tu bracket dan segala bagai...





saat Dr Iswan lekatkan ligature tu dah rasa ade benda lekat kat gigi aku. lama2 bila semua dia letak, aku rasa ade benda tolak gigi aku kedalam. dah start rasa sakit. dengg.. untuk gigi second premolar (geraham kecil kedua) aku yang tumbuh lingually (terbaring ke arah lidah) Dr Iswan 'ikat' gigi tu dengan long ligature ke arch wire, xnk bagi gigi tu attach terus ke arch wire, nanti kalau dia tarik dia kata aku akan rasa sangat sakit xbley ambik exam dengan tenang. haha.. baek encik dokter.

sekarang dah 3 hari pakai bendalah ni yg org duk sibuk panggil braces, aku boleh kata pakai bendalah ni SAKIT DAN MELECEHKAN. sakit sebab xbley makan, sakit nak gigit dan kunyah. skrg aku faham kenapa Dr Iswan sengaja pasang yg bawah dulu baru pasang yg atas.. kalau pakai yg satu je dah mcm nak menangis masa makan, ni pulak kalau pasang atas bawah. mahu nya aku xnk makan 3-4 hari. lepas tu gi pasar malam kena tease dengan member2.. siot betul.



"sedap gile keropok ni farah..."
"farah, kau nak ais-krim goreng?"
"u makan sate blend je lah farah.. hahaha..."
"cok meniram ni dah sejuk, liat so xbley bagi u makan."



leceh sebab bnyk benda xbley makan takut bracket tercabut, arch wire putus, dan makanan terlekat kat celah bracket. plus nak cuci kena ade interdental brush, kena rajin gosok gigi dan sekali gosok lama nak habiskan cuci kat bawah celah2 bracket tu. kalau tak cuci, makanan ade, bakteria suka duduk situ, pastu nanti jadi caries pulak. tu kalau caries, kalau gingivitis kena bukak cerita lain pulak.

tak lupa jugak kena letak wax dekat beberapa kawasan tertentu sebab dia tajam dan boleh buat ulcer dalam mulut. contohnya skrg aku dah dekat nak ade satu ulcer kat bibir kiri terkena hook kat bracket canine (taring).


ni lah colour palette tu...

next visit lagi 6 minggu. jom kita pilih nak buat kaler ape plak. hehehe... aku ingt nak buat kaler midnight glow dgn smoke/grey.. hehe... ok x ok x??? =D







isnin exam.. malas ahh nak study. persetankan saja exam itu!!!!!!! MUARGHAHAHAHAAHHAAA....

Wednesday, April 11, 2012

me no heart april

April, I declare war with you!!



Ortho, Prostho, GMGS case write up, Pre-Pro exam..



ape lagi yg kau nak sumbat dalam jadual hidup aku? just leave me alone, stupid April!











sangat-sangat menjengkelkan.

Sunday, April 8, 2012

Thank You God =)

i almost gave up yesterday. nearly gave up. to the point where i dont think i fit to be a dental student any more. it explains how horrible my days had been these past few weeks and few weeks more (maybe)..

a chat on fb with a friend of mine made me realize a LOT. A WHOLE DAMN LOT. God has a lot to offer me in life as a dental student. He's giving me all these s**t so that i grow stronger everyday, so that i can be a 'different' dentist in the future, insya-Allah.. thank you nazriq.

after rain, comes the rainbow.....

and early this morning, i saw mine. a text from a best friend saying she was done using the portable handpiece, i can use it if i want. i forgot to bring back wax sheet to construct a bite rim for my patient, luckily a classmate gave me hers since she didnt need them yet. God gives me troubles, but He also gives me such wonderful people around me to help me solve my problems. i couldnt be more grateful.


Thank You God



i hope this week will be better than before. i wish for the best to all my friends. peeps, you rock my world!





and you rock my heart =)

Sunday, April 1, 2012

Sacrifices





"A sacrifice is best refuted by accepting it." by Wilhem Steinitz








i can not be selfish
i MUST NOT be selfish








when nothing seems right, and everything you hope for falls down right in front of you, it is a sign to step back and relax.... *sigh*

Thursday, March 22, 2012

Giving up?



"Knowing that a particularly uncomfortable situation offers a valuable learning tool somewhere within makes even the toughest time tolerable. that knowledge provides me with strength to keep wading through. the sound of sucking mud as I pick up one foot after the other becomes a source of pride and evidence of movement." Dare to Dream by Breah Parker.




buku yg berguna. thnx Breah Parker!!







i hate those tiny stupid canal!!



Sunday, March 18, 2012

I will DEFINITELY LOVE........

with all my heart whoever that buy me this!!!!


HOMAIGOD ITS ALEX GOOT LATEST ALBUM!!!

its ALEX GOOT LATEST ALBUM!!

its ALEX GOOT LATEST ALBUM!!

its ALEX GOOT LATEST ALBUM!!


okay okay izzati, chill will ya! breathe.... breathe.... oh my God, what's breathing again?



folks out there, who doesnt know who the hell is Alex Goot, well he is a super duper talented American gentleman who started posting his awesome cover vids on Youtube. you can check out his works by simply typing Alex Goot or gootmusic on the Youtube and trust me, you'll be amazed by just how talented he is; he can sing, play the guitar, drums, piano and.....xylophone??? hurmmm.. i wonder if he could play a violin or maybe a harp! hehe..

introduced by a friend to a friend of mine last year, he is my current fav artist (dont worry Yuna, i still love your works!)

influenced by his good looks (ehem..) i clicked the play button without hesitation and by God's will, i fell in love with his works since then!!

aww.. isnt he adorable?


ramai2 jom la tengok vids encik goot yg kacak dan berbakat ini!!








sarah sudah pulang ke perlis!!

Tuesday, March 13, 2012

#1 How to............



Enjoy A Rainy Day, Farah Izzati Azmi Style!!



First, pull the curtain, open the window (or you can choose not to open it).. listen to the sound of the raindrops.. smell the fresh scent of the rain...

Second, take two fluffy pillows and arrange them on your bed/couch in whatever position you like..

Next, pick the best book in your shelf, or if you have anything to be read in your reading-waiting-list (referring to me-self -_-)

and finally, get your blanket and wrap yourself up in it!! heaven on earth bebeh!!




im reading The Diary Of A Young Girl by Anne Frank. what about you?












kena buat/cari book mark banyak2 nih.. hurmm...

Sunday, March 11, 2012

satu hujung minggu dalam bulan Mac

dari 9-18 Mac 2012 bertempat di Sultan Ahmad Shah International Convention Center (SASICC) berlansungnya Pesta Buku Negeri Pahang anjuran Perbadanan Perpustakaan Negeri Pahang dengan kerjasama MPH Bookstore.

pergi sana mmg ibaratnya mcm pergi MPH lah.. cuma bezanya buku kurang sket lah.. bnyk buku2 lama.. but nevermind as long as it is something called BOOK, so it is COOL!!

aku beli The Choice by Nicholas Sparks and another one Teacher Man by Frank McCourt. aku rasa aku dh boleh jadi peminat karya Nicholas Sparks. bnyk je karya2 dia yg dah di-movie-kan.. contoh?? The Last Song yg ade Miley Cyrus tu.. The Notebook... yang terbaru, Dear John.. dan dan dan...... my fav, A Walk To Remember. perghhh tu legend kot!! that movie made me cry couple of tears kot!!


Teacher Man is a book about the author himself, about how he became a writer and a teacher (or a writer after retired from being a teacher... hurmm not sure..) the moment i read the synopsis at the back, it reminded me of Dan. so i was thinking, maybe i should buy him this!!! but then again, he dont really read novels (tho ayat sebenar dia, "boleh je, cuma i xda specific book yg i cri.") but seriously maybe this book can somehow can inspire him. err, well maybe..

so i texted him. i MMS-ed him the picture of the book, told him bout the book, n asked him if he want the book.

and he said, "Ok boleh, nak2. Haha.. =D" heish!! xmalu punya manusia! nak buku org. hapaadaaaa... (ok padahalnya kau mmg dh ade niat pun nk bg buku tu kat dia kan?)

okey itu cerita pasal pesta buku.. ni cerita pasal weekend yg menjadi reunion anak2 pak cik azmi nih. anak sulung beliau aizat pulang dari Lumut setelah belayar ke Sabah n Sarawak. tiba di Kuantan pada sekitar jam 1 pagi hari sabtu. anak pompuan last beliau pula sampai pukul 9 pagi sabtu jugak.. anak yg lagi 2 ekor tu, (aku nagn adam) toksah kata lah.. jumaat ptg lg dah tercacak depan rumah eksaited nak tido celah ketiak mak!! (ok itu tipu)

jadi along bawak balik beberapa barang dari Sabah dan Sarawak.. kain sulam2, ikan terubuk masin, keychain n fridge magnet, baju, tebaloi (sejenis snek sagu dari srwk), kek lapis sarawak dan............. 4 ekor LOBSTER!!!!! muwarghahahahahaha.......

so aku nagn mak aku duk fikir2 mcm mn nk masak bendalah ni.. nk msk ape ehh? yg senang sket nk cari bahan kt Mesia nih.. last2 kteorg duk buat resepi sendiri.. hehehe... ni lah hasil dia....


lagi 3 ekor dlm pinggan lain. dalam pada resepi main hentam tu, sedap jugak.. smpai sedut2 kulit dia hah.. masa nak masak tu rasa sayang nk masak dia sbb dia cantik.. ade mcm2 kaler.. ade sekor tu kaler biru ngan pink!! cantik!!

so itu lobster suda masuk dlm ini perut.. ini mata suda mengantuk.. itu esok ada kelas la.. mcm biasa la, dari pukul 8-5 la.. jadi ana mau pigi tidur la. selamat malam!!










ok list buku untuk dibaca sudah bertambah.